Synology NAS ISCSI Yapılandırması – Bölüm7

By | Ekim 15, 2013

 

 

Synology Nas cihazımızla ilgili olarak makale serimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu makalemizle ürün incelememizi noktalamış olacağız. Son makalemizde Synology Nas cihazımızda işimize çok yarayacak özelliklerden bir tanesi olan ISCSI yapılandırmasını ele alacağız. Sözü uzatmadan başlayalım.

 

Menüden Depolama Yöneticisi’ne giriş yapalım.

1

Depolama Yöneticisi ekranına daha önce değinmiştik burada cihaz üzerinde oluşturulan disk birimlerine erişim sağlamakta ve yapılandırma işlemlerinde bulunabilmekteyiz.

2

Yine HDD yönetim kısmında cihazımızda yer alan diskler konunda detay bilgilere erişebilmekteyiz.

3

Bir ISCSI Lun tanımlaması yapılmadığı için bu ekranımız boş gelmektedir.

4

ISCSI Target alanımızda yine tanımlama olmadığı için burası boş gelmektedir. Bu makalemizin konusu olan kısımlar sistem uzmanları tarafından kullanılıyor olmasına karşın Çözümpark Bilişim Sözlüğünde yer aldığı gibi bu terimlerimizi açıklayalım.

ISCSI: IP network üzerinden bilgisayarların depolama ürünleri olan yani storage’ lara ulaşması için geliştirilmiş bir protokoldür. Özetle siz bir ethernet kablosu üzerinden size verilen ip ile yine size atanmış disklere ulaşabiliyorsunuz. Storage’ ın sizin bilgisayarınıza veya sunucunuza direk bağlı olmasına gerek yoktur.

Lun: Lun genel olarak bir storage ünitesi üzerinde bir yada daha fazla sunucunun kullanımına sunulan disk alanına denir. Storage üniteleri üzerinde takılan diskler ile raid vs. işlemler tamamlandıktan sonra ortaya çıkan kullanılabilir disk alanı üzerinde LUN’ lar oluşturulur. Daha sonra bu LUN bir (yada birkaç) sunucuya atanarak kullanılır. Sunucu atanan LUN’ u kendi local disklerini formatlar gibi formatlar ve üzerine data yazıp okur.

Target ve Initiator: Storage mimarisinde target ve initiator kavramları veriyi sağlayan kaynak ve veriye bağlanmak isteyen istemci için kullanılır. Örneğin bir Windows sunucu ISCSI protokolü ile storage üzerindeki bir veriye ulaşıyorsa, bu yapıda Windows ISCSI Initiator olur, storage ise ISCSI Target olur. Aynı şey fiber channel için de geçerlidir. Eğer bağlantı ISCSI yerine FC olsaydı, Windows FC Initiator olurdu, storage ise FC Target.

Terimlerimizi öğrendiğimize göre Target oluşturabiliriz. Bu işlem için Oluştur butonuna tıklayalım.

5

Açılan ekranımızda Target’imize bir isim verelim. Chap ve Karşılıklı Chap kimlik doğrulama metotlarını kullanmayacağımız için İleri butonuna tıklayabiliriz. Bu terimi kısaca açıklayalım.

Chap: Challenge Handshake Protocol platform bağımsız olarak kullanılabiliyor olması, güvenlik olarak da uzak bağlantı protokolünü olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

6

Target oluştuktan sonra var olan bir Lun’u target’a bağlayabileceğimiz gibi yeni bir Lun tanımlaması da yapabiliriz. Bizim elimizde hali hazırda bir Lun olmadığından “Yeni bir ISCSI Lun Oluştur” seçeneğini seçili bırakarak İleri butonu ile ilerliyoruz.

7

Karşımıza gelen ekranda Lun oluşturma seçenekleri yer almaktadır. Biz ilk seçenek ile ilerleyeceğiz. Seçeneklerin bize kazandırdıkları açıklama ile altlarında belirtilmektedir. Bizim seçmiş olduğumuz yapı dinamik büyüme alanı sağlar zaten Thin Provisioning bu işlemi sağlar. Çözümpark Bilişim Sözlüğü’nde yer aldığı gibi kısaca bu terimi de açıklayalım.

Thin Provisioning: Bu özellik olmaz veya kullanılmaz ise volume size olarak ayırdığım 50 GB lık alan storage pool üzerinde blok olarak ayrılır. Biz disk alanımızın ne kadarını kullanacağımızı tahmin edemiyorsak Thin Provisioning yaparak başlangıçta 50 GB ın %30 unu ayırıyoruz, bu miktar 15 gb yapıyor. İşletim sistemimize bu volume bağlandığında 50 GB alan olarak görünmekte fakat storage pool üzerinde 15 gb işgal etmektedir. Diskimizin doluluk oranı 15 gb ı geçse bile herhangi bir kesinti olmadan çalışmamıza devam edebiliyoruz. Bu aşamada diskmizin doluluk oranı belli bir aşamaya geldiğinde Equallogic bizi uyarsın istiyorsak onuda belirliyoruz. Örnek yapıda ayrılan bölümün doluluk oranı %70 e ulaştığında sistem bizi uyaracaktır, bu ayarı istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz.

8

Bu ekranımızda ise seçimimize göre oluşturulacak olan Lun özelliklerini belirleyebiliriz. Öncelikle Lun’a isim veriyoruz. Hangi birim üzerinde oluşturulacağını seçiyoruz. Bizim Synology cihazımızda 2 disklik tek bir birim olduğu için Birim1 yapısını seçiyoruz. Yukarıda açıkladığımız Thin Provisioning özelliğini aktif ediyoruz ve 3 GB olan Lun kapasitesini belirliyoruz.

9

Yaptığımız işlemlerin bir özeti sunulmaktadır. Uygula butonu ile ISCSI Target ve bu Target’a ait olan Lun tanımlama işlemlerinin tamamlanmasını sağlıyoruz.

10

Şu anda aşağıda yer aldığı gibi Target yapımız oluşturuldu.

11

ISCSI-Lun ekranımızda yer aldığı gibi Lun yapımızda oluştu.

12

Bu aşamada Target ve Lun oluştuğuna göre bunların bir ortamda kullanılması aşamasına geldik. Bir çok işletim sistemi ve server işletim sisteminde ISCSI yapısı ile haberleşme için protokol bulunmaktadır. Windows server işletim sistemlerinde kullanılan program ISCSI Initator yazılımıdır. Windows Server üzerinde bu özellik daha önceleri Rol kısmından kurulum yapılıp aktif edilirken son yıllarda kendi kurulu olarak bize sunulmaya başlandı. Bizim test işlemimizde kullanılacak olan yapımızda bulunan Server 2012 işletim sistemimizde bu özellik var olduğu için direkt olarak programımızı açalım. Açılan ekranımızda Target ip adresi olarak Synology Nas cihazımızın ip adresini girelim ve “Quick Connect” butonuna tıklayalım.

13

İşlemimiz başarı ile sonuçlandı Target’imiz bulunarak bağlantı sağlandı.

14

Ana ekranımızda yine bulunan Target üzerinde yapılan bağlantı bilgisi yer almaktadır.

15

Server işletim sistemimiz üzerinde Disk Management ekranımızı açtığımızda direkt olarak bu diskimizin bulunduğu bilgisi bize verilmektedir. OK ile bunu onaylayalım.

16

Diskimizi biçimlendirip bir sürücü ismi atayalım.

17

Diskimiz E sürücüsü ve 3 Gb olarak serverimize eklendi.

18

Bilgisayarım öğeleri içinde başarı ile yerini aldı.

19

Bir makale serimizin daha sonuna geldik. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalemizde görüşmek dileği ile. Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir