VMware Workstation 16 Pro Üzerinde Hyper-V Kurulumu

By | Şubat 11, 2021

Bu makalemizde VMware Workstation 16 üzerinde Hyper-V kurulum işlemini ele alıyor olacağız. Yakın geçmişte sanal katman üzerinde ikinci bir sanal katman kurgulamak mümkün değildi. Bu tabu yakın geçmişte yıkıldı. Ortaya Nested Virtualization isimli bir mimari çıktı. Nested Virtualization iç içe sanallaştırma mimarisinin desteklendiği yapıdır. Bu özellik ESXi 6 ve Server 2016 ile Hyper-V tarafında tam desteklenen bir mimari durumuna geldi. Bu mimarinin çalışma şeklinde bakacak olursak durum aşağıdaki gibidir.

Kurulum adımlarımıza geçebiliriz. Mevcut yapımızda VMware Workstation 16 üzerinde iki adet sanal makinamız var. Bir tanesinin üzerinde Windows Server 2019 işletim sistemi var. Biz bu Windows Server 2019 üzerinde Hyper-V özelliğini aktive ederek iç içe sanallaştırma yapacağız.

Hyper-V rolünü kurmak için Server Manager konsolumuzda Add roles and features linkine tıklayalım.

Sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

Biz Hyper-V rolünü ekleyeceğimiz için Role-based or feature-based installation seçimini yaparak Next ile ilerleyelim.

Rolümüzü kuracak olduğumuz sunucumuzu seçerek Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Hyper-V rolünü seçelim ve rolün kurulması için gerekli olan bileşenlerin kurulması için gelen ekranda Add Features butonuna tıklayalım.

Bu aşamada içe içe sanallaştırma yapısının desteklenmediğine dair “Hyper-V cannot be installed: The processor does bot have required virtualization capabilities.” hatasını alıyoruz.

Vmware Workstation 16 üzerinde iç içe sanallaştırma yaparak, Windows Server 2019 sanal makine içerisine Hyper-v kurabilmek için sanal makinamız üzerinde bazı ayarlar yapmamız gerekmekte. Sanal makinamızı kapatarak bu adımları ele alalım. Sanal makinamız üzerinde yapacağımız ayar için kapalı olan sanal makinamız üzerinde Edit Virtual machine setting linkine tıklayarak sanal makine ayarlar ekranına girelim.

Windows Server 2019 sanal makinamız üzerinde Hyper-V rolünü aktive edebilmek için Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI özelliğini aktive etmemiz gerekmekte.

İlk ayarımızın haricinde sanal makinamızın konfigürasyon dosyası olan VMX dosyamızda ilave bir kod eklemesi yapmamız gerekmekte.

Doyasımızı notepad üzerinde düzenleme modunda açalım.

Açılan dosyamıza hypervisor.cpuid.v0 = “False” kodunu ekleyelim.

Dosyamızda yaptığımız değişikliği kaydederek çıkalım.

Bu işlemden sonra Windows Server 2019 sanal makinamızı açalım.

Yukarıda yarım kalan işlemimiz olan, Hyper-V rolümüzü ekleme adımlarını tekrar gerçekleştirelim. Hyper-V rolümüzü seçelim Next ile sonraki ekrana ilerleyelim.

Bir feature eklemeyeceğimiz için Next ile sonraki ekrana ilerleyelim.

Hyper-V ile ilgili olarak bilgilendirme yapan sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

Hyper-V virtual switch yapılandırmasında kullanılacak olan Ethernet kartımızı seçerek Next ile sonraki adıma geçelim.

Bu ekranımızı Next ile geçerek sonraki adıma ilerleyelim.

Sanal makine disk ve konfigürasyon dosyalarının tutulacağı alanı ben varsayılan olarak bırakıyorum. Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Rol kurulumu sonrasında yeniden başlama gereken durum var ise bunun otomatik olarak yapılması için Restart the destination server automatically if required kutucuğunu işaretleyip gelen uyarıyı Yes ile geçelim.

Install ile rol kurulumunu başlatalım.

Kurulum işlemi tamamlandı. Sunucumuz rolü yapılandırmak için yeniden başlıyor.

Hyper-V rol kurulum işlemi tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.

Hyper-V Manager konsolumuzu açabiliriz.

Sanal platform içerisinde bulunan, Server 2019 işletim sistemimiz içinde iç içe sanallaştırma yöntemi ile kurulmuş olan Hyper-V yapımız kullanıma hazır duruma geldi. Artık Hyper-V üzerinde sanal makine oluşturup kullanıma geçebiliriz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileği ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir