Veeam6 Kurulumu, Server Ekleme, Hyper-v Hostu Yedekleme ve Geri Dönüş İşlemleri
Bu makalemizde sanal platformlardan Vmware platformunu en başarılı bir şekilde yedekleyen Veeam ürününü ele alacağız. Veeam5 versiyonuna kadar Hyper-v hostlarının yedeklemesini yapmıyordu. Son versiyonu ile birlikte Vmware ve Hyper-v hostlarını aynı anda yedekleyebilir hale geldi. Biz makalemizde Hyper-v hostlarının yedeklemesine değineceğiz. Veeam5 ürünü ile Vmware platformunda yedekleme işlemleri için daha evvel yazmış olduğum makalelerden ve portalımız üzerinde bulunan aşağıdaki makalelerden yararlanabilirsiniz.
Veeam 5 Kurulum | http://rizasahan.wordpress.com/2011/10/06/1943/ |
Veeam5 Backup | http://rizasahan.wordpress.com/2011/10/06/veeam5-backup/ |
Veeam5 Restore | http://rizasahan.wordpress.com/2011/10/06/veeam5-restore/ |
Veeam5 Vmcopy (Sanal makina kopyalama) | http://rizasahan.wordpress.com/2011/10/06/veeam5-vmcopy-sanal-makina-kopyalama/ |
Veeam5 File Copy | http://rizasahan.wordpress.com/2011/10/06/veeam5-file-copy/ |
Veaam5 kurulum ve yedekleme | http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2011/09/11/veeam-backup-and-replication.aspx |
Şimdi Veeam6 ürününü kurabilmek için sistem gereksinimlerine göz atalım. Ürün 32 bit ve 64 bit olarak iki versiyona sahip olup 32 ve 64 bit olarak çalışabilmektedir. Veeam6 aşağıdaki işletim sistemlerine kurulabilmektedir.
Microsoft Windows XP SP3
Microsoft Windows Server 2003 SP2
Microsoft Windows Vista SP2
Microsoft Windows Server 2008 SP2
Microsoft Windows Server 2008 R2 SP1
Microsoft Windows 7 SP1
Veeam6 aşağıda listelenen sanal platformlarda yedekleme işlemlerini yerine getirebilmektedir. Listede görüldüğü üzere sanlaştırmada lider olan platformları sorunsuz yedekleyebilmektedir.
VMware Platformu
• vSphere 5.0
• vSphere 4.x
• Infrastructure 3.5 (VI3.5)
Hosts
• ESX(i) 5.0
• ESX(i) 4.x
• ESX(i) 3.5
Software
• vCenter Server 5.0 (optional)
• vCenter Server 4.x (optional)
• Virtual Center 2.5 (optional)
Hyper-v Platformu
• Windows Server 2008 R2 SP1
Hosts
• Windows Server Hyper-V 2008 R2 SP1
• Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 SP1
Software
• Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 SP1 (optional)
Veeam6 ürününün genel özelliklerini ele aldıktan sonra şimdi kurulum aşamasına geçebiliriz. Ben kurulum işlemini yapmadan önce bir hatırlatma yapmak istiyorum. Kurulum öncesi kurulum yapılacak olan işletim sistemi Regional Setting ayarları EN şeklinde değilse kurulum sırasında hata alabilirsiniz. Bu nedenle bölgesel ayarlarınızı bu şekilde yapılandırınız.
Kurulum işlemi için öncelikle Veeam sayfasına üyelik gerçekleştirmek gerekiyor. Üyelik işleminden sonra aşağıdaki sayfadan sizin kuracağınız işletim sistemine göre 32 bit veya 64 bit versiyonu indirebilirsiniz.
Veeam6 yazılımını download ettikten sonra kurulum aşamasında bizden istenilen lic dosyasını göstermek için download etmemiz gerekmektedir. Üstteki ekranın az alt kısmında bulunan “Manage your lisence keys” linkine tıklayalım.
Bu ekranda üyeliğimize ait lisanslar bulunmaktadır. Mail attırabilir veya download edebiliriz. Ben download ediyorum. Demo kullanımda yapsak lisansı indirmeden kurulum ve sonrasında yedekleme işlemlerini yapamıyoruz. Bu nedenle lisans dosyasını indirmek zorundayız.
İndirdiğimiz kurulum dosyasından programı kurmaya başlıyorum. Klasik wizard ekranını Next ile geçiyorum.
Sözleşmeyi kabul edip Next ile ilerliyorum.
Download etmiş olduğum lic dosyasının yolunu gösteriyorum. Next ile ilerliyorum.
Bu ekrandan gerekli bileşenleri seçebiliriz. Ben Default olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.
Bu ekranımızda program için ihtiyaç duyulan Sql server kurulumu için seçim yapmamız istenmektedir. Ortamımızda bir Sql server var ise eğer burayı göstererek gerekli instance ve veritabanının burada oluşmasını sağlayabiliriz. Ortamımızda başka bir SQL server yok ise eğer standart olarak aşağıdaki gibi bırakıp hiçbir ayar yapmadan Next ile ilerleyebilirsiniz.
Bu ekranda Sql server için authencation bilgilerini tutacak ve Sql servere erişim yapacak bir user istenmektedir. Burada browse yaparak belirlediğimiz bir kullanıcıyı seçebiliriz. Ben administrator hesabı ile bu işlemi yapacağım için admin hesabını seçerek gerekli password bilgisini giriyorum. Burada erişim için kullanılacak olan portu değiştirebiliriz. Ben default ayarda bırakarak Next ile ilerliyorum.
Bu ekranımızda programın kurulacağı yolları belirleyebilir servisin kullanacak olduğu portu değiştirebiliriz. Ben default değerlerde bir kurulum yapacağım için kurulum yolunu ve kullanılacak olan portu olduğu gibi bırakıp Next ile ilerliyorum.
Gerekli işlemlerimizi tamamladık. Install butonuna tıklayarak kurulumu başlatalım.
Kurulum işlemi tamamlandı. Finish ile işlemimizi bitirelim.
İki makaleden oluşacak olan Veeam6 makale serimizde ilk 3 aşamayı bu makalemizde son 3 aşamayı bir sonraki makalemizde gerçekleştireceğiz.
1-Server Ekleme
2-Backup
3-Restore
4-Farklı bir host üzerine geri dönüş
5-Replication
6-File copy
1-Veeam6 üzerinde Server Ekleme
Kurulum işleminden sonra programı açınca bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılamaktadır. İlk yapmamız gereken yedeklemesi yapılacak olan platformların eklenmesidir. Yukarıda belirttiğim gibi ben Vm platformu için daha önce bir makale serisi yazdığım için Hyper-v hostlarının yedeklemesini gerçekleştireceğim. Zaten server ekleme adımı dahil neredeyse tüm işlemler birbirine benzerlik göstermektedir. Ekranda istediğiniz iki alanda yer alan “Add Server” butonuna tıklayarak host ekleme işlemine başlayalım.
Server olarak ekranımda görüldüğü gibi Vmware, Hyperv yapılarını ve storage veya file copy işlemlerinde kullanabileceğimiz Windows ve Linux makine ekleme özelliklerini görebiliyoruz. Biz burada “Microsoft Hyper-v” seçeneğini seçerek ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekranda eklenecek olan bilgisayarın ip adresini veya dns üzerinde çözülebiliyor ise netbios ismini girebiliriz. Ben ip adresini girerek Next ile ilerliyorum. Makinalarımız mutlak suretle iletişim kurmak zorundadır yoksa bu işlem sırasında WMI Access Denied hatası alabiliriz.
Karşımıza gelen ekranda Hyper-v ile ilgili seçenekler listelenmektedir. Burada System Center Virtual Machine Manager, Hyper-v cluster veya tek bir Hyper-v hotsumuz var ise bunların yedekleme işlemlerini yapabilmekteyiz. Biz testlerimizde standalone yani tek bir host kullanacağımız için en alttaki seçenek olan “Microsoft Hypr-v Server (Standalone)” seçeneğini seçerek Next ile ilerliyoruz.
Bir sonraki aşamamızda eklenecek olan Hyper-v hotsuna erişim sağlanabilmesi ve gerekli bileşenlerin kurulabilmesi için gerekli olan authencation bilgilerini girmemiz gerekmektedir. Ben admin accountu ile gerekli şifremi girerek Next ile ilerliyorum.
Gerekli bilgileri doğru girdiğimiz için gerekli iletişim sağlandı ve bileşenler kuruldu. Next ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda Veeam programının Hyper-v hotsunda gerekli yedekleme işlemlerini yapabilmesi için gerekli olan agent paketlerinin kurulumları gerçekleştirilmektedir. Bu kurulumlardan sonra yedeklenecek olan host üzerinde gerekli servisler çalışır start duruma gelecektir. Denetim masasında agent programı yer alacaktır. Gerektiği durumda veeam konsolundan kaldırılabileceği gibi manuel olarak Hyper-v hotsunda denetim masası, program ekle kaldır ekranından kaldırılabilir. Burada gerekli kurulumların yapılabilmesi için programı kurarken değinmiş olduğumuz portlara Hyper-v hostu tarafında izin verilmiş olmalıdır veya firewall devre dışı bırakılmalıdır bu önerilmez. Next butonu ile ilerleyelim.
Kurulum adımlarımız başarı ile tamamlandı. Finish ile işlemlerimizi sonlandıralım.
Server kısmında eklemiş olduğumuz server yerini aldı. Artık bu hotsumuz yedekleme işlemlerine tabi tutulabilir.
2- Veeam6 ile Hyper-v hotsu üzerindeki sanal makinaların yedeklenmesi
Programımız kolay kullanım için sade bir arayüzde tasarlanmış ve gerekli sayıda butonla işlemlerin kolayca yapılması sağlanmıştır. Yedekleme işlemine başlamak için “Backup” butonuna basarak yedekleme adımlarımız oluşturalım.
Karşımıza gelen ekranda yedekleme işine bir isim vererek Next ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda hotsumuz içerisinde birden fazla sanal makine bulunabilir bunların seçimini yapmamız gerekmektedir. Birçok sanal makinayı seçip daha sonra harici tutabiliriz. Hangisinin önce yedekleneceğini belirlemek için aşağı yukarı seçenekleri ile öncelik tanımlaması yapabiliriz. “Add” butonu ile host ekranımın açılmasını sağlıyorum.
Açılan ekranda şu anda eklenmiş olan tek server yani Hyper-v hotsum olduğu için tek bir Hyper-v hotsu ve üzerindeki sanal guestler listelenmektedir. Burada yedeklemek istediğim sanal makinayı seçiyorum. Seçmiş olduğum sanal makinanın ikonundan da anlaşıldığı gibi sanal makinem şu anda çalışır durumdadır. Veeam çalışan ve snapshot bulunduran makinaları yedekleyebilmektedir. Snapshotın geçici işlemlerde kullanılması tavsiye edilmekte olup normalde snapshot bulundurulması pek önerilmektedir. Makinamızı seçtikten sonra “OK” butonuna tıklayalım.
Makinamız şu anda yedeklenecek sanal makinalar listesine eklendi. Bu ekranda yedeklenecek olan sanal makinaya ait alan bildirimi yapılmaktadır. Birden fazla makine olması durumunda her makinanın yanında kendi kapladığı alan bilgisi verilmekte Total Size kısmında ise tüm makinalara ait alan bilgisi yer almaktadır. Next ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.
Bu ekranımızda yedekleme işlemlerinin yapılacağı lokasyonu seçebiliyoruz. Şu anda sistem default olarak kendi üzerinde C:\Backup dizinine yedekleri alacaktır. Bu alanı kendine sanal storage olarak revize etmiş durumdadır. Bizler ilk makine ekleme kısmındaki Windows veya Linux makinalarını ekleyerek bu makinaların disklerini yedekleme yapılacak storage olarak gösterebiliriz. Ayrıca storage olarak network üzerinde bulunan bir path, storage, veeam yazılımının kurulu olduğu makinada sas, san v.s. olarak tanıtılmış tüm disk ünitelerini storage olarak tanımlayabiliriz. Default storageyi seçili bırakarak ve disk üzerinde 14 geri dönüş noktası oluşturacak şekilde geçerli seçimi tercih ediyorum.
“Advanced” butonu ile açılan ekranda alınacak yedek türünü ve ekstra ayarları belirleyebiliyorum. Ben default ayarlarda seçim yaptığımdan Next ile ilerliyorum.
Gelen ekrada VSS seçeneklerini olduğu gibi default olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.
Karşımıza gelen ekranda yedeklemeye ait zamanlama işlemleri tanımlayabiliriz. Ben şu anda test ortamında olduğum için yedekleme işlemini iş tanımlandıktan hemen sonra yapacağım iş yerlerinizde network trafiğini yoğunlaştırmamak adına yedeklemelerinizi zamanlayarak hafta sonu veya gecenin bir yarısında yaptırabilirsiniz. Yedeklemede bir sorun olması durumunda yedekleme işleminin kaç dakikada bir ve kaç kez yapılmaya çalışması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Ben yedeği oluşturup manuel olarak start edeceğim için bu ekranı default olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.
Bu ekranımızda yapmış olduğumuz ayarlara ait özet bilgi yer almaktadır. Finish ile işlemimim tamamlıyorum.
İşlemim tamamlanma aşamasında yukarıdaki ekranda yer alan “Run the job when I click Finish” seçeneğini sizlere yedeğin nereye alınacağı konusunda bilgi vermek için işaretlemedim. Bu seçenek Finish butonu ile birlikte yedek almaya başlayacaktı.
Aşağıdaki ekranımızda Backup Repositoies tabına geldiğimizde default olarak tanımlanmış Storage bilgisi karşımıza gelmektedir. Şu anda diskimizde C:\backup dizinine yedek alınacak olan bir sanal storage tanımlaması yapılmıştır. Bizler bu ekranda yeni tanımlamalar yaparak farklı bir alanda storage tanımlayabiliriz. Bu yapıdan yukarıda bahsetmiştim.
Yedek alınacak olan sanal storage yapısını gösterdikten sonra bizi bekleyen yedeğimize Backup % Replication tabında yer alan “Jobs” ekranından ulaşarak sağ tuşu tıklayıp “Start Backup” diyerek başlamasını sağlıyorum.
Yedekleme işlemi şu anda başladı. Detayını görmek için üzerine çift tıklayalım.
Ekranımızda yedekleme işleminin tüm detaylarını görebiliriz
Yedeklemesi yapılan sanal makinamız Hyper-v hostu üzerinde çalışır durumdadır.
Makinamız şu anda açık durumda.
Yedekleme işlemimiz başarı ile tamamlandı. Bu makinem 5 dakika gibi bir sürede çık hızlı bir şekilde yedeklendi.
Tamamlanan yedekleme işleminden sonra Job kısmında bulunan tanımlamış olduğum yedek işi Stop duruma geçti.
Yedeklerimiz yukarıda bahsettiğimiz gibi sanal storage olarak kullanılan c:\Backup dizinine geldi.
3- Veeam6 ile Hyper-v hostu üzerinde yedeklenen makinaların geri dönülmesi
Yedeklemiş olduğum hyper-v hotsu üzerindeki sanal makinayı geri dönebilmek için bir felaket senaryosu olduğunu düşünerek siliyorum.
Silme işleminden sonra geri dönüş için konsoldan “Restore” butonuna tıklıyorum.
Karşımıza gelen ekranda restore işlemi yapacağımız için sağ taraftan bir seçim yapmam gerekiyor. Eklenmiş olan bir guest işletim sistemi üzerine veya dosya, disk bazlı (Vhd,XML v.s.) dönüş yapmayacağım için “Entire VM” seçeneğini seçerek Next ile ilerliyorum.
Karşımıza gelen ekranda “Add VM” seçeneği ile geri dönülecek olan backup noktasını gösterelim.
Açılan ekranda alınmış olan yedekleme noktaları gözükmektedir. Bir yedeğimiz olduğu için bir geri yükleme noktası yer almaktadır. Birden fazla yedek olsa bunlar burada listelenecekti. Ayrıca alınmış olan yedekler Backup sekmesinde yer almaktadır. Buradan silinebilir veya gerekli görülen işlemler yapılabilir. Makinamızı seçip “OK” butonu ile seçim işlemimizi onaylayarak makinamızın geri yüklenecek listesine eklenmesini sağlayalım.
Makinamız şu anda listeye eklendi. Next butonu ile ilerleyelim.
Karşımıza gelen ekranda iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi yedeği alınmış olan makinanın orjinal lokasyona dönülmesi bir diğeri ise farklı bir hyper-v hotsuna dönülmesidir. Biz orijinal lokasyona döneceğimiz için ilk seçeneği seçerek Next ile ilerleyelim.
Yapılacak olan geri yükleme işine bir isim verip Next ile ilerleyelim.
Yaptığımız işlemlerin bir özeti listelenmektedir. Finish ile geri yükleme işlemimizin başlamasını sağlayalım.
Şu anda geri dönüş işlemi başladı çift tıklayarak detayları görebiliriz.
Detaylar ayrıntılı bir şekilde listelenmektedir.
Şu anda geri dönme işlemi başarı ile tamamlandı.
Silinmiş olan sanal makinamız başarılı bir şekilde Hyper-v hotsuna geri eklendi.
Geri yüklemesi yapılan sanal makinamız sağlıklı bir şekilde alıştı.
Buraya kadar olan işlemlerde Veeam6 kurulumu, Server ekleme işlemleri, Yedekleme ve geri yükleme adımlarını tamamladık. Bundan sonraki makalemizde yedeği farklı bir hosta dönmek, replikasyon ve file copy adımlarını ele alacağız. Yararlı olması dileği ile.