Veeam Backup & Replication 9.5 Repository Ekleme İşlemi Bölüm2

By | Şubat 14, 2019

Veeam Backup & Replication ürünü kurulumundan sonra bir takım ayarlar yapmamız gerekmekte. Bu ayarlar normal kullanım için default olarak yapılanmakta ancak bizim bunları yapımıza göre güncellememiz gerekmektedir. Bu adımlardan bir tanesi kurulan programdan sonra yedeklemenin ve replikasyon işleminin yapılacak olduğu birim ve alanın ayarlanmasıdır. Bu nedenle Repository yedekleme ve replikasyon işlemlerinin yapılacağı birim ve alanın tanıtılması diyebiliriz.

Şimdi Backup Repository yapılandırmasını nasıl gerçekleştireceğimize dair işlemlerimize başlayalım. Öncelikle Veeam Backup & Replication programının yönetim konsolunu açalım. Gelen ekranda konsola Connect butonuna tıklayarak login olalım.

Konsolumuzda Backup Repositories alanına tıkladığımızda hali hazırda kurulum sırasında yapılandırılmış ve C:\ Backup dizinine yedek alacak bir yapılandırma geliyor. Biz yeni bir tanımlama yapıyor olacağız. Buna neden gerek var diyecek olursanız belirli ölçek üzerindeki firmalarda ve büyük yapılarda yedekleme için Storage Cihazlar, Nas cihazlar ve Backup Üniteleri gibi cihazların kullanıldığını göz ardı etmeyelim. Ürün Enterprise seviyede yapılarda kullanılan bir üründür bunu da aklımızın bir köşesine kazıyalım. Yeni bir Backup Repository eklemek için Add Repository Manage butonuna tıklayalım.

Karşımıza gelen alanda yedekleme yapabilmek adına eklenebilecek 4 farklı özellik sunulmakta. Bunları genel hatları ile açıklayalım.

Direct attached storage: Bu özellik ile Veeam konsolunda yer alan Windows Sunucu veya Linux Sunucu üzerine Backup Repository yapılandırması yaparak yedekleme veya replikasyon yaptırabiliriz. Bu işlem sunucu üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak bağlanmış depolanma alanlarının kullanılması şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntem bu ürün kullanıcılarının yoğun olarak kullandığı yöntemdir diyebiliriz.

Network attached storage: Bu özellik ile erişebildiğimiz bir network üzerinde bulunan NAS üzerine yedekleme ve replikasyon işlemi yapabiliriz.

Deduplication storage applicance: Bu özellikle ürüne yönelik tasarlanmış olan Dell EMC, HPE Storage gibi cihazlar üzerinde veri tekilleştirmesi yaparak yedekleme veya replikasyon işlemlerimizi yapabiliriz.

Object Storage: Bu özellik ile bulut mimarilerin gelişmesi ile birlikte buluta yedekleme ve replikasyon işlemlerimizi yapabiliriz. Google ve Microsoft tarafında geliştirilmiş olan ve birkaç farklı firmanın da yer aldığı Blob Storage teknolojinden yararlanılır.

Bu seçeneklerin her birinin kendi içerisinde alt başlıkları da bulunmaktadır. Biz test ortamında olduğumuz için Direct attached storage seçimini tıklıyoruz.

Bu özellik ile veeam konsolumuzda yer alan bir Windows veya Linux sunucu üzerinde bir Backup Repository yapılandırması yaparak yedekleme işlemlerimizi yapabiliriz. Bizim hali hazırda konsol üzerinde Windows Sunucumuz olduğu için Microsoft Windows seçimini yapalım. Bu seçim ile sunucu üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak bağlanmış bir depolama alanını kullanarak yapılandırmamızı yapıyor olacağız.

Öncelikle karşımıza gelen sihirbazda Name sekmesinde Backup Repository için bir isim belirleyelim ve Next ile Sonraki adıma geçelim.

Bu alanımızda Veeam konsolumuzda bulunan sunucular listelenmekte. Bizim bir sunucumuz olduğu için burada sadece bir sunucu yer almakta. Bu sunucu konsola nasıl geliyor derseniz, bu sunucumuzun üzerinde biz Veeam Backup & Replication programını kurduğumuz için geldi. Farklı sunucuları eklemek adına uzaktan veya doğrudan sunucu üzerine agent kurulum yöntemi izlenebilir.

Sunucumuzu seçtiğimizde sunucu üzerindeki depolama alanlarını görüp seçim yapabiliriz. Bu nedenle bu alanları görüntülemek için Populate butonuna tıklayalım.

Sunucumuz üzerinde iki adet disk bağlı. Bunlar kullanılabilir alan olarak Disk kapasiteleri ve boş alan özellikleri ile karşımıza geldi. Ben Backup repository alanını Z:\ diski üzerinde yapacağım için Z:\ diskini seçip Next ile ilerliyorum.

Bu ekranımızda Backup Repository alanı için Z:\ sürücüsünde oluşacak olan dizine isim vermemiz gerekiyor. Ben Backups olarak bir isim veriyorum. Ayrıca Browse… butonuna tıklayarak ile bu alanı kendiniz gösterebilirsiniz. Burada kontrol alanında iki özellik var bunlara biraz değinelim.

Limit maximum concurrent task to: Bu seçim bu alanda belirlenen limit kadar iş başlayabileceği, buradaki sayının aşılması durumunda diğer işlerin bekleyeceği noktasında bir yapılandırma yapmamızı sağlıyor.

Limit read and write data rates to: Bu seçim ile burada belirlenen limit kadar data okuma yazma yapılmasına imkan sağlanmaktadır. Bunu genelde aktif etmeyip sistemin performansı oranında işlerin yürümesini sağlamak mantıklı çözüm gibi geliyor.

Bende varsayılan ayarlara dokunmuyorum. Next ile sonraki ekrana ilerliyorum

Bizim disk alanımız NTFS olduğu için bu desteklenmemektedir. Bu nedenle bu alanın 64K ReFS olarak formatlanacağı uyarısı geliyor. Yes ile bu adımı geçelim.

Bu ekranımızda Mount Server seçimi yapmamız gerekmekte. Bizim ortamımızda tek sunucumuz olduğu için yine depolama sunumuz olan aynı sunucuyu seçili bırakıyoruz. Bu ekrandaki terimleri açıklayalım.

Mount server: Oluşturulacak olan Backup Repository’nin hangi sunucuya bağlanacağı seçilmektedir.

Enable vPover NFS Service on the mount server (recommended): Bu seçim ile Veeam firmasının patentli olan özelliği aktif edilmektedir. Bu özellik ile Veeam Backup & Replication v9.5 ile tekilleştirilmiş ve sıkıştırılmış olan yedekleme dosyalarının VMDK dosyası olarak ESXi host’una eklenmesi sağlanabilir. ESXi host yedek alınmış olan Sanal Makine dosyalarına erişim sağlayabilir. Bu ayarlarımız seçili durumdayken Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekranımızda buraya kadar olan ayarlarımızın bir özeti sunulmakta. Son kez bir eksik olup olmadığını gözden geçirelim ve Apply butonuna tıklayarak Backup Repository alanının oluşmasını sağlayalım.

Kısa bir süre içerisinde belirlediğimiz özelliklere göre yapılandırmalar yapılmakta ve tamamlanmaktadır. Bir hata almadık işlemlerimiz sorunsuzca tamamlandı. Finish ile bu işlemlerimizi tamamlayabiliriz.

Bu işlemlerden sonra oluşturulan yeni Backup repository alanını varsayılan yapıp yapmak istemediğimiz sorusu yöneltilmekte. Yes ile varsayılan Backup repository olarak ayarlayalım.

İki adet Backup repository konsolumuzda yerini aldı sistem kurulduğunda oluşturulan Backup repository alanını seçerek Remove Repository butonuna tıklayarak siliyorum. Gereksiz kafa karışmalarına sebep vermeyelim.

Gelen soruya Yes yanıtını vererek silme işlemini tamamlayalım.

Şu anda sadece az önce tanımlamasını yaptığımız Backup Repository alanımız kaldı.

Mevcut alan üzerine sağ tıklayınca gelen menü üzerindeki özellikleri biraz açıklayalım.

Rescan: Mevcut Backup Repository üzerinde bir tarama gerçekleştirerek bir sorun olup olmadığı raporunu ve sorunun nerede olduğu bilgisini verir.

Remove: Oluşturulmuş olan Backup Repository silme işlemi yapar.

Proxy affinity: Büyük yapılarda birden çok yedekleme alanı varsa bu özellik sayesinde ilişkilendirme yapılarak X noktanın nereye yedekleneceği gibi seçimler tanımlana bilir.

Access permissions: Backup Repository alanındaki okuma yazma haklarının belirlenmesini sağlar.

Location: Lokasyon bilgilerini verir.

Properties: Backup Repository yapılandırma ayarlarını gösterir, mevcut ayarlarda bir değişiklik yapılacak ise buradan yapılabilir.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir sonraki Veeam Backup & Replication makalemizde görüşmek dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir