Windows 8 ile hayatımıza giren, Windows 8.1 işletim sisteminde varlığını koruyan ve Windows 10 ile devam etmekte olan Reset özelliğini bu makalemizde ele alacağız. Bu özellik ne işe yarar öncelikle bunu biraz inceleyelim.
Bilgisayarımızda yaşanan performans sorunları, sistem hataları, virus sorunları gibi durumlarda temiz bir kurulum yapmayı her zaman hayata geçirmişizdir. Bunun farklı yöntemleri olabileceği gibi bu işlevi PC Reset işlemiyle de yapabilmekteyiz. Bu işlevi iki farklı şekilde yapabiliriz bilgisayarımızı tamamen baştan kurabileceğimiz gibi kişisel dosyalarımıza zarar vermeden sadece sistemin yenilenmesini sağlayabiliriz. Şimdi Windows 10 işletim sisteminde bu işlemi nasıl yapabiliriz buna göz atalım. Şu anda Desktop-BS10A2G isimli kurulu bir makinamız var.
Reset işlemi için Setting ekranını açmalıyız. Bunu start menüsünden yapabiliriz.
Aynı şekilde bu işlemi saatin olduğu köşeden Action Center’e girerek yapabilmekteyiz.
Karşımıza gelen ekrandan Update & security ekranını tıklayalım.
Karşımıza gelen ekrandan Recovery sekmesine tıklayarak Get Started butonuna tıklayalım.
Bir sonraki ekranda yukarıda bahsettiğimiz gibi bilgisayarımızı resetleyebilir veya refresh edebiliriz. Yani kişisel dosyalarımızı tutabilir sadece Windows İşletim sistemini refresh edebilir veya tüm sistemimizi yeniden kurulacak şekilde reset işlemi yapabiliriz. Biz sistemimizi komple temiz bir kuruluma tabi tutacağımız için Remove everything seçeneğini seçiyoruz.
İşlem için bilgisayarımız hazırlanmaya çalışılıyor.
Bu ekranımızda sadece Windows işletim sisteminin kurulu olduğu disk sürücüsünü mü, yoksa tüm sürücülerimi sileceğini soruyor. Biz sadece Windows kurulu olan sürücüyü temizleyeceğimiz için ilk seçenek olan Only the drive where Windows is installed seçeneğini seçiyoruz. Farklı partition ve sürücü varsa bu seçime dikkat edilmelidir.
Biz diskimizi komple biçimlendireceğimiz için Remove files and clean the drive seçeneğini seçiyoruz.
Reset işlemine geçmeden önce son uyarı yapılıyor. Bu işlemi onaylamak için Reset butonuna tıklayalım.
Reset işlemi için bilgisayar yeniden başlatılıyor.
Reset işlemi başladı.
Reset işlemi sonrasında bilgisayarımız yeniden kurulum sonrası başlatılmaya hazırlanıyor.
Klasik kurulum sonrası ekran geldi. Burada Use Express Settings seçeneğini seçerek ilerliyorum.
Bir hesap bilgisi girip Next ile ilerliyoruz.
Kullanıcı profili hazırlanıyor.
Farklı isimde temiz bir kurulum yapıldı.
Bu işlem bize sağdan soldan kurulum medyası arama, sistemi boot etme gibi gereksiz adımları ortadan kaldırarak temiz bir kurulum yapmamızı sağladı. Buna ek olarak tüm verilerimize dokunmadan temiz bir kurulum yapabileceğimizi yine yukarıda belirtmiştik.
Bu işlemi biz yine bilgisayarımızı Windows kurulum medyası üzerinden başlatarak dil ve bölge ayarlarını seçtiğimiz ekrandan sonraki Repair Your Computer ekranından yapabilmekteyiz. Dilerseniz buna aşağıdaki resimlerle göz atalım. Medyamızdan sistemi boot edelim.
Next ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.
Repair your computer seçeneğine tıklayalım.
Açılan ekranımızda Troubleshoot seçeneğini seçelim.
Bu ekranımızda karşımıza gelen seçeneklerden Reset Your PC seçeneğine tıklayarak resetleme işlemini bu şekilde de yapabiliriz.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Yararlı olması dileğiyle.