Bu makalemizde kurumsal ortamlarda bir yazıcının group policy üzerinden dağıtımını ele alacağız. Bu bize ortamımızda zaman ve iş yükünden kolaylık sağlayacak adımları hızlıca ele alalım. Öncelikle ortamımızı tanıyalım.
Ortamımızda üzerinde Domain Controller rolü kurulu olan Windows Server 2019 işletim sistemine sahip sunucumuz var.
Test amaçlı olarak, üzerinde Group Policy ilkeleri uygulayacağımız bir Organization Unit yapımız ve içerisinde bir kullanıcı ve bilgisayar öğesi var.
Group Policy konsolumuzda varsayılan Group Policy ilkeleri haricinde bir ilke yok.
Sunucumuz üzerinde kurulu olan ve çalışan bir Kyocera Taskalfa serisi yazıcımız kurulu olarak bulunmakta.
Yazıcımız paylaşıma açılmış durumda.
Yazıcımız Group Policy üzerinden dağıttığımızda yöneteceğimiz konsolu açalım. Control Panel içerisinde bulunan Printer Management konsolumuzu açalım.
Konsolumuz içerisinde sunucumuzda kurulu olan yazıcılar gözükmekte.
Group Policy üzerinden dağıtımını yapacak olduğumuz yazıcı üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden Deploy with Group Policy… açılır menüsünü tıklayalım.
Açılan erkanımızda bu yazıcımızın dağıtımı sırasında kullanılacak olan Group Policy ilkesini seçmemiz gerekmekte. Mevut bir ilkeyi seçebileceğimiz gibi yeni bir Group Policy ilkesi tanımlaması da yapabiliriz. Browse… butonuna tıklayalım.
Gelen uyarıyı Close ile geçelim.
Açılan ekranımızda mevcut Group Policy ilkelerimiz gözükmekte. Biz Group Policy ilkemizi TEST organization unit yapısı için uygulayacağımızdan dolayı bu öğeyi çift tıklatarak içerisine girelim.
Organization Unit içerisine girdikten sonra var olan bir ilke olmadığından biz ayrı bir Group Policy ilkesi oluşturacağımız için, yeni ilke oluşturma butonuna tıklayalım.
Oluşturulacak olan Group Policy ilkemize bir isim verelim.
İlkemiz üzerinde sağ tıklayıp açılan menüden Edit’i tıklayalım ve dağıtımı yapılacak olan yazıcı ayarlarını yapalım.
Group Policy Editörü ekranında Computer Configuration->Windows Setting->Deploy Printers konsoluna gelelim. Bu ilkeyi biz computer bazlı olarak uygulayacağız ancak dilerseniz user bazlı olarak uygulama imkanına sahibiz. Fark olarak Computer ilkeleri bilgisayar bazlı User ilkeleri ise kullanıcı bazlı olarak dağıtılır.
Deploy Printers konsolunda sağ tıklayarak açılan menüden Deploy Printer menüsüne tıklayalım.
Açılan ekranımızda yazıcı bağlantı noktasını tanıtmamız gerekmekte. Bu bilgileri biliyorsak doğrudan yazabiliriz bilmiyorsak Browse… butonuna tıklayarak yazıcımızı gösterebiliriz. Bu nedenle biz Browse… butonuna tıklıyoruz.
Açılan ekranda dağıtımı yapılacak olan ve paylaşıma açık olan yazıcının bağlı olduğu bilgisayarı seçmemiz gerekmekte. Bu nedenle DC bilgisayarını seçerek Select butonuna tıklayalım.
Bilgisayarımızın seçimini yaptıktan sonra açılan ekranda, bilgisayarımıza bağlı ve paylaşıma açık olan yazıcılar gözükmekte. KyoceraTaskalfa yazıcımızı seçerek Select butonuna tıklayalım.
Bağlantı noktamız tanımlandı, dağıtımı yapılacak olan Group Policy ilkesinin içerisinde yer alması için Add>> butonuna tıklayarak sağdaki ekrana geçişini sağlayalım.
OK butona tıklayarak bu ekranımızdan çıkabiliriz.
Dağıtımı yapılacak olan yazıcılar konsoluna yazıcımız eklendi.
Bu ekranı kapatarak ilgili ekranımızı OK butonuna tıklayarak kapatalım.
Şu anda ilk ekranımıza döndük. Bu ekranımızda Add butonuna tıklayarak ilgili policy içerisinde yazıcımın ayarını ekleyelim. Biz Computer bazlı olarak dağıtım yapacağımız için Deploy this printer connection to the following alanında bu seçim yapılmış durumda. Bunu dilerseniz ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.
İlgili dağıtım ayarlarımız konsolumuza eklendi. Apply butonuna tıklayarak bu ekranımızdan çıkalım ayarlarımızın uygulanmasını sağlayalım.
İşlemin başarılı yapıldığına dair gelen uyarı mesajını OK ile geçelim.
Evet sunucu tarafında genel olarak işlemlerimizi tamamladık. OK ile bu ekrandan çıkabiliriz.
Dağıtımı yapılacak olan yazıcılar kısmına bizim yazıcımız eklendi.
GPO üzerinde ilgili ilkemiz tanımlanmış gözüküyor.
Şimdi policy ilkesi uygulanan kullanıcı üzerinde gpupdate /force komutu ile gerekli policy ayarlarını manuel olarak tetikleme yolu ile alalım.
Bu işlemden sonra kullanıcı bilgisayarımızda yazıcılar konsoluna geldiğimizde Kyocera Yazıcımızın GPO ile dağıtıldığını görebiliyoruz.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.
Eline sağlık Rıza hocam.