VMware Workstation 16 Pro Disk İşlemleri

By | Şubat 11, 2021

Bu makalemizde VMware Workstation üzerinde disk işlemlerini ele alıyor olacağız. Ancak genel olarak işlemlere başlamadan VMware üzerinde kullanılan VMDK disk yapısından bahsetmek istiyorum.

VMDK: Virtual Machine Disk’in kısaltmasıdır. VMware sistemlerde kullanılan sonrasında farklı sistemler tarafından da kullanılan sanal disk teknolojisidir.

Başlangıçta VMware tarafından tescil edilen ve sanal cihaz ürünleri için geliştirilen VMDK, 2011’de açık kaynak haline geldi şu anda farklı yapılarda kullanımı söz konusu. Genel olarak işletim sistemlerindeki kısıtlamalar nedeniyle VMDK dik boyutları 2 TB sınırına kadar genişleyebilirken VSphere 6,5 ve 7 ile birlikte sistemlerinde desteklemesi şartı ile artık bu boyutu aşmak mümkün.

VMDK hakkında genel bilgiler verdikten sonra VMware Workstation oluşturulan bir sanal makina üzerinde disk işlemlerimizi ele alabiliriz. Öncelikle elimizde bir sanal makinamız var ve üzerinde 60 gb bir diskimiz bulunmakta.

İlk olarak VMware Workstation disk map özelliğini ele alalım. Sanal makine üzerinde bir diskimize hostumuz üzerinden map olup erişim işleminin nasıl yapılacağını ele alalım. Bu işlem için sanal makinamızın ayarlar kısmından Hard Disk (NVMe) bileşenine tıklayalım. Açılan ekranda Map butonuna tıklayalım.

Fiziksel hostumuz üzerinde kullanılacak olan disk sürücü harfini belirledikten sonra OK butonuna tıklayalım. Ben R harfine map işlemi yapmak istediğim için R harfini seçtim.

Şu anda hostumuz üzerindeki R:\ diski üzerinden sanal makinanın diskine erişim sağladım ve içeriğini görebiliyor durumdayım. Bu işlem bir bakıma Windows işletim sistemlere vhd disk ekleme ile aynı mantıkta çalışıyor diyebiliriz.

İşimiz bittikten sonra Disconnect butonuna tıklayarak map işlemini sonlandırabiliriz.

Bu ekranımızda yapabileceğimiz diğer işlemlere değinelim. Defragment… butonuna tıklayarak disk üzerinde birleştirme işlemi sağlayabiliriz.

Disk birleştirme oranı ve donanımsal cihazlarımızın hızına göre bu işlem belirli bir zaman alacak ve tamamlanacaktır.

Şimdi Expand işlemini ele alalım. Expand işlemi mevcut sanal diskimizin işletim sistem sistemi üzerindeki disk boyutunu büyültme işi yapar. Expand… butonumuza tıklayarak örneğimizi yapalım.

Diskimizi büyüteceğimiz için mevcut olan boyuttan küçük bir rakam veremeyiz. Expand işini yapacak buton pasif duruma geçer.

Mevcut disk alanı 60GB olduğu için daha büyük bir kapasite belirlememiz gerekir. 90GB olarak alanımızı belirtip Expand butonuna tıklayalım.

Disk büyültme işlemimiz başladı.

İşlemimiz tamamlandı geri kalan işlemlerin işletim sistemi dosya sistemi üzerinden yapılması gerektiği bilgisine OK butonuna basarak onay verelim.

Compact işlemi ise disk sıkıştırmak için kullanılır. Sanal makina üzerinde silinen dosyalar diskte bir alan ufalması sağlamaz. Fiziksel alanda bu silinen boyut kadar azalma olmaz bu nedenle ara ara bu işlemi yapmak yararlı olacaktır. Compact… butonuna tıklayarak işlemi başlatalım.

Disk sıkıştırma oranı ve donanımsal cihazlarımızın hızına göre bu işlem belirli bir zaman alacak ve tamamlanacaktır.

Advanced… kısmında ise diskin controller üzerine hangi yol üzerinden bağlanacağını belirler.

Şimdi yeni bir disk ekleyerek karşımıza gelen ekranları ele alalım. Sanal makine düzenleme alanında Add… butonuna tıklayalım.

Hard Disk’i seçerek Next ile sonraki adıma geçelim.

Disk tipini seçelim. Burada en performanslı ve önerilen güncel model NVMe olduğu için bu seçimi olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu ekranda üç seçenek bulunmakta bunları açıklamak gerekir ise;

Create a new virtual disk : Sıfırdan yeni bir disk oluşturmak işlemi yapar.

Use an existing virtual disk: Var olan sanal bir diskin yolunu göstererek disk ekleme işlemi sağlar.

Use a physical disk : Fiziksel bir diski sanal makinaya disk olarak ekleme işlemi sağlar.

Biz yeni bir sanal disk oluşturacağımız için mevcut olan seçim ile yani Create a new virtual disk seçimi ile ilerliyoruz. Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Bu ekranımızda oluşturulacak olan sanal disk için bir boyut belirtmemiz gerekmekte. Ben 20gb olarak alanımı belirliyorum. Buradaki seçenekleri açıklamamız gerekiyor. Şimdi bu seçeneklerimizi ele alalım.

Allocate all disk space now: Bu seçenek işaretlenir ise fiziksel makine üzerinde sanal makina için oluşturulacak olan disk alanı kadar yer önden ayrılır. Örnek olarak 100 Gb disk tanımlar bu seçimi yaparsak ilerleyen zamanlarda dolacak ve 100 Gb alana ulaşacak sanal disk için önden alan ayırmış oluruz. Bu bize yedekleme gibi işlemlerde biraz olumsuz olarak yansıyabilir. Ancak bazı durumlarda özellikle bu modelde çalışması gereken bir sanal makine gerekir ise bu seçim yapılabilir.

Store virtual disk a single file : Oluşturulacak olan bir sanal makine tek bir dosya üzerinde oluşturulur. Normalde hep tercih edilen disk oluşturma yöntemi budur. Olumsuz yanı bazı dosya sistemlerinde dosya sisteminden büyük olan sanal disk dosyasının kopyalanması yapılamaz. Örnek olarak Fat bir flash bellek üzerine 4 Gb’tan büyük dosya atılamaz.

Split Virtual into multiple files: Sanal makina dosyasını parça parça kaydetme işlemi sağlıyor. Sanal sunucu diskini farklı bir bilgisayara kopyalamak gerekir ise küçük boyutta formatlanmış dosya sistemine sahip disklere kopyalama imkanı sunar.

Biz Allocate all disk space now seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adımıza ilerleyelim.

Sanal makine diskimizin oluşturulacağı alanı belirledikten sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Şu anda ikinci diskimiz başarı ile oluşturulup sanal makinamıza eklendi.

Sanal makinamızı açıp duruma bakalım. 60 gb olan Disk0 alanımız 90 gb olarak revize edildiği için bekleyen 30 Gb alanı görebiliyoruz. Bu alanı mevcut diskimizi genişletme yöntemi ile mevcut diskimize işletim sistemin kullanması için ilave edebiliriz. Yine Disk1 kısmında ise sonradan eklediğimiz 20 Gb diskimiz gözükmekte. Bu diskimizi de işletim sistemimize tanıtıp kullanabiliriz.

Bu aşamadan sonra disk emrinize amade.

Bu makalemizin de sonuna geldik.  Aynı serideki makalelerimize devam edeceğiz. Umarım yararlı olmuştur. Sonraki makalemizde görüşmek dileği ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir