Windows Server 2022 Insider Preview ve Active Directory Kurulumu

By | Haziran 23, 2021

Makalemizde bu hafta Insider Preview sürümü yayımlanan Windows Server 2022 ürününden bahsediyor olacağız. Microsoft Server işletim sistemlerinde 4 yıllık bir periyot izlemesine karşın bu sene Server 2022 Preview ile biraz değişime gitti gibi. Ancak ürünün tam kararlı sürümünün yayımlanması lazım ki, ona göre kesin yargıya varalım.

Artık çok sık ara güncelleme, sık sık versiyon geçişlerini her ürün için telaffuz etmek mümkün. Örnek olarak SQL Server 2016, SQL Server 2017, Windows 10, Yapı 1511, Yapı 1607, Yapı 1703 ve Yapı 1709,Yapı 20H2, Yapı 21H1 gibi.

Öncelikle Windows Server ürün ailesine göz atacak olursak ürün geçmişi aşağıdaki gibi.

YılGeliştirilen Ürün
1993 Windows NT 3.1 Advanced Server
1994 Windows NT 3.5 Server
1995 Windows NT Server 3.51
1996 Windows NT Server 4.0
2000 Windows 2000
2003 Windows Server 2003
2005 Windows Server 2003 R2
2008 Windows Server 2008
2009 Windows Server 2008 R2
2012 Windows Server 2012
2013 Windows Server 2012 R2
2016 Windows Server 2016
2018 Windows Server 2019
2021 Windows Server 2020 Insider Preview

Kurulum işlemleri önceki versiyonlara paralel diyebiliriz. Yine de göze çarpan bir yenilikle karşılaşmamız durumunda bu kısımlara değineceğiz. Bilgisayarımızı veya sanal bilgisayarımızı indirdiğimiz iso dosyasından boot edelim. Kurulumu başlatmak için bir tuşa basalım.

Kurulum ekranının açılmasını bekleyelim.

Gerekli dil, bölgesel ayar ve klavye bilgisini seçtikten sonra Next ile ilerleyelim.

Biz bir kurtarma v.s. yapmayacağımız için Install now butonuna tıklayalım.

Bu ekranda kurulum yapılacak olan versiyonu seçebilirsiniz. Standart ve Datacenter sürümlerinin grafik ve komut aya yüzlü olanlarını seçme şansımız var. Biz grafik ara yüz yani klasik kurulum yapacağımız için Windows Server Standart (Desktop Experience) seçini iler sonraki adıma Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.

Sözleşmeyi kabul ederek Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Biz bir yerinde yükseltme işlemi v.s. yapmayacağımız, temiz kurulum yapacağımız için Custom: Install Windows only (advanced) seçimini seçerek Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

Bu ekranımızda disk yapılandırmamı yapabiliriz. Gerekli partition bölümlerimizi v.s. tanımlayabiliriz. Bizim tek bir diskimiz olduğu için ve bölümlere ayırmayacağımız için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Kurulum işlemi başladı.

Kurulum tamamlandı son yapılandırmalar için sistem kendiliğinden yeniden başlamakta. Dilersek Restart Now butonuna tıklayarak süreci hızlandırabiliriz.

Kurulum yapılandırması devam ediyor.

Gerekli yapılandırmalar devam ediyor.

Kurulum işlemimiz tamamlandı. Yönetici parolası belirleyerek Finish ile süreci tamamlayalım.

Kurulum tamamlandı.

Parolamızı girerek login olabiliriz.

Yeni ara yüzümüz aslında pek farklılık göstermiyor. Kararlı sürümde tam olarak bunu gözlemleyebilir duruma geleceğiz.

Genel hatların Windows 10, Server 2016 ve Server 2019 ile aynı olduğunu görebilmekteyiz.

Versiyon olarak Server 2022 ve Build numarası aşağıdaki gibi gözükmekte.

Makalemizin ilk adımı olan Windows Server kurulum adımımızı tamamladık. Şimdi Windows Server 2022 Insider Preview üzerinde Active Directory kurulum işlemimizi yapalım. Kurulum öncesinde ön ayarlarımızı yapmamız gerekmekte. Öncelikle sunucuma sabit bir ip atama işlemi yapıyorum. AD sunucu rolü kurulacak olduğu için DNS olarak kendi ip adresini belirtiyorum.

Şimdi AD rolümüzü kurmak için Server Manager konsolu üzerinde Add roles and features linkine tıklayalım.

Açılan ekranda sihirbaz ile yapabileceklerimiz noktasında bilgi verilmektedir. Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

Açılan ekranımızda iki seçeneğimiz yer almaktadır. Bunlardan birincisi olan;

Role-based or feature-based insallation : Rol ve Özellik bazında ekleme kurulum yapma imkanı verir. Windows Server 2022 içerisinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz.

Remote Desktop Services installation: Eski zamanlarda Terminal Servis olarak anılan ve şimdi RDS (Remote Desktop Services) uzak masaüstü yapılandırmasını hızlı ve standart olarak buradan yapabilmekteyiz.

Bu nedenle biz RDS kurulum ve yapılandırması yapmayacağımız için Role-based or feature-based insallation seçimini yaparak Next ile ilerliyoruz.

Windows Server 2008 ve 2012 ile birlikte sunucu kümesi oluşturarak bu küme üzerine toplu olarak ve farklı bir sunucu üzerinden Rol ve Özellik ekleme ve kaldırma işlemleri yapabilir duruma gelmiştik. Tabi bu işlem Windows Server 2012 üzerinden doğrudan yapılabilirken Windows Server 2008’e bazı özellikler katmamız gerekiyordu. Bizim ortamımızda tek bir sunucumuz olduğundan ve bu sunucumuza Active Directory rolünü kuracak olduğumuzdan Adı, ip adresi ve versiyon bilgisi sunulan sunucumuzu seçerek Next ile ilerliyoruz.

Karşımıza gelen ekrandan kuracak olduğumuz Active Directory Services rolünü seçiyoruz.

Active Directory rolünü kurmak istediğimizde bu rolün kurulabilmesi için farklı özelliklerin ve bileşenlerin gerekli olduğunu gösteren bir ekran karşımızda belirliyor. Rol kurulumu için gerekli olan bu bileşenlerinde yüklenmesi için Add Features butonuna tıklayalım.

Şimdi kurulacak olan rolümüz seçili hale geldi. Bir sonraki adıma ilerleyebiliriz. Şimdi Next butonuna tıklayarak bir sonraki adıma ilerleyelim.

Bir sonraki ekranımızda özellik ekleme ekranımız bizi karşılamakta. Bir özellik ekleme istediğimiz durumda bu ekranı kullanmalıyız. Biz bu ekranda bir özellik eklemeyeceğimiz için Next ilerleyebiliriz. Burada dikkat edecek olursanız bir önceki ekranda gerekli olan özelliklerin kurulmasına onay vermiştik. Bu ekranımızda gerekli olan .Net ve Group Policy Management özelliklerinin seçilmiş olduğunu görüyoruz.

Bu ekranımızda geçmiş ekranlara göre farklı bir ara yüzün gelmiş olduğunu görebilmekteyiz. Artık sistemlerin buluta entegre olması ile birlikte On-Premises sitemimizde yer alan Active Directory yapısını Ofis 365 Azure üzerindeki Active Directory yapısına bağlama imkanına sahibiz. Biz şu anda böyle bir aksiyon almayacağımız için Next ile bir sonraki adıma ilerliyoruz.

Kurulum sırasında yeniden başlama gereksinimi olmasına durumuna karşın “Restart the destination server automatically if required” seçimini yapalım.

Gereksinim olması durumunda yeniden başlatılma durumuna “Yes” ile onay verelim.

Install ile kurulumu başlatalım.

Kurulum işlemimiz başladı.

Ön kurulum işlemi tamamlandı. Promote this server to a domain controller seçimi ile yapılandırma işlemini başlatabiliriz. Biz Close ile ekranı kapatalım işlemimize server manager konsolu üzerinden devam edelim.

Server Manager konsolu üzerinden Promote this server to a domain controller linkine tıklayalım.

Mimarimizi biçimlendirme adımının ilkine geldik. Bizim ortamımızda bir Forest bulunmadığı, Mevcutta olan bir domaine ve foreste dahil olmayacağımız yani, ortamımızda ilk foresti kurup bu forest üzerinde ilk domaini yapılandıracağımız için Add new forest raido butonu ile seçimimizi yapmalıyız.

Bunun sonrasında ise kurulacak olan root domain için bir isim belirlemeliyiz. Ben test ortamında olduğum için rizasahan.lokal ismini veriyor ve bir sonraki ekrana Next ile ilerliyorum.

Bu ekranımızda kurulacak olan Domain yapımız için forest ve domain seviyelerini belirlememiz gerekmektedir. Bu seviye Server İşletim sisteminin yapabileceklerinin kapasitesini belirler diyebiliriz. Örnek olarak Active Directory Recycle bin özelliği için Forest Functional Level seviyesinin en az Windows Server 2008 olması gerekmektedir. Günümüz itibari ile en sonra forest ve domain functional level seviyesi Windows Server 2016 seviyesine gelmiştir. Detay için http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=1629&kelime=Domain-ve-Forest-Function-Level buradan yararlanabilirsiniz. Domain Controller üzerinde DNS ve Global Catalog olmazsa olduğu için bu seçimleri yapmamız gerekmektedir. Biz Read only domain controller kurmadığımızdan bu seçimi yapmadan varsayılanda olduğu gibi bırakıyoruz. Read only domain controller konusunda http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=798&kelime=RODC-Read-Only-Domain-Controller buradan yararlanabilirsiniz.

DSRM Restore Mode için bir parola veriyoruz. DSRM Restore Mode konusunda bilgi için http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=1198&kelime=directory-services-restore-mode-dsrm buradan yararlanabilirsiniz. Next ile bir sonraki adımımıza ilerliyoruz. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekranımızda DNS sunucumuz kurulu olmadığından bir uyarı almaktayız. Biz Domain Controller kurulumu sırasında DNS rolünün de kurulup gerekli ayarların otomatik olarak yapılacak olmasından Next ile bir sonraki adıma ilerliyoruz.

Domain adımıza göre oluşan netbios name otomatik olarak gelmekte burada yine Next ile sonraki ekrana ilerliyoruz.

Active Directory ve Log database yolları karşımıza çıkıyor. Biz burada default ayarları bırakarak bir sonraki adıma Next ile ilerliyoruz.

Next ile yapılandırma işlemlerini başlatacak adıma geçebiliriz.

Install ile kurulumu başlatalım.

Kurulum işlemi başladı.

Kurulumumuz tamamlandı. Sistemimizin yeniden başlaması gerekmekte. Gelen ekrandaki uyarıda Close butonuna tıklayarak restart işleminin başlamasını sağlayalım.

Ayarlarımız tamamlandı ve Domain rolü kuruldu. RIZASAHAN\Administrator olarak oturum açabilir duruma gelmiş bulunuyoruz.

Login olduğumuzda Windows 10 işletim sisteminin ara yüzüne benzer bir ara yüz bizi karşılıyor. Windows 10 20H2 kerneli ile Windows Server 2022 kerneli aynı versiyona sahip.

Active Directory User and Computers kabında DC isimli domain computer hesabının oluştuğunu görebiliyoruz.

Yine Active Directory Sites and Services konsolunda replikasyon ayalarının oluşmuş olduğunu görmekteyiz.

DNS konsolumuza baktığımızda ayarlarımızın sorunsuzca oluşmuş olduğunu görebilmekteyiz.

Bu makalemizin de sonuna geldik yararlı olması dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir