Windows Server 2019 Hyper-v Cluster Storage Migration

By | Ağustos 5, 2024

Bu makalemizde Windows Server 2019 Hyper-v Cluster ortamında yer alan storage cihazımızın migration durumunu ele alıyor olacağız. Ortamlarda bazı cihazların ömrünü doldurması, avantajlı farklı bir ürüne geçilmesi, mevcut ürünün performans gibi durumlardan değiştirilmesi söz konusu olabilir. Bizim ortamımızda yer alan cihaz kullanım ömrünü tamamladı. Bu nedenle yeni güncel bir cihaza geçiş yaparak cluster ortamımızı yeni storage üzerinden çalıştıracağız. Öncelikle ortamımızı tanıyalım.

Çalışan ortamımızda hali hazırda iki adet sunucu ve bir storage var.

Ortamımızda Hostlardan Storage üzerine giden bağlantılar aşağıdaki gibi. Bir SAN Switch kullanımı söz konusu değil. Hostlardan yedekli olması için iki bağlantı storage üzerindeki Controller A ve Controller B portlarına çapraz bağlanmış durumda.

Geçişi yapabilmek için mevcut yedekli bağlantılar bu işlemler boyunca tekli bağlantılara çevireceğiz. Hostların Controller A ve Controller B yedekli bağlantılarının yerine, bir bağlantı ile mevcut bağlantımızı devam ettirip diğer bağlantımızı yeni Storage Controller’i tarafına gerçekleştireceğiz. Buradaki durumu biraz risk durumu ve kendi ortamınızın imkanlarına göre şekillendirmeniz mümkün. Ancak biz bu şekilde ilerleyeceğiz. Durum aşağıdaki gibi olacak.

Son olarak geçiş işlemlerimiz tamamlayıp, HP MSA Storage ile olan işimizi bitirip ve ortamdan kaldırdıktan sonra durum aşağıdaki gibi olacaktır. Fiziksel ortamımızı detaylıca görmüş olduk şimdi geçiş işlemlerimize başlayabiliriz.

Cluster ortamımızda aşağıdaki gibi 3 Cluster Shared Volume ve 1 adet Disk Witness Quorum alanı bulunmakta.

Öncelikle yukarıdaki resimlerde paylaştığımız gibi HP MSA 2040 storage cihazımız ve Dell Enterprise PowerVault Storage cihazımız hostlarımıza başlayalım. Sonrasında hostlarımız üzerinde MPIO ekranımızı açarak Discover Multi-Paths tabına geçelim. Bağlantısını yeni yaptığımız Dell storage cihazımız bu alana geldi. Mevcut cihazımızı seçerek Add butonuna tıklayalım.

MPIO Devices tabına geldiğimizde DellEMC ME5 model Dell Storage cihazımızın eklendiğini görebiliyoruz. Bu işlemden sonra HOST1 sunucumuzu yeniden restart etmemiz gerekmekte. Sunucumuz üzerinde canlı sistem işlediği için sanal makinalarımızı diğer hostumuza Live Migration yaptıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatıyoruz. Sunucumuz yeniden başladıktan sonra aynı işlemleri HOST2 sunucumuz içinde yapalım.

Dell EMC PowerVault storage üzerinde ProvisioningàVolumes tabı altında sunucularımızdan gelen bağlantıları aşağıdaki gibi görüyoruz. Bağlantıların hangi Volume alanlarına eriştikleri aşağıdaki gibi gözükmekte.

Yine ProvisioningàHosts menüsüne girdiğimizde HOST1 ve HOST2 sunucularımızdan gelen initiator bağlantılarını SRV-Cluster isimli bir grup oluşturarak bu grup altında topladık.

Buradaki amacımız Volume alanlarımıza grup bazlı erişim sağlamak. İşlemlerin sonunda 4 bağlantımızın tamamını DELL PowerVault Storage tarafına aktardığımızda yeni gelen bağlantıları da bu gruba üye ederek ilgili volume alanlarına tüm bağlantıların erişimini sağlıyor olacağız. Burada bizim 3 adet volume alanımız var. İsimleri HvStore01, HvStore02 ve Quorum şeklinde. Bu alanları oluşturma kısımlarına detaylı olarak değinmedik. Çünkü 5 makale ile Dell PowerVault Storage cihazımızı detaylıca ele almıştık.

Şu anda HOST1 sunucumuza baktığımızda mevcut HP Storage üzerindeki disklere olan bağlantıyı ve Dell Storage tarafından gelen disk bağlantılarını görebiliyoruz.

HOST2 sunucumuz üzerinde ise yine durum aşağıdaki gibi.

Disklerimizden bir tanesinin özelliklerine baktığımızda DellEMC ME5 cihazımıza bağlı olduklarını görüyoruz.

Şimdi diklerimizi sırası ile aktif duruma getirelim. Disk üzerinde sağ tıklayarak Online duruma çekelim.

Şimdi disklerimize sağ tıklayarak sırası ile Initialize moda çekelim.

Disklerimizi GPT moda aldıktan sonra OK ile başlatalım.

Dell PowerVault storage üzerinden bağladığımız Disklerimiz Online duruma geldi.

Şimdi disklerimizi sırası ile formatlayarak kullanılabilir duruma getirelim. İlk disk üzerinde sağ tıklayarak New Simple Volume… menüsüne tıklayalım.

Açılan ekranda sihirbazı Next ile geçelim.

Diskimizin kapasitesini belirleyelim. Biz tamamını kullanacağımız için bu ekranı Next ile geçiyoruz.

Diskimize bir sürücü harfi atayalım. Ben otomatik gelen E: ismini bırakarak Next ile ilerliyorum.

Diskimize bir isim vererek Next ile sonraki adıma ilerleyelim. Ben burayı boş geçiyorum.

Finihs ile işlemi tamamlayalım.

Diskimize format atılıyor. Aynı işlemleri diğer disklerimiz içinde yapıyor olalım.

Disklerimizi formatladık ve sürücü harfi atadık. Şu anda disklerimiz üzerindeki işlemimiz bu aşama için bu kadar olacak şekilde bırakıyoruz.

Hyper-v Cluster konsolunda Disks alanına gelelim. Mevcut 4 adet alanımızı görüyoruz. Az önce hazır duruma getirdiğimiz 3 adet disklerimizi sırası ile süreçlerimize dahil etme adımlarına başlayalım. Add Disk butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda eklenebilecek ve hazır duruma getirdiğimiz 3 diskimizi görüyoruz.

Biz ilk aşamada boyutu büyük ve sanal makinaları barındıracağımız iki yeni diskimizi Cluster ortamımıza ekleyelim. son ve 952 MB boyutunda olan diskimizi Quorum yapılandırması sırasında kullanacağımız için seçmeden OK butonuna tıklayarak bu adımı tamamlayalım.

Sanal makinaları barındırmak için kullanacağımız 2 adet Cluster diskimiz ortamımıza eklendi. Aşağıda görüldüğü gibi bu disklerimiz Cluster Disk 5 ve Cluster Disk 6 olarak gözükmekte.

Disklerimiz cluster ortamımıza eklendiği için Reserved duruma geçti.

HOST2 sunucumuz üzerinde durum yine aşağıdaki gibi gözükmekte.

Disklerimiz Clustered Disk olarak görünür duruma geldi.

HOST2 üzerindeki cluster konsolumuzda ise durum yine aşağıdaki gibi gözükmekte.

Hostlarımız üzerinde ClusterStorage Volume’ler aşağıdaki gibi gözükmekte. Dell PowerVault üzerinden gelen Volume alanlarımız Volume4 ve Volume5 olarak gözükmekte.

Şimdi yeni geçiş yapılacak olan storage üzerinden gelen volume alanlarımızı Cluster ortamımıza dahil ettik. Artık sanal makinalarımızı taşımak için ön hazırlıkları yapabilecek duruma geldi. Volume1 alanında yer alan UPDATE sunucumuzu Volume4 alanımıza taşıyacağız. Bu işlem için Volume4 alanı üzerinden UPDATE isimli bir klasör oluşturalım.

UPDATE klasörünün içerisine sanal makine disklerimizi ayrı olarak tutmak için Virtual Hard Disks klasörünü oluşturuyorum.

Taşıma işlemi için cluster konsolumuza gelip taşınacak olan sanal makinamızı seçelim. Sonrasında Replication menüsüne gelelim ve açılan menüden Virtual Machine Storage menüsüne tıklayalım.

Sanal Makine taşıma işlemi için konsol açıldı. Sanal makinamızın üst ana objesini seçerek, sürükle bırak yöntemi ile sanal makinamızı yeni storage üzerinde oluşturduğumuz UPDATE klasörüne taşıyalım.

Taşınacak olan sanal makinamızın diskini yine sürekle bırak yöntemi ile oluşturduğumuz Virtual Hard Disks klasörüne taşıyalım.

Şu an aşağıda görüldüğü gibi sanal makinamızın şu anda bulunduğu path bilgisini sonrasında ise taşınacak olduğu path bilgisini görebilmekteyiz. Taşıma işlemi için hazırlıklarımız tamam. Start butonu ile taşıma işlemimizi başlatabiliriz.

Taşıma işlemimiz başladı. Cluster konsolu üzerinden durumu aşağıdaki gibi görebilirsiniz.

Hyper-v yönetim konsolunda ise durum aşağıdaki gibi gözükmekte.

Sanal makinamızın taşınma işlemi tamamlandı.

Sanal makinamızın tutulduğu alanı aşağıdaki gibi görebiliyoruz.

Cluster Disk1 isimli Cluster Shared Volume alanında bulunan tüm sanal makinalarımızı yukarıdaki yöntemle taşıdık. Şimdi bu diskimizi cluster ortamımızdan kaldırabiliriz. Bu işlem için Cluster Disk1 isimli Cluster Shared Volume diskimizi seçelim ve Remove from Cluster Shared Volumes butonuna tıklayalım ve çıkan uyarı ekranından Yes butonuna tıklayalım.

Cluster Disk1 isimli diskimiz Available Storage duruma geldi. Tüm taşıma işlemlerimiz bittikten sonra HP MSA storage üzerinden gelen Cluster Disk3 ve Disk4 isimli Cluster Shared Volume alanlarını da ortamımızdan kaldırabiliriz. Cluster Disk3 isimli Cluster Shared Volume diskimizi seçelim ve Remove from Cluster Shared Volumes butonuna tıklayalım ve çıkan uyarı ekranından Yes butonuna tıklayalım. Aynı işlemleri Cluster Disk4 için de yapalım.

Şu anda aktif olarak kullanıp, sonra Cluster ortamının kullanımından kaldırdığımız 3 diskimiz Available Storage duruma geldi.

HP MSA storage üzerinde yer alan HV-Lun1, HV-Lun2 ve HV-SSD-Lun1 alanlarının boşa çıktığını görebiliyoruz.

Şimdi kullanımı tamamlanan HP MSA Storage üzerinden gelen disklerimizi Available Storage durumuna çektikten sonra ortamdan kaldırabilir duruma geldik. Cluster Disk1 diskimizi seçip Remove butonumuza tıklayalım.

Yes butonuna tıklayarak işlemi tamamlayalım.

Diskimiz ortamdan kaldırıldı.

Aynı işlemi diğer diskler içinde yaptık. Şu anda ortamımızda aktif olarak kullanılan Dell Storage üzerinden gelen Cluster Disk 5 ve Cluster Disk 6 isimli 2 adet Cluster Shared Volume ve Cluster Disk 7 isimli Available alan ile şu anda Quorum olarak kullanmaya devam ettiğimiz ve HP MSA stora üzerinden gelen Cluster Disk 2 isimli Witness Quorum diskimiz bulunmakta.

Bu aşamadan sonra Quorum diskimizi de Dell PowerVault storage üzerinden kullanma zamanı geldi. Bu işlem için Cluster Ağacına sağ tıklayıp açılan meniden  More ActionsàConfigure Quorum Settings… menüsüne tıklayalım.

Açılan ekrandaki sihirbazı Next ile geçelim.

Açılan ekranımızda Select the Quorum witness seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Gelen ekranımızdan Configure a disk witness seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

İlgili ekranımızda boşta kullanılabilecek disk ve mevcutta kullanılan quorum diskimiz yer almakta.

Quorum disk olarak Dell PowerVault üzerindeki Cluster Disk 7 diskimizi seçerek Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Finish ile işlemimizi tamamlayalım.

Şu anda eski quorum disk olan Cluster Disk 2 diskimiz quorum görevini bıraktı ve Available Storage duruma geldi. Cluster Disk 7 isimli diskimiz ise Witness Quorum diskine dönüştü.

Bu işlemden sonra boşa çıkan Cluster Disk 2 diskimizi silebilir ve HP Storage ile olan tüm işimizi sona erdirebiliriz. Silme işlemini Yes ile onaylayalım.

Evet şu anda taşıma işlemlerimiz tamamlandı ve artık tüm sistem Dell PowerVault stora üzerinden ilerlemekte.

HOST1 üzerinde disklerimizin durumu aşağıdaki gibi gözükmekte.

HOST2 üzerinde disklerimizin durumu aşağıdaki gibi gözükmekte.

Bu işlemden sonra HP MSA storage üzerindeki fiber bağlantıları fiziksel olarak iptal edip, tüm bağlantıları Dell Storage üzerine alalım. Sonrasında hostlarımız üzerinde MPIO Devices konsolundan HP MSA 2040 SAN bağlantılarını kaldıralım Remove ile onaylayalım.

Bu işlemden sonra hostlarımızı sırası ile müsaitlik durumuna göre restart yapalım.

Tüm adımlarımızın sonuna gedik. Özetlemek gerekirse mevcut HP MSA storage cihazımızın bağlı olduğu Hyper-v Cluster ortamında ömrünün sonuna geldiği için değiştirmemiz gerekiyordu. Bu işlem için yeni DELL PowerVault storage cihazımızı yedek bağlantıları kullanarak hostlarımıza bağladık. Sonrasında storage ve cluster yönetim konsolları üzerinden yaptığımız işlemlerle süreci tamamladık. Son olarak HP MSA storage cihazını ortamdan kaldırarak tüm bağlantıları DELL Storage üzerine aktardık.

Canlı ortam üzerinde yapılan geçiş sırasında, alınan resimlerle yazılan bir makale olduğu için resimler biraz düşük çözünürlüklü olabilir. Ancak net olarak gözükmeyen bir kısım yok gibi. Umarım yararlı olur. Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir