Windows Server 2012 R2 Core Üzerine Hyper-v Kurulumu

By | Temmuz 10, 2014

 

 

Bu makalemizde Windows Server 2012 R2 core versiyonunun kurulumunu yapıp, kurulum sonrası network ayarlarını yapıp, bazı ayarları irdeleyip, Hyper-v rolünü kurup yapılandırma işlemlerini ele alacağız. Portalımız üzerinde Windows Server Core versiyonundan çokça bahsedildi. Kısaca özetlemek gerekir ise core versiyon grafiksel arayüzden arındırılmış dolayısı ile performans ve güvenlik özellikleri önemli olan yerlerde kullanılan versiyondur. Core versiyonunda gui arayüzü olmadığından çok sayıda port kullanımı engellenmiş, çok sayıda Windows update gereksinimi ortadan kalkmış dolayısı ile performans sunan bir yapı ortaya çıkmaktadır. Windows powershell ile başlayan serüven bu gün powershell 4.0’a kadar dayanmıştır. Gui ortamından %70-%80 oranında yönetilen sistemler powerhell ile %100 olarak yönetilebilmektedir. Yani powershell komutları ile gui’den yapamadığımız işlemleri de yapabilmekte olup sistemi tam anlamı ile yönetebilmekteyiz.

 

Bu ön bilgilerden sonra yavaş yavaş konumuza girmeye başlayalım. Ben makale ortamımı sanal platform üzerinde oluşturduğum için öncelikle size burada kısa bilgi aktarmam gerekiyor. Server 2012 R2 Core kurulumunu Vmware Workstation üzerinde yapacağım. Core versiyon ve Hyper-v rollerini kurabilmemiz için öncelikle aşağıdaki ayarları aktif etmemiz gerekmektedir.

 

İlk yapmamız gereken ayar sanal makinamızın Processors özelliklerinden “Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI” özelliğini açmaktır.

1

Bu işlemi yaptıktan sonra sanal makinamızın dosyalarının tutulduğu yerde bulunan “VMX” uzantılı dosyamızı notepad üzerinde açarak “Hypervisor.cpuid.v0=FALSE” parametresini en alt satıra eklememiz gerekmektedir.

2

Sanal makinamızı Server 2012 R2 Core versiyonunu kuracak hale getirdikten sonra kuruluma geçebiliriz. http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/dn205299.aspx bu adresten core versiyonunu download edebiliriz. Download işleminden sonra sistemimizi bu iso dosyasından boot ederek kuruluma başlayalım.

3

Gerekli bölgesel ayarları yaparak ilerleyelim.

4

Install now ile kurulum adımlarına başlayalım.

5

Sözleşmeyi kabul edip sonraki adıma geçelim.

6

Yeni temiz bir kurulum yapacağımız için Custom seçeneği ile ilerleyelim.

7

Disk adımlarımızı tamamlayıp sonraki adıma ilerleyelim.

8

Kurulum adımları başladı. Görüldüğü üzere core versiyon kurulumu diğer Windows client ve server işletim sistemleri kurmakla aynı. Core versiyon kurulum sonrası powershell komutu ile gui ortamına yükseltilebileceği gibi, gui ortamından da core ortamına düşürülebilir.  Referans olarak http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2011/10/30/windows-server-8-grafiksel-kullanici-arayuzu-gui.aspx bu makaleden yararlanabilirsiniz.

9

Kurulum adımları tamamlandı sistem yeniden başlıyor.

10

Sistem Gui versiyonda olduğu gibi yeni kurulduğu için bizden bir parola belirlememizi istiyor.

11

Parolamızı tanımlıyoruz.

12

Parolamız başarı ile oluşturuldu. Sisteme login oluyoruz.

13

Core versiyonda bizi aşağıdaki gibi genel ayarların yapıldığı mavi bir konsol ve diğer işlemlerimizi yürüteceğimiz cmd konsolu karşılıyor.

14

Öncelikle bu serverimizin network ayarlarını yapalım. Bu bize sistemi network üzerinden yönetme ve bu makinanın server olması sebebiyle networke bağlanması konusunda yapılması zorunlu bir ayar olarak gereklidir. Konsolda belirtildiği gibi “8” seçimiyle network ayarlarına girelim.

15

Birden fazla network kartı olabilme durumuna karşın bizden network kartı index numarasını istemektedir. Bizde “11” olan index numaramızı girelim.

16

“1” numaralı seçim ile bizden istenilen ip bilgilerini girelim.

17

Şu anda ayarlarım benim networküme göre set edildi.

18

Şu an serverimiz üzerindeki cmd konsolundan kendi kendimize ping atabiliyoruz.

19

Bu ayarımızdan sonra örnek konsol işlemleri olması adına birkaç işlem daha yapalım. Makinamızın ismini değiştirelim. Bu işlem için “2” seçimi ile yolumuza devam edelim. Bizden makine ismimiz istenmektedir. Yeni vereceğimiz ismi girelim. Burada yine 15 karakter sınırı geçerlidir. Ben “HYPERV-SERVER” olarak makine ismini girip onaylıyorum.

20

Bu işlemin geçerli olabilmesi için Restart istenmektedir. Yes ile sistemimizi yeniden başlatalım.

21

CTRL+ALT+Delete bileşimi ile login ekranını açalım.

22

Parolamızı girelim ve login olalım.

23

Bu işlemler sonrasında network üzerindeki farklı bir makinadan Server 2012 Core serverimize ping atmayı deniyorum ve başarısız oluyor. Şu an güvenlik duvarı açık olduğundan ve hiçbir porta izin verilmemiş olmasından dolayı bu normal bir durum.

24

Network üzerinden serverimize erişim sağlamak adına ben firewall’ı kapalı duruma getireceğim. Tabi bunu bu şekilde firewall’ı tamamen kapatarak değil gerekli porta izin vererek yapmalıyız. “Netsh advfirewall set allprofiles state of” komutu ile firewall’ı kapatıyoruz.

25

Bu aşamadan sonra network üzerindeki bir makinadan serverimize sorunsuzca ping atabilir duruma geldik.

26

Şimdi serverimize farklı bir ortamdan erişip yönetebilmek adına Remote Desktop özelliğini aktif edelim. Bu işlem için öncelike “7” sonrasında güvenlik seviyelerini okuyarak 1 veya 2 seçimini yapalım. Ben tüm bilgisayarların servere RDP yapabilmesini istediğim için “2” seçimini yapıyorum.

27

Bu işlem sonrasında gelen uyarıyı “OK” ile geçelim.

28

Aşağıda görüldüğü üzere makine ismimiz ve RDP bağlantı durumumuz değişmiş olarak bizlere yansımaktadır. Core bir yapı olmasına karşın sistem yönetimi çokta zor değildir. Zaten power Shell komutlarını kimse ezbere bilip kullanamaz. Zira binlerce komut seti bulunmaktadır. Bu nedenle Technet üzerinde yer alan komut setlerinden veya yardım kısmından gerekli komutları bularak işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj205465.aspx bu adresten komut setlerine ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Windows Server 2012 ile gelen özellik kapsamında farklı bir Windows 2012 server üzerinden bu yapımıza Server Manager üzerinden bağlanarak gui ortamdan yönetim yapabiliriz.

Yine güzel bir özellik olarak makine başında olmadan Rdp ile uzaktan erişim sağlayabiliriz.

Ve yine güzel bir özellik olarak RSAT araçları ile core sistemimizi gui ortamdan yönetebiliriz.

29

Şimdi dilerseniz bu işlemlere kısaca göz atalım. Networkümüzde yer alan bir makinadan 10.81.2.199 ip adresine sahip olan Server 2012 R2 core makinamıza bağlanmayı deneyelim.

30

Gerekli kimlik bilgilerimizi girerek onaylayalım.

31

Sertifika uyarısını onaylayarak geçelim.

32

Şu anda RDP ile core yapımıza başarı ile farklı bir bilgisayar üzerinden erişim sağladık.

33

Bu aşamaya gelmişken artık Hyper-v rolümüzü kurabiliriz. Bu işlem için öncelikle powershell konsoluna geçmemiz gerekmektedir. Powershell komutu ile konsola geçiş yapalım ve sonrasında Hyper-v rolünü kurmak adına gerekli olan “Add-WindowsFeature Hyper-v –Restart” parametresini girelim. Bu komutlara yukarıda da belirtiiğimiz gibi yardım ve internet üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Şu anda Hyper-v rolü başarı ile eklendi.

35

“12” seçimi ile rolün yapılandırılması adına sistemi yeniden başlatalım.

36

Gelen uyarı ekranını onaylayarak sistemin yeniden başlatılmasını sağlayalım.

37

Sistemimiz yeniden başladığından yine Powershell üzerin “Get-windowsfeature” yaparak yüklü olan rolleri görebiliriz. Burada Hyper-v rolünün yüklendiğini görebilmekteyiz.

38

Burada yapıyı tamamen komut ile yönetmek veya yukarıda anlattığımız yöntemlerle yönetmek noktasında seçim tamamen sizin ben pratik  olması ve size gösterebilmek adına uzaktan başka bir server üzerinden Server 2012 R2 core yapıma bağlanım Hyper-v yönetimini yapacağım. Bu işlem için öncelikle sisteminizde Windows Server Rsat tool kurulu olması lazım. Bu yönetim yapılacak makine Windows Server olabileceği gibi Windows 8 client bir makinada olabilir. Ben ortamımda yer alan farklı bir Server 2012 üzerine Rsat tool kurulumunu yaparak yönetim işlemini yapacağım.

39

Ben Hyper-v yöneteceğim için yukarıda sadece “Hyper-v Management Tools” seçimi yaparak yoluma devam ettim. Kurulan “Hyper-v Management” konsolumuzu açalım. Açılan konsolumuzda Hyper-v Manager üzerinde Connect to Server… kısmına tıklayalım.

40

Server 2012 R2 core makinamızın “10.81.2.199” olarak ip adresini girip “OK” ile onaylayalım.

41

Ben konsolumuzdan makinamıza bağlanarak bir sanal makine oluşturdum. Sanal makinamızı açtım ve şu anda çalışır durumda. Görüldüğü gibi core bir sistem tamamen gui ortamdan yönetilebilir durumda. Bu özellikler ile birden fazla serveri tek bir ortamdan yönetebiliyor olmak büyük bir kolaylık.

42

Sanal makinamıza da bağlanabiliyoruz.

43

Server 2012 R2 core üzerinden “Get-Vm” komutu ile RSAT tool ile bağnıp oluşturduğumuz sanal makinamızı görebilmekteyiz.

44

Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur. Farklı bir makalede görüşmek dileği ile.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir