Bu makalemizde henüz daha deneme sürümleri test içim Msdn üyelerine tahsis edilen Windows Server ürün ailesinin en son üyesi olan Server 8 den bahsediyor olacağız kuruluma geçmeden önce Windows server 8 neler getiriyor öncelikle onlara biraz değinelim.
Metro UI :İlk bakışta hemen göze çarpan en önemli yenilik arabirimde karşımıza gelen Metro UI. Bununla beraber Windows ara yüzlerinde Windows Phone-benzeri tasarımlar.
Ribbon Windows Explorer : Office 2007 ile tanıştığımız “ribbon” kullanımı Windows Server 8 ve Windows 8 ile beraber Windows işletim sistemi içerisindeki Windows Explorer uygulamasına da uyarlandı. Ribbon sayesinde bulunulan konuma özel komutlar ve fonksiyonel kullanımlar arayüze yerleşik geliyor. Özellikle Office uygulamasında kullanıcı tarafında ribbon’a eleştiriler olsa da bence son derece kullanışlı ve çoğu kullanıcının da hoşuna gidiyor. Eskiden menülerde gizlenen çok sayıda özellik ribbon sayesinde doğrudan kullanıcıya sergileniyor, kısacası sofrada ne var görebiliyoruz.
Yeni Logon Arayüzü :Windows Server 8 ile artık logon ekranında da tasarım olarak yenilikler var. Logon ekranında saat ve tarih bilgisi doğrudan geliyor. Ctrl+Alt+Delete ile logon ekranı çağrıldığında aşağıda gördüğümüz tasarımı son derece sade ve tamamen fonksiyonelliğe odaklanarak geliştirilmiş yeni Logon ekranı karşımıza gelecektir. Password kutusuna kullanıcımıza ait şifre bilgisi girildikten sonra Submit butonuna basarak Windows Server 8’e logon olma sürecini başlatıyoruz
Yeni Server Manager Arayüzü :Windows Server 8 ile Server Manager konsolu da yenilendi. Server Manager konsolu da metro arabirimine uygun geliştirildi. İlk açılışta karşımıza gelen Dashboard ekranında gelen Quick Start ile rol ve özellik ekleme, uzaktan yönetmek istediğimiz ağdaki diğer sunucuları ekleme ve sunucular için gruplar oluşturma gibi yetenekleri barındırıyor.
Yeni Rol ve Özellik Ekleme Sihirbazı :Windows Server 8 ile yenilenen Server Manager uygulaması içerisinde rolleri ve özellikleri yüklemek isterseniz, Quick Start altından Add Roles kullanılarak gerçekleştirilir.Windows Server 8’de hem rol hem de feature eklemeleri Server Manager konsolunda “add roles” bağlantısı ile başlatılıyor. Ve karşımıza aşağıdaki şekilde gördüğümüz “Select Installation Type” ekranı geliyor. Birinci seçenek olan “Role-based or feature-based installation” ile istediğiniz sunucuya rol ekleme ya da özellik ekleme ya da yükleme yapılabilir.
Tümleşik Uzaktan Erişim : Windows Server 8 ile gelen DirectAccess teknolojisi ile uzaktaki kullanıcılarınızın bir buluta erişimlerini mümkün hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca VPN teknolojisi sayesinde de eski sürüm istemcilerin de yine buluta erişmeleri sağlanabiliyor olacak.
Bunlara ek olarak yapısal mimaride üzerinde gelen rollerde büyük değişimler beklenmekte örneğin Hyper-v 3.0 ile Windows Server 8 hayatımızda yerini alacaktır. Üzerinde internet Explorer 10 olacaktır tabi bunlar çok uç örnekler köklü değişimlerin olacağı fakat geleneğinden korunduğu bir yapı bizi bekliyor olacak.
Şimdi kurulumumuza geçelim. Gerekli medimızdan boot ettiğimizde aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor.
Karşımıza Windows Wista ,Windows7 ve Server 2008 kurulum ekranına benzer bir karşılama ekranı geliyor ayrıca Server 8 Windows 8 ile temel kurulumda birebir özellikler taşıyor diyebiliriz.Gerekli kurulum dili ,zaman formatı ve klavye seçimini yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekranda İnstall Now butonuna tıklatarak kurulumu başlatıyoruz.
Bu ekranda kurulumun türünü seçiyoruz.Ben Full İnstallation yapacağım için resimdeki seçeneği seçerek ilerliyorum.
Lisans sözleşmesini kabul edip Next ile ilerliyorum.
Burda bir upgrade işlemi yapmadığımız için Custom seçeneği ile ilerliyoruz.
Disk yapılandırmamızı tamamlayıp Next ile ilerliyoruz.
Kurulum başladı.
Kurulum adımları tamamlandı. Restart işlemi gerçekleşiyor.
Kurulum sonrası yapılandırmalar devam ediyor.
Bu ekranda bizden Administrtator kullanıcısı işin bir parola belirlememiz isteniyor. Tabiki complex bir parola belirliyoruz. Belirlediğimiz parolayı Anahtar simgesine tıklayarak görebiliriz. Next ile ilerliyoruz.
Server 2008 R2 ye göre yepyeni bir açılış ekranı bizi karşılıyor. Ctrl + Alt + Delete ile login olalım.
Parolamızı girdikten sonra Submit butonuna tıklatalım.
Yeni bir start menüsü bizi karşılıyor. Ekran klasik windows 7 ekranına benziyor.
Task manger çok aşırı kombinasyonlada izleme yapabilmemiz için özelliklerle donatılmış durumda.
Windows Exlorerlerde artık bizi ribbon menüler karşılıyor.
Denetim masası bildik denetim masası gibi.
İnternet Explorer 10 versiyonu ile karşımıza çıkıyor.
Biz bu makalemizde yukarıda bahsettiğimiz gibi temel özellikler ve kuruluma değindik. Widows Server 8 çok geniş kapsamlı bir ürün olduğu için her bir rolünü özelliğini adım adım ele almakta yarar var. Çünkü her bir rolü için kitap yazılabilir dersek aabarmış olmayız. Farklı özellileri ileride bende öğrendikçe ele alıp size aktarıyor olacağım.