Vsphere web client kullanımı

By | Eylül 29, 2011

Bu makalemizde vsphere web client kullanımını ele alacağız.Son zamanlarda sıkça duyulan bulut , cloud kavramı ile birlikte sistemlerin uzak lokasyonlara kayıp buradan yönetim giderlerinin , enerji giderlerinin düşürülmesi ,sistemin sürekli ayakta kalması gibi gelişmeler olmazsa olmaz bir şekilde ilerliyor.Vmware buna göre adım atarak web client özelliğini çok ileri noktaya taşımış.Bu şekilde bir datacenter üzerinde kurulan esx server müşteriye pazarlanarak cloud üzerinden kullanılması bile sağlanabilir.Bu işlemlerin aynısı Microsoft Vmm tarafındada olabiliyorken kısıtlı işlemler yapmaya olanak veriyordu.Vmware Vmm 2012 ürünü çıkmadan kendisini bir adım öne taşıdı.

Şimdi ürünü nasıl kullanacağımızı ele alalım.Bu ürünü kullanmadan önce ortamımızda Vsphere ve Vcenter kurulu olması gerekirki zaten bu sistemlere bağlanıp yöneteceğimiz için bu zatan bir zorunluluktur.Ben bu ortamı kurduğum için direkt olarak Vsphere Web Client işlemlerini anlatacağım.

İndirmiş olduğumuz Vcenter İsosu içerisinden Vmware Vsphere Web Client (server) uygulamasını seçerek aşağıdaki install butonuna tıklatalım.

Kurulum dilini seçelim.

Klasik karşılama ekranını Next ile geçelim.

Bu ekranda desteklenen sürümler bilgisi gelmektedir.Next ile ilerleyelim.

Bu ekranda gelen sözleşmeyi kabul edip Next ile ilerleyelim.

Gerekli Kullanıcı bilgilerini girip Next ile ilerleyelim.

Gerekli olan port ekranları geliyor ben bunları default değerlerde bırakıyorum.Next ile ilerliyorum.

Programın kurulacağı dizini ben default değerde bırakıp Next ile ilerliyorum.

İnstall butonuna basarak kurulumu başlatıyorum.

Kurulum işlemlerimiz devam ediyor.

Kurulum işlemlerimiz bitti Finish ile işlemimizi tamamlayalım.

Bu ekranda aşağıdaki Vsphere Administrator Application menüsünden öncelikle admin konsolunda açma işlemi yapıp burada uzaktan yönetilecek olan Vsphere serverleri register etmemiz gerekmektedir.Aksi durumda ortamda bulunan register edilmeyen Vsphere serverilerimizi kullanamayacağız.Tabi bunun öncesinde makinamızda Explorer 8 ve en az flash 10.0.2 versiyonu yüklü olmalıdır.

Karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir.Burada zaten üst kısımda register edilmiş ürün olmadığının bilgisi verilmektedir.Register Vcenter Server linkine tıklayalım.

Karşımıza gelen ekranda register edilecek olan vcenter  server bilgilerini girelim.

Gelen sertifika uyarısını ignore ile geçelim.

Şu anda 192.168.1.11 ip numaralı vcenter serverimiz register edildi.Admin konsolunda sadece bu register ve unregister işlemleri yapılmaktadır.Vcenter server yönetim işlemleri client konsolundan yapılmaktadır.

Şimdi Vcenter Web Client için client konsulunu açalım.Bu işlem için Vsphere Web Client menüsütü tıklaralım.

Gelen sertifika uyarısını aşağıdaki seçili olan alandaki gibi geçelim.

Şu anda listede sadece register edilmiş olan 192.168.1.11 ip numaralı vcenter serverimiz bulunmaktadır. Bu serveri seçip gerekli bilgileri girerek login diyelim.

Gelen sertifika uyarısını ignore ile geçelim.

İlk bağlantıda bizi karşılayan ekran genel niteliklerle ilgili bilgiler vermektedir.

Şu anda vcenter serverimize bağlandık.Bu ortadam çok gelişmiş bir gui arayüzü bizi karşılamaktadır.Buradan yeni makina ekleme ,silme imonitorize edebilme,storage durumlarını görebilme gibi vcenter üzerinde yapılan işlemlerin çok büyük bir kısmı yapılabilmektedir.Şu anda vcenter üzerindeki datacenterlerim,datacenter altındaki hostalım ve onların altındaki sanal makinalarım gözükmektedir.Web üzerinden işlemlerin yürümesine rağmen çok aşırı geliştirilmiş bir konsol bize sunulmaktadır.Bu aşamada Vmware firmasının artısı tekrar öne çıkmaktadır.

Bir kaç ekranda paylaşmak istiyorum Task kısmında yapıla tüm adımlar vcenter ve vsphere clientte olduğu gibi birebir yansıtılmaktadır.

Bir makian ile ilgili vcenter ve vsphere üzerinden üzerinden yapılabilecek tüm işlemler izlemeler yapılabilmektedir. Makinamızı açmak için Launch Console linkine tıklayalım.

Görüldüğü gibi explorer üzerinden makinamız çok rahat bir şekilde kontrol edilmektedir.

Web client hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar.Günümüzde yazılım teknolojisi o akdar ilerlediki büyük ve başarılı firmalara takip etmekle yetişemiyoruz. Her gün sürekli iyi yönde geliştirmeler olmakla birlikte teknoloji hayatımızı esir alama aşamasına geldi.Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

One thought on “Vsphere web client kullanımı

  1. doğan

    elinize sağlık hocam yalnız bu clientte oyun kurubilirmiyiz 10.2 de kurduğumuz freebsd ıp adresinide başka bilgisayardan girebilirmiyiz

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir