Bundan önceki makale serilerimizde Dpm üzerinde Exchange, Sql, Hyper-v, Filserver, Son kullanıcıların yedeklenmesi, workgroup ortamların yedeklenmesi gibi adımlara değinmiştik. Bu makalemizde ise server sistemlerde systemstate ve full sistem imajını backup alarak geri dönüş adımlarını inceleyeceğiz. Adım adım ilerleyip gerekli yerlere değineceğiz.
Dpm konsolundan “Management” tabında “Agent” sekmesine gelerek üstte beliren “Install butonuna tıklayalım. Gelen ekranda “Install Agents” seçeneğini seçerek Next ile ilerleyelim.
Bilgisayarımız listede varsa seçelim yoksa arattırıp bilgisayarımızı karşı ekrana geçirelim.
Bilgisayarımızı karşı ekrana geçirdikten sonra Next ile ilerleyelim.
Gerekli Authencation bilgilerini girerek Next ile ilerleyelim.
Kurulum işleminden sonra sistemin yeniden başlayıp başlamayacağına karar verelim. Ben yeniden başlatmayacağım için No seçimini yaparak Next ile ilerliyorum.
Install butonuna basarak kurulum işlemini başlatalım. Bu işlemin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için server tarafında gerekli olan Dpm portlarına izin verilmeli yada firewall devre dışı bırakılmalıdır.
Kurulum işlemi şu anda devam ediyor.
Kurulum işlemi başarı ile tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatalım.
Şu anda konsolda agentimizin başarı ile yüklendiğini görebiliyoruz.
Kullanıcımızın programlarına sorunsuzca eklendiğini de görebiliyoruz.
Bu aşamadan sonra yedekleme için bir koruma grubu oluşturmamız gerekiyor. Bu işlem için “Protection “ tabına geldiğimizde “New” butonuna basarak beliren ekranda Next butonuna basarak ilerleyelim.
Ekranımızda koruma grubu oluşturulacak bilgisayarın grubunu seçmemiz gerekiyor. Ben server üzerinde bu işlemleri yapacağım için Server seçimini işaretledikten sonra Next ile ilerliyorum.
Ekranda agent kurulu olan makinamız ve Dpm makinası yer alıyor. Burada ben koruma altına alacağım Active Directory serverimin yedeklenecek öğelerini seçiyorum. Syetem state ve Bare Metal Recovery seçimlerini işaretliyorum. Bu şekilde hem systemstate yedeği hem de full sistem imajını yedeklemiş oluyoruz. Next ile ilerliyoruz.
Koruma grubuna bir isim verip ve yedeklemenin nereye yapılacağını seçip ilerleyeceğiz. Bizde type olmadığından zorunlu olarak Disk seçeneğini seçip Next ile ilerliyoruz.
Yedeklemesi yapılacak koruma grubumuzun ayarlarını yapalım. Aşağıdaki ayarlara göre kullanıcımızın bir önceki ekranda seçtiğimiz öğeleri 5 günlük bir koruma grubu kapsamında, günlük 24 saatte bir senkronize edilecek saat 8:00’de full yedek alınarak koruma grubu oluşturulacaktır. İstersek Modify butonuna tıklayarak zamanlama ayarlarını değiştirebiliriz. Biz ayarları default olarak bırakacağımızdan Next butonu ile ilerleyelim.
Total data size: Seçilen dataların toplam boyut bilgisi verilmektedir.
Disk Space Allocated in DPM: Bizim seçmiş olduğumuz günde bir kez yapılacak yedekleme için, 5 gün tutulacak olan koruma grubu için ayrılacak disk kapasitesi belirlenir.
Avarage disk space allocated in protected computers: Disk üzerinde 300 Mb bos bir alanın olması gerekmektedir. Bu alan ihtiyacını bizler Modify bölümünden değiştirebiliriz. Fakat değişiklik alanı küçültmek için önerilmemektedir! Alanın boyutunu arttırabiliriz. Bu alan dosya sunucumuz üzerinde koruma altına aldığımız her bir volume üzerinde ayrı ayrı oluşturulacaktır. Korunacak dosya sunucusu üzerinde 300 MB bir alana ihtiyaç duyulmasının nedeni DPM sunucusu Dosya Sunucusu üzerinde oluşan dosya değişikliklerini, dizin değişikliklerini, NTFS file System değişiklikleri vb. bir çok bilgiyi bu alan üzerine yazdırtacak ve ihtiyaç durumunda buradan okuyacaktır.
Automatically Grows Volumes: Disk boyutu yetersiz geldiği zaman otomatik olarak backup diskimiz üzerinde, boşta bekleyen bölümden ihtiyaç duymuş olduğu alanı kullanacak v büyüme gerçekleştirecektir.
İstersek yedekleme işlemi için bir zaman belirleyebilir ya da Now ile ilk senkronizasyonun gerçekleşmesini sağlayabiliriz. Ben Now seçeneği ile ilk senkronizsyonun başlaması için bu seçeneği seçerek yoluma devam ediyorum ve Next ile ilerliyorum.
Run a consistency check if a replica becomes inconsisten: Aktif duruma getirmenizi öneriyorum. Bu bölümü aktif duruma getirdiğimiz zaman DPM sunucumuz koruma altında bulunan dosya sunucusuna iletişim kuramadığı zamanlar için geçerlidir. Bu zaman dilimi yedekleme zaman dilimleri ile eşleşirse her bir saatte bir DPM sunucusu dosya sunucumuzu kontrol edecektir ve iletişim sağladığı ilk zaman diliminde görevi tekrardan başlatacaktır.
Run a Daily consistency check according to the fllowing schedule: Bölümünde ise bu zaman diliminin her bir saatte bir kontrol etmesini ama gerçekleştirilmeyen başarısız backup görevinin belirli zaman dilimlerinde olmasını sağlarız.
Bu ekranımızda işlemlerimizin bir özeti gözükmektedir. Create Group butonu ile işlemi başlatalım.
İşlem başarı ile tamamlandı. Close butonu ile işlemlerimizi tamamlayalım.
Bilgisayarımız için oluşturulan görev Protection konsoluna geldi. İlk koruma işlemi için replikasyon işlemi başladı. Bu replikasyon ile seçilen yedek dosyaları ilk defa yedeklenecek ve geri dönüş noktası oluşturulacaktır.
Replika işleminin başlaması ile birlikte koruma altına alınan bilgisayarımızda Windows backup ekranını açtığımızda bir görevin başladığını ve yedekleme yapıldığını görebiliyoruz.
Bilgisayarınızın performansına göre belirli bir süre sonra işlem tamamlanacaktır. Replikasyon şu anda tamamlandı.
Yedeği alınan bilgisayarımız üzerinden baktığımızda replikasyon işleminin tamamlanmasından sonra bir geri dönüş noktasının oluştuğunu görebiliyoruz. Localation kısmında bunun Dpm serverde oluştuğu görülmektedir.
Bu yedekten systemstate yedeğini geri dönmeye çalışalım. Next ile ilerleyelim.
Orijinal lokasyonu seçerek Next ile ilerleyelim.
Bu işlemden sonra “The backup contanties Active Directory domain service which can be recovered only when the computer is starter in Directory Service Restore Mode (DSRM). Retry the system state recovery operation from DSRM” hatasını almaktayız yani Active Directory Restore Modda açarak bu işlemi denememiz gerektiği söylenmektedir. Bizde bu moda açalım.
Bilgisayarımızın açılışında F8 tuşuna basarak “Directory Service Restore Mode” seçeneği ile açılmasını sağlayalım.
Bu moda açıp Domain Admin ile login olmaya çalıştığımızda “There are currently no logon servers avaible to service logon request” hatası gelmektedir. Bu nedenle local Administrator hesabı ile login olmaya çalışalım.
Local Administrator hesabının bilgilerini girelim.
Bu şekilde login olduk. Bu seferde Dpm üzerindeki yedeklere yetkisizlik nedeni ile bağlanıp geri dönüş yapamamaktayız. Bu nedenle baremetal recovery yaparak sistemi imajdan geri dönmemiz gerekiyor.
Dpm üzerinde Recover tabına gelerek oluşturulan yedekleme sontasın üzerinde “ Bare Metal Recovery “ üzerine sağ tıklayarak beliren “Recover” butonuna tıklayalım.
Gelen ekranda alınan yedeğin özet bilgisi yer almaktadır. Next ile ilerleyelim.
Gelen ekranda Type olmadığı için yedeğimizi sadece gördüğünüz gibi Dpm üzerinden orhinal makine üzerine değil bir path üzerine dönebiliyoruz. Gerekli seçimi yapıp Next ile ilerleyelim.
Yedeğimizin dönüleceği bir yol seçip Ok butonuna basalım.
Yedeğimiz için yol belirlendi. Next ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda geri dönüş işlemi sırasında Ntfs izinleri ile geri dönmesi seçeneğini seçiyorum. San Recovery bölümünü donanımsal bir SAN cihazımız, storagemiz varsa eğer hardware snapshoot kullanılarak SAN tabanlı geri dönün yapılmasını gerçekleştirebiliriz. Next ile ilerliyorum.
Recover butonu ile yedeğimizin belirlenen yola dönülme işlemini başlatıyorum.
İşlem başladı.
İşlem şu anda başarı ile tamamlandı Close butonu ile ekranımızı kapatalım.
Belirlediğimiz Path üzerine yedeğimiz başarı ile dönüldü.
Şimdi sıra bu yedeği server üzerine geri yüklemeye geldi. Bu işlem öncesinde server üzerinde ekran arka planını değiştirip birkaç klasör açıyorum ki aldığımız yedekten sonra değişiklikler olsun ve yedeği geri döndüğümüzde bu değişiklikler yok olursa başarılı bir şekilde geri dönüş yaptığımızı anlayabilelim. Elimizde bulunan yedeğimizde yer alan imajı serverimize geri alabilememiz için öncelikle serverimizi Windows Server 2008 R2 kurulum mediası ile boot edelim.
Gelen ekranda Next ile ilerleyelim.
“Repair your computer” seçeneğini seçelim.
Next butonu ile ilerleyelim.
İmajımızı geri yükleyeceğimiz için “System Image Recovery” seçeneğini seçelim.
İlk ekranımızda yedek dosyanın bulunmadığına dair hata alıyoruz. Biz yedeklerimizi fiziksel bir makinada olsak usb bir hdd üzerine kopyalayabilir ve buradan geri dönebilirdik. Senaryomuz sanal Hyper-v üzerinden yürüdüğü için biz yedeğimizi geri döndüğümüz diğer makine üzerindeki path adresinden geri yükleyeceğiz.
“Select as system image” seçeneğini seçerek Next ile ilerleyelim.
Gelen ekranda “Advanced” butonuna tıklayalım.
Gelen ekranda diğer makinamız üzerinde bulunan geri döndüğümüz yedeğin adres bilgisini girerek OK butonuna basalım.
Gelen ekranda gerekli Authencation bilgilerini girerek Ok butonuna basalım.
Şu anda gerekli dizine başarılı şekilde bağlanarak gerekli içeriği okudu ve yedeğimizi kütüphaneye ekledi. Next butonu ile ilerleyelim.
Geri dönüşü yapılacak olan imajımızı tekrardan seçip Next ile ilerleyelim.
Gerekli ayarları olduğu gibi bırakarak Next ile ilerleyelim.
Gelen ekranda sistem diskini formatlanıp imajın yükleneceği bilgisi yer alıyor. Next ile ilerleyelim.
İmajın geri yüklenmesi işlemi başladı.
Geri yükleme işlemi başarı ile tamamlandı sistem yeniden başlatılıyor.
İmajımız başarılı bir şekilde yukarıda yaptığımız ekran rengi değiştirme ve klasörler olmadan yedeğin olduğu ana başarılı bir şekilde yüklendi.
Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.