Önceki makale serilerimizde Veeam Backup & Replication 9.5 kurulumu, Proxy ekleme, repository ekleme, yedeklenecek olan platform ekleme, yedekleme, yedekten geri dönüş işlemleri, Instant Revocery işlemlerini, Sanal makina replikasyonunu ve sanal platform üzerinde yer alan sistemimizde Faiolver işlemlerini yapmıştık. Bu makalemizde ise Hyper-V host’u üzerinde bulunan ve farklı bir host üzerine replikasyon yaptırılmış olan sanal makinanın Failback işlemini yapıyor olacağız. Bu işlemin Hyper-v platformunda olduğu gibi VMware üzerinde de yapılabildiğini söylememiz gerekmekte.
Makale adımlarımıza başlamadan önce Veeam Backup üzerinde failback durumu nedir bunu açıklayalım.
Aşağıdaki şekle göre açıklayacak olursak, Veeam üzerinde desteklenen platrom olan WMware ve Hyper-v üzerinde yer alan bir sanal makinanın, farklı bir host üzerine replikasyon yaptırılması sonucunda, Replikasyonu yapılan sunucu üzerinde bir sorun olması durumunda, fail olan sanal sunucunun hizmetinde kesinti yaşanmaması adına sistemin replikasyon yapılan host üzerinden failback yapılarak çalışan sorunsuz replikanın, replikasyon yapan host üzerine taşınarak buradan çalışma işlemidir. Cümlem çok uzun oldu fakat sakin bir okuma yaparak ve virgüllere dikkat ederek mantığı kafanızda kurabilirsiniz.
Bir örnek ile açıklayacak olursak, X hostu üzerinde yer alan A sanal makinasının replikası Z Hostuna B sanal makine ismi ile yapılsın. A sanal makinasında bir sorun olması durumunda, Z hostu üzerindeki B makinasını X hostu üzerine alarak buradan yine A sanal makinası olarak çalıştırmak şeklinde düşünebiliriz.
Hyper-V hostumuz üzerinde kapalı durumda bulunan iki adet sunucumuz var.
Biz bu sanal makinamızın göçtüğünüz baz alarak aksiyon gerçekleştireceğiz. Buradaki göçme update geçiş sırasında mavi ekran, bir sql sunucu üzerinde database corrupt şeklinde olabilir. Biz var olan iki adet dosyamızı test amacı ile siliyoruz.
Silme işlemini onaylayalım.
Dosyalarımız silindi en azından gerçek ortamı simule edebilmek adına böyle minik bir adım attık. Şimdi makalemizin ana adımlarına geçebilecek çökmüş ve replikayonu yapılan bir sanal sunucuya sahip olduk 😊
Bu işlemi yapabilmek için replikasyonu yapılan sanal sistemin aşağıda gözüktüğü gibi status kısmının Failover durumunda olması gerekir. Buradaki amaç fail olmuş ve replikasyonu yapılan bir sanal sunucunun replikasyon alan host üzerinden çalışması ve bu çalışan replikanın ana host üzerinde çöken sanal sunucu yerine ikamet ettirilmedir.
Bir önceki makalemizde Failover senaryosunu işlemiştik. Şu anda Failover senaryomuz çalışıyor ve replikasyon alan host üzerindeki sanal makine çalışıyor ve ayakta.
Veeam konsolu üzerinde durumu Failover olan sanal makinamıza sağ tıklatalım ve açılır menüden Failback to production… seçeneğini tıklayalım.
Bizi karşılayan sihirbaz ekranından ilgili sunucumuzu seçelim. Şu anda Failover durumunda olan bir makinamız var zaten hali hazırda. Bu seçimden sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda ise farklı şekillerde Failback seçenekleri var. Biz farklı bir lokasyona dönüş yapmayacağımız ve sanal makinanın çökmüş olduğu orijinal hoşta döndürülme işlemi yapacağımız için ilk seçenek olan Failback to the orginal VM seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile bir sonraki ekrana ilerliyoruz.
Bu ekranımızda yapılacak olan işlemlere ait bir özet karşımıza geldi. Finish butonuna tıklayarak buradaki sürecin başlamasını sağlayalım.
İşlemlerimiz başladı. Ortamımızdaki sunucu disk kapasitesi, sunucu ve network performansına göre bu işlem belirli bir zaman alacaktır. Buradaki işlemler tamamlandığında Close ile çıkış yapalım.
Şu anda start durumda olan Replika hostu üzerindeki sanal makinamız OFF duruma getirildi. OFF duruma geldikten sonra Veeam sistem üzerinde otomatik olarak bir checkpoint alma işlemi uyguladı.
Bu işlemden sonra Replikasyon alan host üzerindeki sanal makinanın en son versiyonu, sistemin çökmüş olduğu ana host üzerine kopyalanarak burada otomatik olarak çalıştırma işlemi yapıldı. Aslında işin özü burada tersine bir replikasyon işlemi yapıldı.
Bu süreçler sırası ile başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra adımlarımız tamamlandı. Görev izleme ekranını Close ile kapatabiliriz.
Bu işlemden sonra Failover durumda olan sanal makinamızın durumu Failback olarak değişti.
Test amaçlı dosyalarını sildiğimiz ve sonrasında tersine replikasyon yaptığımız sunucu üzerinde dosyalarımızın tekrar geri geldiğini yani sanal makinamızın en sonra başarılı replikayon noktasından sonra sorunsuzca ana hostu üzerine taşınıp açıldığını görebiliyoruz.
Bu işlemden sonra Failback durumda olan sanal sunucumuzun Failback aşamasını sonlandırmamız gerekmekte. Bu işlem için sanal sunucu üzerinde sağ tıklayarak Commit Failback seçeneğine tıklayalım.
Yes butonuna tıklayarak bu adımımızı onaylayalım.
Buradaki işlemimizde kısa sürede tamamlandı. Close ile ilgili ekranı kapatalım.
Sanal sunucumuz Ready durumuna geldi.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Veeam makale serimiz birkaç makale ile devam edecek. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.