Veeam5 üzerinden backup almak için console üzerinden Öncelikle yedekleme ,geri yükleme sanal makina taşıma gibi işlemlere tabi olacak serverlerimizi konsola eklememiz gerekmektedir.Öncelikle add server butonuna tıklatarak ekleme işlemlerimizi yapalım.
Karşımıza gelen ekranda eklenecek sanal istemci türünü seçelim.Bu esxi hostu veya vcenter olabilir.Bende iki ortamda var ama ben Esxi hostumu ekleyeceğim.İp adresi veya hostname yazarak bu işi yapabilirsiniz.Ben Esxi5 hostumun ip adresini yazarak Next ile ilerliyorum.
Esxi hostuma bağlanabilmek için gerekli authencation bilgilerini girerek Next ile ilerliyorum.
Karşıma yaptığım işlemlerin bir özeti geliyor.Connect when click finish seçeneği ile Finis butonuna basınca sanal esx serverimizin eklenmesini sağlıyoruz.
Konsolumuzda gözüktüğü gibi server sekmesine esxi5 sunumun 192.168.1.60 olarak eklendi.Şimdi Sanal ortamımızda yedekleme işlemlerine geçebiliriz.Backup butonuna tıklatalım.
Karşımıza gelen ekranda yapılacak iş için gerekli açıklamaları girelim ve Next ile ilerleyelim.
Yedeklemenin yapılacağı ortamı seçelim.Direk bir disk ünitesine ,virtual bir ortama ve network ortamına yedekleme yapabiliriz.Ben bunlardan en yazygın ve ortamıma uygun olan ilk seçenek Direct SAN access seçeneğini seçip Next ile ilerliyorum.
Karşımdaki ekranda Add butonuna basarak yedeklemesi yapılacak olan sanal makinamı ekleyeceğim.
Xp isimli Server 2003 işletim sistemi kurulu makinamı ilk adımda eklediğim serverim olan 192.168.1.60 ip adresli Esxi 5 hostumdan ekleyerek Add butonuna basıyorum.
Makinam ekranıma eklendi Next ile ilerliyorum.
Burada yedekleme işleminin yapılcağı yolu belirtiyorum.Bu makinamdaki bir alan olacağı gibi bir başka esx hostudunda bulunan datastorage olabilir.Ben c:\backup altında bir alana yedekleme işlemimi yapacağım.Burada Advanced seçeneği ile yedekleme için gerekli özelleştirmeleri yapabilirsiniz.
Aşağıda görüldüğü gibi yedekleme sırasında yer kazanmak ve zaman kazanmak için belirlenen sürelerde full yerine incremental (değişen) yedekleri alabilirsiniz.
Bu ekranı dedault değerlerle geçerek Next ile ilerliyorum.
Yedeklemenin ne zaman yapılacağı konusunda zaman planlaması yapabilirsiniz.Ben gerekli ayarlamaları kafama göre yaparak Next ile ilerliyorum.Hergün saat 11:27de yedekleme yapacak şekilde bir plan yaptım.Bir sorun olması halinde 10 dakikada bir 3 kez sanal makinama erişmesi için Automatic Retry ayarlarını yapılandırdım.
Run the job when click finish seçeneği ile Finish butonuna tıkladığımda yedek işlemini başlatıyorum.
Şu anda sanal makinama vcenter üzerinden erişiyorum ve makinam açık durumda.Buna rağmen yedekleme başladı.
Yedekleme işlemi şu anda ilerliyor.Aşağıdaki konsoldan durum hakkında detaylı bilgi alabiliriz.
C:\backups dizininde yedekleme işlemi için gerekli dosya oluşturulmuş durumda.
Yedekleme işlemimiz başarı ile tamamladı.
Sanal makinamda arkaplaı değiştirip masaüstünde bir kaç klasör açtım.Şimdi incremental yedek alacağım.
Bu işlem için job üzerinde sağ tıklatıp Start job yapmam yeterli.Tekrar full yedek almak için Perform Full Backup seçimini yapabilirsiniz.
Yedek işlemi başarı ile tamamlandı.
Görüldüğü gibi ikinci aldığımız incremental yedek ilkine göre çok az bunun nedeni sadece farkları almış olması.Bu şekilde hem yer hem zaman kazandık.
Yedeklem adımlarını burada tamamlamış olduk.Bundan sonraki makalemizde restore işlemini yapacağız.