Windows Server 2012 Hyper-v 3.0 Virtual Machine Import

By | Şubat 3, 2013

Bu makalemizde Hyper-v 3.0 ile gelen import özelliğini anlatacağız. Bildiğiniz üzere önceki Hyper-v sürümlerinde Export edilmeyen sanal makine Import edilemiyordu. Yeni versiyon ile gelen özelliklerden bir tanesi de Export edilmemiş olan bir sanal makinanın import edilmesini sağlamaktadır. Farklı bir ortamdan getirilen sanal makine elimizdeki hyper-v hostuna import edilerek sorunsuzca kullanılabilmektedir.

Burada iki temel nokta vardır. Birincisi import edilecek olan sanal makine farklı bir host üzerinde çalışıyor olmalıdır. Import işlemi sonrasında sanal makinanın çalışabilmesi için eğer sanal makine farklı bir ortamdan (USB Disk) import ediliyorsa burada yazma iznimizin olması gerekmektedir. Bu hatırlatmalardan sonra işlemlerimize başlayalım.

Öncelikle Hyper-v konsolumuzu açalım. Konsolumuza “Import Virtual Machine” butonuna tıklayalım.

hyper-vuc (1)

 

Karşımıza gelen ekranda “Next” ile ilerleyelim.

 

hyper-vuc (2)

 

Bu ekranımızda sanal makinemizin bulunduğu yolu göstermek için “Browse” butonuna tıklayalım.

hyper-vuc (3)

Sanal makinamızın bulunduğu yolu gösterdikten sonra “Select Folder” butonuna tıklayarak yolumuzu seçelim.

hyper-vuc (4)

Sanal makinamızın yolu belirlendiğine göre “Next” ile ilerleyelim.

hyper-vuc (5)

İlerleme sonrasında belirlediğimiz yol içerisinde yer alan sanal makinelerimiz karşımıza çıktı. Bu ekranda “Next” butonuna tıklayarak ilerleyelim.

hyper-vuc (6)

Bir sonraki ekranımızda üç seçenek karşımıza çıkmaktadır. Bunları biraz açıklayalım.

Register the virtual machine in-place (use the existing uniqe ID): Bu seçenek ile sanal makine import için gösterilen klasörde Hyper-V Manager konsoluna eklenir.

Restore the virtual machine (use the existing uniqe ID): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Bu işlemde sanal makinenin id si korunacaktır.

Copy the virtual machine (create a new unique ID): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Ancak yukarıda ki import işleminden farklı olarak bu seçenek kullanıldığında sanal makinenin id si korunmayacak ve yeni bir id belirlenecektir.

hyper-vuc (7)

Ben test ortamı olduğundan ilk seçenek ile yoluma devam ediyorum. Siz ihtiyaçlarınıza uygun olan seçimi yaparak ilerleyebilirsiniz. Bu seçim sonrasında “Next” ile ilerleyelim.

Karşımıza gelen ekranda sanal makinamızın bulunduğu disk yolunun gösterilmesi istenmektedir. “Browse” butonuna tıklayalım.

hyper-vuc (8)

Sanal makinamızın disk yolu aşağıdaki ekrandaki gibidir.

hyper-vuc (9)

Bizden istenen ekranda bizde bu yolu gösterelim ki bir hata ile karşılaşmayalım. Gerekli yol seçildikten sonra “Select Folder” ile seçimimizi tamamlayalım.

hyper-vuc (10)

Makinamızın yolu eklendiğine göre “Next” ile ilerleyelim.

hyper-vuc (11)

Benim import edilecek olan sanal makinem üzerinde ram miktarım 8.000 mb olarak ayarlıydı. Fakat import edilecek olan hostum üzerinde bu kadar alan yok. Bu nedenle import edilecek olan hostumdaki kaynaklar oranında bir ram veriyorum.

hyper-vuc (12)

2000 mb ram verdikten sonra bu hata yok oluyor. “Next” ile ilerleyelim.

hyper-vuc (13)

Sanal makinanın eski hostu ile import edilecek hostu üzerindeki virtual switch isimleri farklı olduğundan bir hata daha aldık.

hyper-vuc (14)

Import edilecek host üzerindeki virtual switch seçimini yaparak “Next“ ile ilerleyelim.

hyper-vuc (15)

İşlemlerimiz tamamlanma aşamasına geldi. Wizard üzerinde yapılan işlemlerin bir özeti yer almaktadır. “Finish” butonuna tıklayarak işlemimizi başlatalım.

hyper-vuc (16)

Biz sanal makinemizi aynı konum üzerinde bırakarak import işlemi yaptığımız için işlem hızlı bir şekilde tamamlandı ve konsol üzerine sanal makinemiz başarı ile eklendi.

hyper-vuc (17)

Bu işlemi sanal makinemizin özelliklerine bakarak gözlemleyebiliriz.

hyper-vuc (18)

Sanal makinemiz şu anda sorunsuz şekilde start alarak açıldı.

hyper-vuc (19)

Umarım yararlı olmuştur bir başka makalede görüşmek dileği ile. Hoşçakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir