Exchange 2019 Preview Accepted Domain Ekleme ve E-mail Address Policy

By | Eylül 27, 2018

Bu makalemizde Exchange 2019 Preview temel kurulumu yapıldıktan ve Send Connector oluşturma adımından sonra dış dünyaya açılabilmek adına gerekli olan bir diğer ayardan bahsediyor olacağız. Accepted Domain ekleme ve E-mail Address Policy işlemlerini ele alıyor olacağız.

Temel kurulumu yapılmış sistemde Accepted Domain ekleme işlemi yapılmadan kullanıcılara kuruma ait mail ataması yapılamaz. Bunu biraz açacak olursak örnek olarak “cozumpark.lokal” isminde bir domain yapınız olsun ve bu domain yapısına Exchange Server kurulumu yapın. Kullanıcılarınıza örnek olarak “cozumpark.com” mail ataması yapabilmeniz için Accepted Domain olarak “cozumpark.com” alan adınızı ekliyor olmalısınız.

Sağlıklı çalışan bir Exchange Mimarisini devreye almak için birçok planlama adımını düşünüp ona göre hareket etmemiz, gerekli ayarları farklı platformlarda yapmamız gerekir. Örnek olarak Mx kayıtları, SPF Kaydı, DKIM Kaydı, Anti Spam Yapısı, PTR Kaydı gibi. Biz bu makalemizin konusuna sadık kalarak konuyu fazla dağıtmayacağız. Accepted Domain ekleme işlemleri Gui ve Exchage Management Shell üzerinden yapılabilir. Biz adımlarımızı Gui üzerinden yapıyor olacağız.

Öncelikle https://localhost/ecp yazarak veya siz dns yapılandırması yaptıysanız kendi ismi ile veya https://127.0.0.1/ecp şeklinde Exchange Yönetim Konsoluna bağlanalım. Gelen ekranda yetkili olan kullanıcı ile login olalım. Ben domain adı\kullanıcı olan cozum\administrator hesabı ile sisteme giriyorum.

Login adımını tamamladıktan sonra açılan ekrandan Mail FlowàAccepted Domain ekranına girelim. Accepted Domain ekleme işlemi için “+” simgesine tıklayalım.

Name: Bu kısımda eklenecek olan Accepted Domain için bir isim verelim.

Accepted Domain: Bu ekranda kullanıcıların sahip olacakları mail uzantısı domain adını yani kurumumuza ait olan domain bilgisini girelim. Save butonuna tıklayalım.

Yukarıdaki üç farklı seçeneğin ne anlam taşıdığına değinmemiz yararlı olacak. Bunları sırası ile ele alacak olursak;

Authoritative: Mimarimizde yer alan Exchange Sunucumuz kendine gönderilen mailleri alacak ise bu seçim yapılmalıdır. Yani mail alıcı kullanıcılar bu sunucuda barınıyor ise.

Internal Relay: Güven ilişkisi kurulan farklı bir forest üzerinde yer alan Exchange Sunucu için Accepted Domain oluşturacak ise bu seçim yapılır.

External Relay: Dışarıda yer alan bir network üzerinde relay izni alınmış bir Exchange Sunucu ya da ISP’de yer alan bir mail server ile (smart hosting) authenticate olunacaksa bu seçenek seçilir.

Görüldüğü gibi eklemiş olduğumuz “rizasahan.com.tr” domaini accepted domain olarak eklendi. Bu işlemden sonra bu domain’i varsayılan duruma getireceğiz. Biz bu işlem öncesinde kullanıcılarımızın “rizasahan.com.tr” domain adına sahip mail uzantılarına sahip olmasını sağlayacağız.

Bu işlem için E-Mail Address policy yapılandırması yapmamız gerekmekte. Bu işlem için yine Mail Flow ekranında email address policies tabına gelmemiz gerekmekte. Bu ekrana geldikten sonra Default Policy karşımıza gelmekte. Biz özel bir yapılandırma yapacağımız için yeni bir policy tanımlamak durumundayız. Bu nedenle “+” butonuna tıklayarak işlemlerimize başlayalım.

Açılan ekranımızda Policy Name kısmına bir isim verelim. Policy ayarlarını belirleyip eklemek için “+” butonuna tıklayalım.

Karşımıza gelen ekranda “Select an accepted domain:” kısmından yukarıda eklemiş olduğumuz domaini seçelim. “Email address format:” ekranından ise kurumumuza uygun olan mail formatını seçelim. İlgili seçimleri yaptıktan sonra Save butonu ile kayıt edelim.

Policy ekleme işlemi tamamlandı. Save butonuna tıklayarak bu ekrandan çıkalım.

Gelen uyarıyı OK ile geçerek policy ayarlarının aktif olmasını sağlayalım.

E-Mail address policy ayarlarının etkin olması için Apply linkine tıklayalım.

Gelen uyarı ekranını Yes ile geçelim.

Ayarlarımız başarı ile tamamlandı Close ile ekranı kapatalım.

Örnek bir kullanıcımıza baktığımızda ayarların etkin olduğunu kullanıcılarımızın belirlediğimiz domain uzantılı mail adreslerine sahip olduğunu görebilmekteyiz.

Test amaçlı bir mail atalım.

Mailimizin “rizasahan.com.tr” domain uzantılı administrator@rizasahan.com.tr adresi ile gittiği görülmekte.

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir