Dell EMC PowerVault ME5024 Storage Temel Kurulum Adımları
Bu makalemizde Dell EMC PowerVault ME5024 Storage cihazının temel temel kurulum adımlarını ele alıyor olacağız. Cihazımız şu anda bu ürünün gamında bulunan en son ürün versiyonudur. Yüksek erişilebilirlik için cihazımız 2 Adet Power Supply ve 2 Adet Controller sistemi ile tasarlanmıştır. Kobi ve orta ölçekli işletmelerdeki operasyonlarda sanallaştırma ve dosya sunucusu ve yedekleme ortamlarında kullanılmak üzere tercih edilmektedir.
Cihazın varsayılan ip adresi 10.0.0.2 şeklindedir. İlk kez bu ip adresi üzerinden, Web arayüzden erişim sağlamamız durumunda, cihazı yönetebilmek adına bizden bir kullanıcı adı ve parola tanımlamamız istenmektedir. Gerekli olan kullanıcı adı ve parolamızı tanımladıktan sonra Apply And Continue butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda cihaz içerisindeki aktif imaj ve bir önceli firmware imaj versiyonu görünmektedir. Biz şu anda aktif olarak da kullanılan imaj seçiliyken Use Current Firmware Bundle butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.
Cihazımızı hazır duruma getirebilmek için bazı ön ayarları yapmamız istenmektedir. System Configuration işlemleri için Start butonuna tıklayalım.
Bu ekranımızda cihazımızla ilgili ip ayarlarını yapabileceğimiz ekranda yer alıyoruz. Continue butonu ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda cihazımıza bir hostname tanımlaması yapabiliriz. Ben mevcut isimlere dokunmadan Continue ile sonraki adıma ilerliyorum.
Bu ekranımızda cihazımızın tarih saat ayarını yapabiliriz. Ortamınızda bir NTP sunucu varsa veya cihaz internete erişim sağlıyor ise bir NTP sunucusuna bağlayabilirsiniz. Biz mevcut durumda tarih ve saat ayarını ülkemize göre yaparak manuel zamanlama ile sonraki ekrana Continue butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Bu ekranımızda cihazımızdaki kullanıcı tanımlamalarını LDAP ile yapabiliriz. Biz cihazı ilk açtığımızda kullanıcı tanımladığımız ve lokal kullanıcı ile ilerleyeceğimiz için Continue butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerliyoruz.
Bu ekranımızda bildirimler almak için mail, snmp, syslog gibi protokollerin ayarlarını yapabiliriz. Biz bu ayarları temel yapılandırma sonrası yapacağımız için şimdilik Continue butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Şimdi ise Support Assist Configuraiton ayarlarını yapabilmek için Start butonuna tıklayalım.
İlgili sözleşmeyi kabul ederek ACCEPT AND CONTINUE butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.
Arada bir Proxy v.s. kullanmayacağımız için Test and Enable Connectivity butonuna tıklayalım.
Bu ekranımıza ise kuruluşumuzda iletişim kurulacak olan kişi veya departman bilgilerini girerek, Continue butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim. Tabi biz bu alanları sonradan detaylı yapılandıracağımız için ilerliyoruz.
Bu ekranda yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Continue butonu ile sonraki adıma ilerleyelim.
Storage Configuration alanındaki işlemleri bağlatmak için Start butonuna tıklayalım.
Bu adımda storage yapılandırma türünü seçmemiz istenmektedir. Virtual seçimi sanallaştırma ortamlarında tercih edilerek edilir. Yapılandırma sonrası storage sanallaştırma ortamında kullanıma hazır hale gelir. Biz ilerleyen kısımlarda bu özelliği kapsayan işlemlere yapacağız ancak amacımız basit yapılandırma ekranlarını göstermek olduğu için Linear seçimi ile ilerleyeceğiz. Bu seçim genelde dosya bazlı depolama ve işlemlerin gerçekleştirildiği durumlarda tercih edilir. Continue ile sonraki adıma devam edelim.
Şimdiki adımımızda bir disk grubu oluşturmamız gerekmekte. Add Disk Group butonuna tıklayalım.
Bu ekranımızda cihazımıza takılı olan diskler görünmektedir.
Oluşturulacak olan disk grubuna Name kısmından bir isim verelim. Oluşturulacak olan disk grubunda kullanmak istediğimiz Raid Seviyesini seçelim. Biz Raid5 bir disk grubu oluşturacağımız için bu seçimi yaptım. Disklerimizden bir tanesini sonradan spare olarak yapılandırıp ortama ekleme adımlarını ele alacağımız için diski seçmeden boşta bıraktım. Add Disk Group butonuna tıklayarak disk grubu oluşturulması işlemini başlatalım.
Karşımıza gelen uyarı mesajı ekranında OK butonuna tıklayarak devam edelim.
Disk grubumuz oluşturuldu. OK ile bu adımı tamamlayalım.
Disk grubumuz yani pool’umuz aşağıdaki gibi gözükmekte. Şimdi ise az yukarıda boşta bıraktığımız diski spare olarak yapımıza ekleme adımlarını ele alalım. Öncelikle çok kısa olarak spare disk nedir bunu açıklayalım. Spare disk yedek disk anlamı taşımaktadır. Mevcut bir disk havuzunda bulunan raid’i tolere eden yedek diskin bozulması durumunda +1 yedek olarak deveye girer. Spare disk, pool başına olabileceği gibi global yani tüm havuzları da kapsayıcı olabilir. Spare diskimizi eklemek için Add Spare Disks butonuna tıklayalım.
Bu ekranımızda spare olarak eklenebilecek diskler karşımıza geliyor. Zaten bir diskimiz olduğu için bu diski seçerek Add Spare Disks butonuna tıklayalım.
Spare ekleme işlemimiz tamamlandı. OK ile bu adımı tamamlayalım.
Pool altında Global olarak yapılandırılan spare diskimizi aşağıdaki gibi görmekteyiz. Continue ile sonraki adıma ilerleyelim.
Start ile ön yapılandırma işlemleri tamamlanan disk grubumuz bir hosta atanabilir. Ancak biz şu anda bir host bağlantısı yapmadığımız için bu adımı pas geçiyoruz. Continue To Dashboard butonuna tıklayarak dashboard ekranımıza geçelim.
Ana ekranımızda cihazımızın sağlık durumu, oluşturulan disk grubunun detayları ile ilgili bilgi ve grafikleri görebiliyoruz.
Şimdi oluşturduğumuz pool yani disk havuzu içerisinde volüme oluşturma adımlarına geçelim. Biz ortamımızı Hyper-v cluster alt yapısında çalışacak şekilde volüme tanımlamalarını yapacağız. Bu işlem için Provisioning menüsü altında yer alan Volumes açılır menüsüne tıklayalım. Açılan ekranda Create Volume butonuna tıklayalım.
Açılan ekranımızda Disk Group seçimini yapalım. Bir tane disk grubumuz olduğu için SSD-LUN isimli grubumuzu seçelim. ismini kapasitesini belirledikten sonra Add Volume butonuna tıklayalım.
Tekrardan aynı işlemi oluşturacağımı diğer iki volüme için tekrarlayalım.
Kapasitemi belirleyip tekrardan Add Volume ile volüme oluşturalım.
Tekrardan bize lazım olacak son volüme eklemek için Add New Volume butonuna tıklayalım.
Kalan tüm kapasitemizi bu volüme vermek için gerekli işlemleri yapıp Add Volume ile son volüme ekleme işlemimizi tamamlayalım.
İleride bize lazım olacak ve örnekleme açısından yaptığımız volüme oluşturma işlemlerimiz tamamlandı. Continue ile ilerleyelim.
Oluşturulan volüme alanlarının bir hosta bağlanması noktasında Continue ile ilerleyelim.
Oluşturulan volüme adımlarının tamamlanması için Create Volumes butonuna tıklayalım.
Volume oluşturma adımı tamamlandı. OK ile bu ekrandan çıkalım.
Ana ekranımızda pool içerisinde volüme bilgisi, kapasite bilgisi gibi detayları görüyoruz.
Bu makalemizde Dell EMC PowerVault ME5024 cihazımızın temel yapılandırmasını ele aldık. Bundan sonraki adımlarda cihazımızı detaylı inceleme, Fiber port üzerinden sunuculara bağlama, sunucular üzerinde sanallaştırma platformuna bağlama, sanallaştırma platformunda storage migration işlemlerini yaparak eski Storage cihazını devreden çıkartma işlemlerini ele alıyor olacağız. Umarım yararlı olur. Sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.