Bu makalemizde gündelik hayatımızın yeni üyesi Windows 10 işletim sisteminin Grup İlkesi noktasını inceleyeceğiz. Öncelikle aşağıdaki şekli incelememizde yarar var. Resmimizde görüldüğü üzere yıllara göre Microsoft tarafından üretilen Kullanıcı İşletim Sistemi, Server İşletim Sistemi ve Mobile taraftaki ürünlerin kronolojik bir resmi yapılmış. Kronolojide fazla geri gitmeden bakacak olursak aşağıdaki gibi bir yapı ortaya çıkmakta.
Server İşletim Sistemi | Kullanıcı işletim Sistemi |
Windows Server 2003, 2003 R2 | Windows Xp |
Windows Server 2008, 2008 R2 | Windows 7 |
Windows Server 2012, 2012 R2 | Windows 8 |
—————————————– | Windows 10 |
Yukarıdaki tabloya göre Windows 10 işletim sisteminin asıl kapsayıcısı olacak olan Windows Server 2016 şu anda kararlı sürüm olarak ortaya çıkmış durumda değil. Gelecek aylarda aramızda olacağı kesin. Ancak Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerinde lisans sahibi olanların, ücretsiz olarak 1 yıllık süre zarfında yani 29 Temmuz 2016’ya kadar ücretsiz bir geçişten yararlanma söz konusu. Bu durumdan yararlanmak isteyen son kullanıcılar kadar kurumlarda Windows 10 geçişlerini yapmaya başladılar. Burada açık kalan noktalardan bir tanesi ise Grup ilkesi.
Biraz daha açacak olursak Windows 10 işletim sistemiyle birlikte yeni grup ilkeleri hayatımıza girmiş durumda. Genel olarak yenilikler Technet üzerinde https://technet.microsoft.com/en-us/library/mt219049(v=vs.85).aspx burada anlatılmış durumda.
Bir çok grup ilkesi daha doğrusu işimizi görecek ilkeler Windows Server 2012, 2012 R2 ve Windows 10 işletim sistemiyle örtüşüyor ancak yeni eklenen Gruo İlkeleri Windows Server 2012 ve 2012 R2 üzerinde yer almıyor. Şimdi biz bu yeni Grup İlkelerini Windows Server 2012 veya 2012 r2 üzerinde nasıl kullanıp Merkezi olarak Grup İlkesi yayacağımızı ele alacağız.
Şu anda elimde Windows Server 2012 R2 kurulu cozumpark.local isimli domain dölüne sahip bir Domain Controller sunucum var.
Ayrıca bir adet Windows 10 kullanıcı işletim sistemim var ve Domaine dahil durumda.
Şimdi Windows 10 üzerinde Örnek bir Grup İlkesi inceleyelim. Örnek olarak Windows Update Grup ilkelerine bakalım. Burada ekranın alt kısımda kırmızı alan içerisine dikkat edecek olursak toplamda 19 ilke olduğunu görebilmekteyiz. Şimdi durumu birde Windows Server 2012 R2 server işletim sistemimiz üzerinde inceleyelim.
Aynı kontyner Windows Server 2012 R2 üzerinde aşağıdaki gibi.
Şimdi bu eksikleri gidermek için ne yapmalıyız bunu inceleyelim.
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48257 adresine giriş yapalım. Buradan server işletim sistemimizin diline göre ADMX paketinin kurulum dosyasını indirelim.
İndirme ekranında iki Admx gelmektedir. Yapınızda Windows 1511 varsa 1511 versiyonunu, 1511 olmayan ilk derleme kuruluysa diğer ADMX template indirmeniz gerekmektedir. Ben 1511 olmayan yapı kullandığım için Windows10-ADMX.msi dosyasını indiriyorum.
Dosyamızı çift tıklatarak çalıştıralım. Çıkan güvenlik Uyarısına Run butonuna tıklayarak onay verelim.
Next ile bir sonraki adıma geçelim.
Sözleşmeyi kabul ederek Next ile sonraki adıma geçelim.
Dosyamızın açılacağı bir yol belirleyelim ve Next ile ilerleyelim.
Next ile ilerleyelim.
Dosyalarımız masaüstümüze açıldı. Close ile adımımızı bitirelim.
Masaüstümüzde Policy Defitinions isminde bir klasör oluşturuldu.
Klasör içerisinde birçok yeni ve eski olmak üzere Grup ilkesi bulunmakta.
Normalde Gpo üzerinden bir Grup İlkesi editlemek istediğimizde Gpo ilkelerinin aşağıda olduğu gibi local computer yani DC üzerinden aldığı görünmektedir.
Elimizde bulunan PolicyDefinitions klasörünü Sysvol üzerinde yer alan Policies klasörüne mevcut olan Policies klasörlerinin olduğu dizine kopyalamamız gerekmektedir. Tam olarak
\\\contoso.com\SYSVOL\domain-adi\policies\localhost\sysvol\policies
Bu adımdan sonra Grup İlkesini tekrar derlemek istediğimizde Local Computer bilgisinin Central Merkez olarak değiştiğini görmekteyiz. Bu durumda yeni ilkelerimiz sistem tarafından okunuyor demektir.
Şimdi Server 2012 R2 üzerinde makalemizin ilk başında baktığımız, Windows Update İlkelerine baktığımızda 17 olan ilkenin 19 olarak yenilendiğini görüyoruz. Artık bu aşamadan sonra ortamımızda bulunan Windows 10 işletim sistemlerine rahatlıkla güncel ilkeleri dağıtabiliriz.
Eskiden Add RemoveTtemplates işlemi ile yapılan ADMX ekleme işlemi biraz değişmiş durumda karmaşık değil bu iyi bir durum. Umarım yararlı olmuştur. Başka bir makalemizde görüşmek dileğiyle.