Merhaba bu makalemizde, HP DL 380 Gen 10 sunucumuz üzerinde mevcutta var olan disk yuvalarının yetersiz olmasından olayı ilave Cage montajı, Cage bağlantısı için yetersiz olan Raid Controller bağlantısının Raid Expansion Kartı ile genişletilmesi, disklerin Cage üzerine monte edilmesi ve Raid oluşturulması adımlarını ele alıyor olacağız.
Elimizde bulunan HP DL 380 Gen 10 sunucumuz üzerinde aktif 1 Cage bulunmakta. Üzerinde 2 adet disk bulunmakta. Biz mevcut yapımıza 7 disk ilavesi yapacağımız için Cage yuvası üzerinde yer alan boş disk yuvaları bizim ihtiyacımızı karşılamıyor. Bu nedenle ilave cage montajını yapıp gerekli olan sayıda diskleri yeni cage yuvasına bağlayacağız.
Öncelikle sunucumuzun koruma kapağını sol kenarda yer alan mandala basarak çıkartalım.
Sunucumuz üzerinde yer alan üst kapak mandalını kaldırarak üst kapağımızı açalım.
Mevcutta 1 cage ünitemiz var ve 2 adet kablo ile raid controller ünitesine bağlı durumda.
Biz aşağıdaki resimdeki boş cage alanına yeni tedarik ettiğimiz cage ünitesini takıyor olacağız.
Elimizde bulunan 8 adet diskimizin 7 adetini yeni monte edeceğimiz cage ünitesinin yuvalarına bağlayacağız.
Öncelikle aşağıdaki resimde gösterilen alandaki boş cage alanını kapatan kapağı iki vidasını sökerek çıkartalım.
Vidaları çıkardıktan sonra iç kısımdan hafif baskı uygulayarak Cage yuvası kapağını çıkartalım.
Yuvamız aşağıdaki gibi açık duruma gelecektir.
Cage, Raid Expansion Kart montajını yapabilmek için fan ünitesi ve işlemci ve ram üzeri şeffaf korumasını çıkartmamız gerekmekte. Fan ünitesinin sağında ve solunda bulunan mavi mandalları açara fan ünitesini monte edildiği alandan çıkartalım.
İşlemci ve Ram ünitesinin şeffaf koruyucu kapağını çıkartalım.
Mevcut sunucumuzda fabrika çıkışı olarak 1 Cage gelmekte ve raid controller ünitesinden bu cage üzerine giden bağlantıların karşılanacağı kadar bağlantı slotu bulunmakta. Sunucumuzda yer alan boş iki Cage alanına Cage ünitesi takıp devreye almak istediğimizde Raid Controller ünitesi üzerine Cage Ünitesini bağlayamayız. Yeterli bağlantı slotumuz yok. Bu nedenle sunucumuzda yer alan Riser Kart üzerine monte edeceğimiz bir adet Raid Expansion Kart almamız gerekmekte. Riser kartımız üzerinde PCIe16x ve PCIe 8x slotlar bulunmakta. Bazı durularda bu slotlardan herhangi biri boş kalabilmekte. Fakat Raid Expansion Kart PCIe 8x olup PCIe 16x portuna bağlanabilmektedir. Montajımızı rahat yapabilmek için Riser kartımızı mandalını açarak çıkartalım.
Kartımızı çıkarttıktan sonra rahat çalışacağımız alan kazandık. Mevcut Cage bağlantısı Raid controller ünitesi üzerinde yer alan 2 porta bağlanarak görev yapmakta.
Raid Controller ünitesi ile diğer Cage Yuvalarını haberleştirebilmek için Cage ünitelerinden gelen bağlantı kablolarımızı Raid Expansion Kartımıza bağlayacağız. Sonrasında ise yine Raid Expansion kart ile birlikte gelen bağlantı kablolarını Raid Controller ünitesine bağlayacağız. Bu şekilde Raid controller ünitesi ile tüm Cage ünitelerine bağlanacak olan Cage modüllerini haberleştirebilir duruma geleceğiz. Mevcut Cage Ünitesinden gelen bağlantıları slotlarından çıkartalım.
Aşağıdaki şemaya bakacak olursak yukarıda anlattığımız gibi Raid Controller ünitesi ile Raid Expansion Kart arasında bağlantı sağlayacağız. Raid controller ünitesi üzerinde yer alan 1 ve 2 numaralı portlar ile Raid Expansion Kart üzerinde yer alan 1 ve 2 numaralı portları birbirine bağlayarak haberleştirmemiz gerekmekte.
Aşağıdaki şemada görüldüğü gibi Cage ünitelerimizi aşağıdaki şemada olduğu gibi bağlamamız gerekmekte.
Şimdi işe koyulalım. Öncelikle Raid Controller ünitesindeki 1 ve 2 nolu portlarımızı Raid Expansion Kart ile gelen düz kabloyu kullanarak 1 ve 2 numaralı portları karşılıklı olarak soketlerinden bağlayalım. Buraya kadar olan kısımda aslında mevcut bağlantımızı Raid Expansion Kart üzerinden geçecek şekilde değiştirdik.
Sonrasında şekilde yer alan mevcuttaki bulunan Cage ünitemizi 3 ve 4 numaralı portlardan karşılıklı olarak bağlayalım.
Şimdi yeni disklerimizi monte edecek olduğumuz Cage ünitemizi sunucumuzun üzerine monte edelim.
Cage ünitesinin kapacağını çıkartmak için boşa çıkarttığımız vidalarımızı Cage ünitemizi monte etmek için kullanarak monte edelim.
Montaj işlemi sonrasında durum aşağıdaki gibi olacaktır.
Bu aşamadan sonra ikinci Cage ünitemizin haberleşme bağlantılarını yapalım.
Haberleşme bağlantısından sonra enerji besleme bağlantısını aşağıda olduğu gibi yapalım. Normalde 2 numaralı cage için Box2 isimli besleme soketi bulunmakta, ben kabloların rahat hareket edebilmesi için boş olan ve sonra kullanılabilecek durumda olan Box1 numaralı soketten bağlantı işlemini yapıyorum.
Sonrasında Cage ünitesi ile birlikte gelen haberleşme bağlantı kablolarını ilgili portlara bağlıyorum.
Yukarıdaki şemamızda paylaştığımız gibi 5 ve 6 numaralı portların haberleşmesini karşılıklı olarak bağlıyoruz.
Rahat bağlantı yapabilmek için yerinden demonte ettiğimiz Riser kartımızı tekrar yuvasına monte ediyoruz.
Monte işlemi sonrasında kartımızın mandalını tekrar sıkıp sağlamca oturduğuna emin oluyoruz.
Kablolarımızı düzenli yerleştirdikten sonra işlemci ve ramleri koruma görevi gören şeffaf koruyucu üniteyi tekrardan yerine monte ediyoruz.
Fan ünitemizi tekrardan yerine monte ediyoruz.
Şu anda tüm montaj aşamaları tamamlandı.
Sunucumuzun kapağını kapatıp, kızaklarından yerine oturtup disklerimizi takabiliriz.
Disklerimizi taktıktan sonra artık biraz masamıza geçip geri kalan işlemlerimizi masamızdan yapalım.
Şimdi Raid yapılandırma aşamasına geldik. Bu iki cage aynı raid controller üzerinden yönetildiği için üzerlerine takılacak tüm diskleri tek raid altında birleştirme imkanına sahibiz ancak biz ayrı bir raid yapısı oluşturacağız. Bu işlemi HP sunucumuzda İntelligent Provisioning üzerinden yapabiliriz. Fakat ben bu işlemi Windows Server 2019 sunucum üzerinde bulunan yazılımı yüklenmiş olan HP Smart Store Administrator ekranı üzerinden yapacağım. Smart Store Administrator yönetim ekranımızı açalım.
Açılan ekranımızda Solid State Devices menüsüne tıklayalım.
Bu ekranımızda mevcutta bulunan 2 disk haricinde sonradan taktığımız 7 adet yapılandırılmamış diskimizi görebiliyoruz.
Raid yapısı oluşturma adımları için HPE Smart Array p408i-a SR menümüze sonrasında ise Configure butonuna tıklayalım.
Açılan ekranımızda Locigal Devices menümüze tıklayalım.
Açılan ekranda Create Array butonuna tıklayalım.
Bu aşamada yapılandırılmayan disklerimiz karşımıza geliyor. 7 Adet diskimizden 6 adetini seçip Raid 5 mimarisinde bir array tanımlaması yapacağız. Bir tane diskimi daha sonra Spare olarak kullanacağım için özellikle seçmiyorum ve Create Array butonuna tıklıyorum.
Bir sonra karşımıza gelen uyarı ekranını YES ile geçelim.
Oluşturulacak olan Raid array yapısında bize gerekli olan Raid5 yapısını seçip diğer ayarları özel bir yapılandırmaya girmeyeceğimiz için varsayılan olarak bırakıp Create Logical Drive butonuna tıklayalım.
Array yapılandırma sırasında oluşabilecek performans azalması durumu ile ilgili gelen uyarıyı YES ile geçelim.
İşlemi Finish ile tamamlayabiliriz ancak Spare yapılandırmasını tamamlamak için Manage Spare butonuna tıklıyorum.
Boşta bıraktığımız tek diskimiz yapılandırılmamış disk olarak karşımıza geliyor. Bu diskimizi seçip Save butonuna tıklayalım.
Finish ile adımlarımızı tamamlayalım. 400 gb olarak taktığımız 7 diskten bir tanesi spare 1 tanesi raid tölare diski olduğu için 400×5=2TB Raid5 alanımız tanımlandı.
Locigal Devices altında oluşturulan array yapısını ve disklerin durumunu görebiliriz.
Buraya kadar olan aşamada Cage, Raid Expansion Kart ve disk montajını tamamladık. Sonrasında ise Smart Store Administrator konsolu üzerinden Raid Array yapılandırmamızı tamamladık. Şimdi ise bu alanımızı işletim sistemimize tanıtıp kullanıma hazır hale getirelim. Bu işlem için Disk Management konsolumuzu açalım. Mevcut disk alanımız aşağıdaki gibi gözükmekte.
Diskimiz üzerinde sağ tıklayıp açılan menüden Online menüsüne tıklayalım.
Diskimiz üzerinde tekrardan sağ tıklayarak açılan menüden Initialize Disk menüsüne tıklayalım.
Karşımıza gelen ekranda GPT seçimini olduğu gibi bırakarak OK ile bu adımı geçelim.
Diskimiz üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden New Simple Volume… menüsüne tıklayalım.
Gelen sihirbaz ekranında Next ile sonraki adıma geçelim.
Oluşturulacak olan Volume için bir boyut belirleyelim ben tek volume oluşturacağım için tüm boyut miktarına dokunmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.
Oluşturulacak olan volume için bir sürücü harfi belirleyelim. Ben mevcut D: sürücüsü olmasını istediğimden burada bir değişiklik yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.
Volume yapımız için bir isim verip mevcut ayarlara dokunmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.
Finish ile adımlarımızı tamamlayalım.
Evet volume oluşturma işlemi tamamlandı ve disk kullanıma hazır duruma geldi.
Durum aşağıdaki gibi gözükmekte.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur bir başka makalede görüşmek dileğiyle.
Eline sağlık Rıza hocam.