Acronis vmPROTECT 6.0 kurulum ve kullanımı

By | Ekim 26, 2011

Bu makalemizde bilişim sektöründe yedekleme denilince akla ilk gelen ürünlerden birisi olan Acronis  firmasının , Vmware sanallaştırma platformundaki Esx Hostları ve Vcenter ortamı için geliştirmiş olduğu vmPROTECT6 ürününden bahsediyor olacağız.

Vmware platformunda yedekleme işlemleri için Vmware firmasının sunmuş olduğu Vmware Data Recovery yazılımı olmasına rağmen uzmanlar Veeam ürününü kullanım kolaylığı ve işlevselliği nedeniyle tercih etmektedir. VmPROTECT6 ürünü de Veeam  kadar ses getirecek bir ürüne benzemektedir. Aynı ortamda Veeam ve vmPROTECT6 ürününü üzerinde yaptığım testlerde vmPROTECT6’nın son derece performanslı olduğunu gözlemledim. Acronis’in geliştirdiği bir ürün olması  , hızlı ve alınan yedeği validate etme özelliği ve son olarak ürünün browser tabanlı olup her makinadan kullanılabilmesi , bu ürünü bir adım ileri taşıyacağa benziyor.

Bu ön bilgiden sonra ürünün kurulumuna ve işlemlerin nasıl yapıldığına değinelim. VmPROTECT6 yazılımını http://www.acronis.com/enterprise/download/vmprotect/ bu adresten gerekli bilgileri doldurduktan sonra mail adresimize gelen linkten download edelim. Gelen mail üzerinde programa ait 15 günlük lisans anahtarı da yollanmaktadır. Programın kurulumuna başlayalım.

1-Kurulum

Öncelikle sistem gereksinimlerinden başlayalım. Programda iki farklı kurulum metodu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kurulumun Esx veya Vcenter içerisine yapılması , diğeri ise kurulumun sistemi yormadan ayrı bir makinaya kurularak , Esx ve Vcenter platformuna bağlantı kurup yedekleme yapılmasıdır.  Biz kurulumu ayrı bir bilgisayar üzerine yapacağımızdan dolayı ortaya sistem gereksinimleri çıkacaktır. Bu gereksinimler aşağıdaki gibi olmalıdır. Ben Server 2008 R2 üzerine kurulum yapacağım.

Windows Xp Profesional Sp3 (x86 , x64)
Windows Server 2003 /2003 R2 Standart , Enterprise ,Small Business (x86 , x64)
Windows Vista All Editions (x86 , x64)
Windows Server 2008 Standart , Enterprise ,Small Business, Foundation Editions (x32 ,x64)
Windows Server 2008 R2 Standart, Enterprise ,Small Business ,Foundation Editions ,Datacenter
Donanım olarak yukarıdaki sistemleri çalıştıran her donanımda çalışır

 Sistem gereksinimlerinden sonra şimdi vmPROTECT6 ürünü hangi platformlara destek veriyor onlara bakalım.

Server types: ESX and ESXi
Versions: 4.0, 4.1, 5.0
VMware vSphere (Virtual Infrastructure)
VMware vSphere Standard (Hot-add is NOT supported)
VMware vSphere Advanced
VMware vSphere Enterprise
VMware vSphere Enterprise Plus
VMware vSphere Essentials
VMware vSphere Essentials Plus
VMware vSphere Hypervisor (Free ESXi is NOT supported)

Son olarakta ürünümüz web tabanlı olduğundan hangi browserler üzerinde çalışıyor ona göz atalım.

Mozilla Firefox 3.6 or higher
Internet Explorer 7.0 or higher
Opera 10.0 or higher
Safari 5.0 or higher
Google Chrome 10.0 or higher

Bu ön bilgilerden sonra kuruluma geçebiliriz.

Kurulum ekranında 3 farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki olan “İnstall Acronis vmProtect 6.0 as Virtual Appliance on an ESX(i) Host” seçeneği ile kurulum esx hostu içerisine yapılmakta ve gerekli port ayarları yapılacak direk buradan işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

Biz ikinci seçenek olan “Install Acronis vmProtect 6.0 Windows Agent” seçeneği ile yola devam edeceğiz. Bu kurulum Esx hostuna ek yük bindirmemek ve yedekleme işlemlerini ayrı bir windows kurulu makine üzerinden yapmak istenilirse tercih edilir. Mantıklı olan yapı bana göre de budur.

 “Extrack Installation Files” seçeneğinde ise ileride kurulum yapılmak istenildiğinde kolaylık olması için kurulum dosyalarını bir klasöre açmak için kullanılır. Biz ikinci seçeneği seçerek ilerliyoruz.

Karşımıza gelen ekranda Sözleşmeyi kabul ederek “Next” butonuna tıklayalım.

Programı kullanabilmek için windows hesabı kullanabileceğimiz gibi yeni bir hesap oluşturma işlemide yapabiliriz. Ben “Select” butonuna tıklatarak bir kullanıcı seçeceğim.

Gelen ekranda kullanıcımı seçtim ve şifresini yazdım.”Ok” butonu ile işlemi onaylıyorum.

Seçilen hesabımız aşağıdaki ekranda gördüğünüz üzre eklendi. Bu ekranımızda programımızı yönetmek için konsola bağlanmamızı sağlayan Https port ayarınıda yapabiliriz. Ben standart olarak  ayarlı gelen 9877 nolu portu kullanacağım için “Next” ile ilerliyorum.

Programın kurulacağı dizini standart olarak bırakıyorum ve “Next” ile ilerliyorum.

Acronisin Müşteri Deyenim programını kabul edip “Next” ile ilerleyelim.

Bu ekranda işlemlerimizin bir özeti yer almaktadır. “Install” ile kurulumu başlatalım.

Kurulum işlemleri başladı.

Kurulum işlemi tamamladı. “Run Acronis vmPROTECT 6.0 Windows Agent Console” sçeneği seçili olduğu için konsolumuz otomatik olarak açılacak.

Konsolda sertifika uyarısı gelecek. “Continue to this website” seçeneğine tıklayalım.

Bu ekranımızda program kurulurken seçtiğimiz hesap bilgilerini girerek login olalım.

(Backup) Tanımlama işlermleri ve Yedekleme

Şu anda karşımızda VmPROTECT6 ekranı yer almaktadır. Ekranımızda Quick start sekmesinde ilk aşamada bizden istenen bazı işlemler var. Bu işlemleri yapalım ve sırası ile üstteki Backup , Restore ,Run VM From Backup , File Recovery ,Validate seçeneklerine değinelim. İlk aşamada yedekleri alınacak olan Esx ve Vcenter hostlarımızı ekleyelim. Biz testlerimizi Esx ortamında yapacağımız için “Configure ESX Host” butonuna tıklatarak sistemimizdeki Esx hostumuzu programımıza tanıtalım.

Açılan ekranımızda “Add” butonuna tıklatalım.

Bu ekranda Esx hostumuza ait olan ip adresine kullanıcı adı ve şifremizi girelim .”Test Connection”  butonuna tıklatarak hesap bilgilerini doğru girip girmediğimizi test edelim. Bu sayede yanlış bilgiler ile host ekleme işlemi yapmış olmayalım.

Bağlantımızı sağlayacak bilgilerin doğru olduğunu ve başarılı bir şekilde bağlantı kurulduğu görülüyor.

Şu anda 192.168.1.100 ip adresli Esx hostumuz başarılı şekilde eklendi. “Home” butonu ile ana ekrana dönelim.

Şimdi “Configure Lisences” butonuna tıklatarak lisans ekleme işlemimizi yapalım.

Açılan ekranda “Add” butonumuza tıklatalım.

Ürünü indirme sırasında bize gelen mailde lisans anahtarını kopyalayarak aşağıda karşımıza gelen ekrana yapıştıralım. Lic dosyamız olmuş olsaydı “Browse” butonu ile yolunu göstererek lisansımızı eklemiş olacaktık. “Save” butonuna tıklatalım.

Lisansımız başarı ile eklendi. “Ok” butonu ile onaylayalım.

Şu anda lisansımız konsolumuzda eklenmiş olarak gözüküyor. “Home” butonuna tıklatarak ana konsola dönüş yapalım.

Quick Start konsolunda bekleyen son işlem ise “Create Backup Task” Bu işlemi konsolun üzerinde bulunan “Backup” butonu ile yapabiliriz ama biz buradan yapalım. Bu arada Backup butonunada değinmiş olalım bu buton az sonra yapacak olduğumuz işlemlerdeki gibi bir Yedekleme Planı oluşturmamızı sağlar. “Create Backup Task” butonuna tıklatarak ilerleyelim.

İlk adımda ekledğimiz hostumuz karşımıza geldi seçerek karşı tarafa ekleyelim.

Hostumuz yedekleme planına içerisinde varolan Server 2003 isimli sanal makinası ile eklendi. Next butonu ile ilerleyelim.

Hostumuzu ekledikten sonra Backup alınacak yeri belirlemek için Browse butonuna tıklatalım.

Açılan ekranda local diskimize , network üzerine ve ftp üzerine yedekleme yapabiliriz. Ben yedekleme işlemimi C:\ diski altında oluşturduğum “vmprotect+backup” klasörüne yapacağım bu klasörü seçip “Go” butonuna tıklatıyorum.

Bu şekilde yedek alacağımız dizin eklenmiş oluyor.

“Next” butonuna basıp ilerlediğimizde ekranımızda Step3 alanı beliriyor. Burada yedekleme için zamanlamalar tanımlayabiliriz. Ben bir zamanlama belirlememek için “Do Not Schedule , Run on demand” seçeneğini işaretleyerek görev tanımlaması bittiğinde yedek alma işleminin başlamasını sağlayacağım.

“Next” butonuna tıklatarak ilerliyorum.

Bu aşamada yedekleme işleminden sonraki aksiyonlar çıkıyor. “Validate” seçeneğinide bilerek işaretlemiyorum , bir sonraki aşamada bu özelliğe  ayrıca değineceğim .

Buradaki “More Options” seçeneği yedeğe şifre koyabilir , harici dosya tipleri tanımlayabilir , sıkıştırma oranını ayarlayabilir , hata durumunda aksiyonu belirleyebilir ve yedek işleminin sonucunu kendimize mail attırabiliriz. “Save Run” butonuna tıklatarak yedek alma işleminin başlamasını sağlıyorum.

Şu anda yedekleme işlemimiz başladı. Bu ekranda yedekleme işleminin durumunu disk bilgilerini yedeğin nereye hangi ayarlar ile alındığını görebiliriz.”Home” butonu ile ana ekrana dönüyorum.

Ana ekranda grafiksel olarak aynı işlemleri görebiliyoruz.

Validate ( Doğrulama İşlemi)

Yedekleme işlemi başarı ile tamamlandı. Yedeklekme işlemi sırasındaki zaman ve performnas mükemmel derecede. Alınan yedek Acronis işi olarak burdayım dercesine çok iyi sıkıştırılmış durumda . Şimdi yeri gelmiş hazır yedeğimizi almışken “Validate” seçeneğine göz atalım. Validate doğrulama işlemi yapmaya yaramaktadır. Yedeğimiz alınmışken Validate butonuna tıklatıyorum.

Validate işlemi yapacağım Tib uzantılı yedeğimizin yolunu “Browse” butonu ile gösteriyorum.

Almış olduğum yedeğin dizinini gösteriyorum.

Yedeğimi seçtim ve eklendi “Run Now” butonu ile doğrulama işlemini başlatıyorum.

Şu anda doğrulama işlemi başladı.

Doğrulama işlemimiz başarı ile tamamlandı burada gerekli linklere tıklayarak işlem durumlarını ve sonuçlarını en ince detaylarına kadar görebiliriz.

Bu işlemler ESX hostumua “Recent Task” kısmına aşağıdaki gibi yansımaktadır.

Restore (Geri Yükleme )

Geri yükleme işlemi için sanal makinamızı Esx hostumuz üzerinden silmemiz gerekmektedir. Şimdi Esx hostumdan sanal makinamı siliyorum.

Şu anda sanal makinamız silindi. Aşağıdaki ekranda bu durum gözükmektedir.

VmPROTECT6 ekranımızda “Restore” butonuna tıklatarak silmiş olduğumuz sanal makinamızı geri döndüreceğiz.

Karşımıza gelen ekranda “Browse” butonu ile alınan yedeğin yolunu gösterelim.

Yedeğimizi seçip “Go” butonuna tıklatalım.

Yedeğimiz şu anda seçildi sağ pencerede geri yükleme noktasına ait makine yer aldı. Buradan geri yüklenecek olan sanal makinamızı seçip karşı pencereye aktaralım.

Makinamız şu anda karşı pencereye taşındı. “Next” butonu ile ilerleyelim.

Yedeğin döndürüleceği yer seçimini yapmamız gerekemektedir. Birden fazla Hostumuz olsaydı farklı host üzerine dönüş yapabilirdik. Bizim tek hostumuz olduğu için “Orginal Localation” olarak bırakıyorum. “Next” butonu ile ilerliyorum.

Gelen ekranda istersek restore işlemi sırasında validate işlemi yaptırabiliriz. Ben yaptırmadan geri yüklemenin başlaması iiçin “Run Now” butonuna tıklatıyorum.

Şu anda işlemimiz başladı. ”Home” butonu ile ana konsola dönüyorum.

İşlemimiz burada da gözükmektedir. İşlem bazı uyarılar ile tamamlandı. Burada Backup işleminde olduğu gibi yapılan işlemlerin tümünün detaylı loglarını gerekli linklere tıklayarak görebilir , bunları rapor haline getirebilir , farklı kayıt ederek dışarı export edebiliriz. Buradaki uyarımızı görmek için “Show log Events” linkine tıklatalım.

Uyarımızda sanal makinamızın boot işleminin bios üzerinden “Hdd”nin  seçili olarak yapılması önerilmektedir.

Esx hostumuz üzerine aşağıda görüldüğü gibi sanal makinamız eklenmiş ve bu işlemler sırasında yapılan  işlemler Recent Task bölmesinde göze çarpmaktadır. Şimdi sanal makinamızı açalım.

Sanal makinamız sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

(Run Vm From Backup) Yedeklenen sanal makinanın çalıştırılması

 Bu aksiyon ile yedek alınan sanal makinamızı aynı host üzerine veya farklı bir host üzerine yedeklenen makinadan farklı bir makine olarak çalıştırma imkanı sağlar. Şimdi hali hazırda hostumuzda bulunan 2003 makinamızı bu özelliği kullanarak , almış olduğumuz yedeğide kullanarak farklı bir makine olarak geri dönelim ve sisteme mount edelim. Bu işlem için “Run VM from Backup” butonuna tıklatalım.Daha önceden almış olduğumuz yedeği göstermek için “Browse” butonuna tıklatalım.

Yedeğimizin dizinini seçip “Go” butonuna tıklatalım.

Yedeğimiz penceremize eklendi. Seçerek karşı pencereye aktaralım.

Yedeğimiz şu anda karşı ekrana aktarıldı. “Next   “ butonuna tıklatarak ilerleyelim.

Bir sonraki ekranda datasource seçimimizi işaretleyip “Next” ile ilerleyelim. 2003 makinamıza ek olarak gelecek olan _mount ismini istersek buradan değiştirebiliriz. Ben default değerde bırakıyorum

Bu aşamada mount işleminden sonra Network bağlantımızın aktif olmasını ve vm makinamızın çalıştırılma seçeneğini işaretleyerek işlemlerden sonra bu aksiyonun gerçekleşmesini sağlayalım. ”Run Now” ile işlemi başlatalım.

İşlemimiz şu anda başladı. “Home” butonu ile konsola dönüyorum.

İşlemimiz şu anda tamamlandı. Bir uyarı ile işlemi tamamladı.

Esx konsolumuzda Server2003_mount ismi ile sanal makinamız eklendi.

Eklenen makinamız sorunsuz bir şekilde açıldı ve çalışıyor.

İşlem sırasında uyarı aldığımızı söylemiştik. Bu uyarı yine boot sıralaması ile ilgili bir uyarı zaten hata olmadığından bu durumu önemsemiyoruz.

(File Recovery) Dosya Kurtarma

 Bu özelliğimiz sayasinde alınan yedek içerisinden dosya bazlı olarak geri dönüş yapabilmekteyiz. Örneğin yedeğini aldığımız bir sanal makinada c:\ içeridinde bir dosya bize lazım olsun ve bunu dönmemiz gereksin. Bu özellik ile bu işlemi çok basit ve hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz. İşlemi başlatmak için “File Recovery” butonuna tıklatalım.

Burada “Browse” butonuna tıklatarak yedeğimizin yolunu gösterelim.

Yedeğimizin dizinini seçip “Go” butonu ile ilerleyelim.

Yedeğimiz penceremize eklendi. “Next” ile ilerleyelim.

Yedeğimiz içerisinde bulunan volumler listelenip burada bu volume içerisinde bulunan dosyalar gözükmektedir. Ben bir tanesini seçip “Download” butonuna tıklatıyorum.

Explorer üzerinde beliren seçeneğe tıklatıp “Download File” yapıyorum.

Gelen ekranda “Save” seçeneği ile kaydetme işlemini başlatıyorum.

Kayıt işlemi için bir yol belirtip “ Save” butonu ile kayıt ediyorum.

Görüldüğü gibi volume içerisinde bize lazım olan dosyayı hızlı bir şekilde elde ettik.

Bu makalemizde yeni bir ürün olan vmPROTECT6 ürününü ele aldık. Genel hatlarını anlatan bir anlatım yapmaya çalıştım. Veeam 6 versiyonu ile birlikte Hyper-v yedekleleme işlemini yapıyor olacak. Bu ileriki günlerde sanal makine platformunu yedekleme yazılımı yapan firmalar arasında rekabet olacağına işaret ediyor. Rekabet ile birlikte gelişmiş ve kullanıcıya zorluk göstermeyen iyileştirmeler bizi bekliyor demektir. Umarım yararlı bir makale olmuştur.Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir