Dell EMC PowerVault ME5024 Storage Temel Ayarlar
Bu makalemizde Dell EMC PowerVault ME5024 cihazımızın temel ayarlarının yapıldığı ekranları ele alıyor olacağız. İlk makalemizde cihazımızın temel yapılandırma işlemlerini ele almıştık. Bu makalede bizlere gerekli olabilecek ayarların hangi ekranlarda olduğu konularına değineceğiz.
Cihazımızın arayüzüne giriş yaptığımızda bizleri Dashboard ekranı karşılamakta. Bu ekranımızda cihazın tarih saati, giriş yapılan kullanıcı hesabı, cihazın sağlık durumu, uyarılar bizi karşılıyor. Genel olarak kullanılan disk sayısı, disk alanı, net alan, mevcutta çalışan bir görev veya zamanlanmış olan bir görev var ise yine bu ekrandan görebiliyoruz.
Genel olarak 3 ana başlık ve bu başlıkların altında cihaz yapılandırmasına yönelik ekranların menüleri var. Provisioning menüsü altında yer alan Volume alanına girdiğimizde mevcut volume silme ve yeni volume oluşturma gibi işlemleri yapabiliyoruz.
Host menüsünde ise eğer cihazımız ile bir sunucu arasında bağlantı yapılmış olsaydı bağlantı durumunu buradan görebilecektik. Şu anda bir yapılandırma olmadığı için bu alan boş durumda. Burada host bağlantı ayarlarını yapabilir veya host grupları oluşturabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Network menüsünde IPv4 tabında cihazımızın controlleri üzerinde olması gereken ip ayarlarını yapabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Network menüsünde IPv6 tabında ortamımızda IPv6 mimarisi kullanılıyor ise cihazımızın controlleri üzerinde olması gereken ip ayarlarını yapabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Network menüsünde DNS tabında cihazımızın controlleri üzerinde olması gereken FQDN isim atamasını yapabilir ve kullanılacak ise DNS sunucu bilgisini tanımlayabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Network menüsünde Services tabında cihazımızın yönetiminde kullanılması istenen veya istenmeyen protokollerin açılması, kapanması veya portlarının özelleştirilmesi işlemlerini yapabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Network menüsünde Certificate tabında ise cihazımızın controlleri üzerinde kullanılan bir sertifika varsa bunları buradan görebiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Users menüsünde ise cihazımızı yöneten kullanıcıları görebilir, mevcut kullanıcıda düzenleme yapabilir ve yeni kullanıcı tanımlayabiliriz. LDAP entegrasyonu ve SNMPv3 kullanılacak ise bunların ayarlamalarını yine bu menüler üzerinden yapabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan System menüsünde Identification tabında ise cihazımızın tanımlama bilgilerini girebiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan System menüsünde Date and Time tabında ise cihazımızın tarih ve saat ayarını yapabiliriz. Burada manuel olarak ayarlama yapabileceğimiz gibi ortamımızda bir NTP sunucusu varsa cihazımızın tarih ve saat bilgisini NTP sunucu üzerinden çekmesini sağlayabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan System menüsünde Security tabında ise disk güvenliğini sıkılaştırma için şifreleme yapılabilir veya şifleri olan disklerin verileri silinerek sisteme dahil edilebilir.
Settings ana menüsü altında yer alan System menüsünde Properties tabında ise cihazımızın Cache yapılandırması, Disk mimarisinin yapılandırılması, Log bildirim yapılandırması ve Firmware yapılandırması gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Notification menüsünde ise cihazımızdan mail, snmp veya syslog vasıtası ile bilgilendirmeler almak istersek gerekli yapılandırmaları burada yapabiliriz.
Settings ana menüsü altında yer alan Peer Connections menüsünde ise cihazımızın fiber portlarının durumlarını görebiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan Storage menüsünde cihazımızda bulunan disk grubunu ve durumunu görebilir, yeni bir disk grubu ekleyebilir, mevcut disk grubuna Spare disk ilavesi yapabiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan Hardware menüsündeki Front View tabında cihazımızda bulunan diskleri ve bunların hangi slotlara takılı olduğu bilgisini görebiliriz. Disklerin üzerine tıkladığımızda disk hakkındaki tüm detay bilgilere erişim sağlayabiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan Hardware menüsündeki Rear View tabında cihazımızda bulunan Power Supply üniteleri, Controller üniteleri, Network ve Fiber bağlantılarının sağlık durumları ve üzerlerine tıkladığımızda bu ünitelerle ilgili detay bilgilere erişim sağlayabiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan Firmware menüsünde cihazımızın sistem ve disk firmware durumlarını görebilir, firmware upgrade işlemlerini buradan yapabiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan About menüsünden cihazımızın genel tanımlama bilgileri, service tag bilgisi, aktif controller bilgisi ve firmware versiyonu gibi detaylı bilgilere ulaşabiliriz.
Maintenance ana menüsü altında yer alan About menüsünden ise cihazımızın global desteğe online bağlanmasını, online güncelleme çekmesini, bir arıza durumunda Dell teknisyenlerinin ilgili loga ulaşması için logun dışarı verilmesini, cihaz üzerindeki olaylarla ilgili audit logların izlenmesi işlemlerini yapabiliriz.
Bu makalemizde cihazımızın menülerinin ana hatları ile ne işe yaradığını açıkladık. Cihaz web arayüzünden genel nitelikli birçok ayar ve yönetim işlemi ve izleme işlemi yapılabiliyor. Ancak birçok sistemde olduğu gibi GUI üzerinden sistemlere belirli bir oranda müdahale edilebilirken CLI üzerinden neredeyse cihazların tüm özelliklerine müdahale etme ve erişim söz konusu olabiliyor. Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur, bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.