İlk makalemizde Windows Azure üzerinde nasıl hesap oluşturacağımıza değinmiştik. Artık bu makalemizde adım adım ilerleyeceğiz. İlk olarak bir sanal makine nasıl oluşturulur buna göz atacağız. Öncelikle portaldaki “VIRTUAL MACHINES” linkine tıklayalım. Açılan ekranda “CREATE A VIRTUAL MACHINE” linkine tıklayalım.
Açılan ekranımızda iki şekilde sanal makine oluşturma imkanına sahibiz. Quick Create seçeneği ile birkaç bilgi girerek hızlı makine oluşturabilirken From Gallery seçeneği ile özelleştirilmiş sanal makineler oluşturabiliriz. İlk seçenekte aşağıdaki gibi bilgileri doldurup Create A Virtual Machine linkine tıklayarak makine oluşturmayı tamamlayabiliriz.
Bu seçenek bu kadarken birazda gelişmiş makine oluşturma seçeneğini irdeleyelim. Bu nedenle From Gallery linkine tıklayalım. Bu açılan ekranda Microsoft ve diğer Vendorlara ait işletim sistemleri listelenmektedir. Bir çok ürüne ait hızlı makine oluşturma işlemlerini çok kolayca gerçekleştirebiliriz.
Ek olarak kendimizin bir imajı var ise bu imajı buluta export edebiliriz. Bu şekilde kendi özelimiz olan bir makineyi de buraya taşıyabiliriz. Hatta ortamımızdaki bir makineyi sanallaştırıp buluta taşıyabiliriz. İşletim sistemimizi seçtikten sonra à işaretine tıklayarak bir sonraki ekrana geçebiliriz.
Burada makinemize bir isim verip, işlemci core sayısı ve ram miktarını bize sunulan opsiyonlardan seçip, oturum açmak için user name girip ve son olarakta bu user için bir complex şifre girerek à ile bir sonraki ekrana ilerleyebiliriz.
Bu ekranımızda sanal makinemiz için bulut servisleri tanımlı ise bulut servisini seçebiliriz. Biz ücretsiz deneme sürümü kullandığımız için default ayarlarda bırayoruz ayarları. Bir Dns ismi, makinenin tutulacağı datacenter lokasyonu ve storage seçimini default olarak yaptıktan sonra yine à seçeneği ile ilerliyoruz.
Bu ekranımızda ise sanal makinemize uzaktan erişebilmek için gerekli olan porta tanımlamasını yapıyoruz. Ben bu ayarları default olarak geçiyorum. Sanal makine oluşturma işlemini başlatıyorum.
Şu anda makinemiz oluşmaya başladı.
Şu anda alt barda detayları görebiliyoruz.
Makinemiz hızlı ve başarılı bir şekilde oluştu. Burada Datacenter seçimine göre süre farklı olumlu veya olumsuz olarak değişebilir.
Makinemiz oluştuğuna göre alt barda yer alan “Connect” linkine tıklayarak bağlantı sağlamak için ilk adımı atabiliriz. Gerekli bağlantıyı kaydedebilir veya direkt olarak çalıştırabiliriz.
Gerekli güvenlik uyarısına “Bağlan” diyerek onay verelim.
Makine oluşturulurken belirlemiş olduğumuz dns ismi \ kullanıcı adı ve şifresini girelim.
Sertifika uyarısını “Evet” ile geçelim.
Şu anda makinemize başarılı bir şekilde bağlandık.
Umarım yararlı olmuştur bir başka makalede görüşmek dileği ile.