Geliştiriciler için tasarlanmış olan Windows 8’in önemli sürümlerinden birisi olan Windows 8 Developer Preview Build 8102 M3 yayınlandı. Geliştiricilerin şimdiden Windows 8’e özel uygulamalar yazmak için sabırsızlandığı düşünülecek olursa bu sürümün geliştiriciler için önemli bir yere sahip olduğu bir gerçek.
Windows ve Windows Live bölümleri başkanı Steven sinofsky, yaptığı açıklamada 380.000 saatten fazla süren 9.3 milyon performans testine tabi tutulan son sürümün birçok hatadan ayıklanmış olduğu umuluyor. Bilgisayarlar dışında tabletler ve yeni nesil diğer cihazlarda da kullanılması beklenen Windows 8’in bu sürümü, Internet Explorer 10 ve yeni Metro arayüzü ile gelecek.
ARM, x86 ve x64 tabanlı cihazlarda çalışacak olan sürümde, dokunmatik ekranlı cihazlara daha fazla önem verildiği biliniyor.Gerekli download işlemini http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516 buradan yapabilirsiniz.
Temel Özellikler
Microsoft‘u Windows‘tan sorumlu ismi Steven Sinofky, yarım saatlik konuşmasında yeni işletim sistemindeki ilgili en önemli yenilikleri katılımcılara anlattı. Tanıtım, “Samsung Windows Developer Preview PC” adında ikinci jenerasyon Core i5 işlemciye, 1366×768 çözünürlüğe, 4GB RAM‘e ve 64GB SSD‘ye sahip bir cihazda yapıldı. Tanıtımda geliştiricileri ilgilendiren birçok önemli bilginin yanında, işletim sistemindeki yeni özelliklerden de bahsedildi. İşte tanıtımda Windows 8 hakkında verilen önemli bilgiler:
-Her uygulamada bulunan “Paylaş” düğmesi sayesinde paylaşım kolaylaşacak.
-Internet Explorer 10 da Metro arayüzünü kullanacak.
-Metro uygulamalarını tam ekran kullanmak şart olmayacak, diğer uygulamalarla ekran paylaştırılabilecek.
-Windows 7, bir netbook’ta 404MB RAM harcarken, aynı makinede Windows 8, 281MB RAM harcıyor.
-Sinofsky, donanım gereksinimlerinin Windows 7‘ye göre yükselmediğini söyledi.
-Windows 7‘de çalışan tüm programlar, Windows 8‘de de çalışacak.
-Tüm cihazlarda aynı arayüz sunulacak
-Microsoft, Windows 8′i masaüstü PC’ler, notebook’lar ve tabletler için sunacak. Her cihaz aynı arayüze sahip olacak.
-Yeni ultrabook’lar Windows 8 ile gelecek.
-Kablosuz ödemelerde kullanılan NFC (Yakın Alan İletişimi), Windows 8‘li tabletlerde önemli rol oynayacak.
-Yukarıda gördüğünüz gibi Metro ara yüzünde dört yöne doğru kaydırmak mümkün olacak.
-Hız farkı hissedilir derecede. Bunun yanında Windows 8, USB 3.0‘ı doğal olarak destekleyecek. Yani USB 3.0 cihazları için sürücü yüklemeniz artık gerekmeyecek.
-Windows 8‘de yeni bir güç moduyla da tanışacağız: “Connected Standby” (“Bağlı uyku modu“).
-Bilgisayarı açarken yabancı bir USB belleği bağlı olduğunda, boot parametreleri UEFI‘deki sertifikaya karşı denetlenecek.
-PC’lerde, notebook’larda ve tabletlerde Windows’un açılması sadece sekiz saniye sürüyor.
-Windows 8, oyun PC‘lerinden tabletlere, bugüne dek hiç olmadığı kadar çok cihazda çalışacak.
-Uygulamalar, indirmeden önce denenebilecek
-Şu an ticari bir Windows 8 donanımı bulunmuyor. Geliştiriciler, çok yakın bir zamanda uygulama geliştirmeye koyulacaklar.
-Internet Explorer 10‘un masaüstü sürümü, tablet sürümüne göre sadece görsel farklılıklar taşıyacak.
-Yeni “Deneme” özelliği sayesinde bir uygulamayı indirmeden veya satın almadan önce, denemek mümkün olacak.
-Windows uygulama mağazası da tamamen metro arayüzüne sahip olacak.
-Uygulama mağazasında sadece yeni metro uygulamaları bulunacak. Office gibi geleneksel programlar, mağazada bulunmayacak.
Tanıtımda Windows 8 için program geliştirme hakkında da önemli bilgiler verildi. İşte bunlardan bazıları:
Windows 8 için program yazmak, derin programlama bilgisi gerektirmeyecek.
Parmağınızla çizim yapmanızı sağlayan bir program yazmak, sadece 2 dakikanızı alacak.- Metro uygulamaları tamamen HTML5, CSS3 ve JavaScript’e dayanıyor.
Yazılım olarak Visual Studio Express 11 kullanılacak.
Windows 8′in minimum ekran çözünürlüğü, 1024×768 piksel olacak ve minimum gereksinimlere sahip bir cihaz, sadece Metro arayüzünü çalıştırabilecek. Bu durumda sadece bir uygulama çalışacak.
Ve işte Windows 8′deki en önemli yenilikler
-1366×768çözünürlüğünde ekranı bölen uygulamaları kullanmak mümkün hale gelecek.
-16:10 bir ekranda ve en az 1366 piksel genişliğinde bir çözünürlükte ise daha geleneksel bir Windows 8 arayüzü kullanılabilecek.
-Windows 8′deki “Yenile” özelliği ise sistem çöktüğünde ve açılmadığında cihazınızı birkaç dakika içinde fabrika ayarlarına döndürmenizi sağlayacak.
-Windows 8‘de daha öncede bahsedildiği gibi iki ara yüz bulunacak. Bunlardan Metro ara yüzü, eğlence ve içerik tüketimini esas alırken standart görünüme daha yakın olan “Pro” ara yüzü, verimlilik ve iş amaçlarıyla kullanılacak. “Masaüstü” ise sadece bir uygulama olarak yer alacak ve istendiğinde çalıştırılabilecek.
-Bulut özellikleri de kısmen gerçeğe dönüşecek. Tüm uygulamalar, ayarlar ve kişisel bilgiler, Windows Live ile eşitlenebilecek. Tüm bu veriler, bulut üzerinden yeni bir cihaza aktarılabilecek.
-Yine daha önceden gördüğümüz gibi, birden çok dosyayı kopyalarken tüm işlemler aynı iletişim kutusunda gösterilecek. Bu iletişim kutusunda aktarımı duraklatmak, aktarım hızını grafik üzerinde görmek gibi seçeneklere sahip olacağız.
-Windows Gezgini, Microsoft blog’unda açıklandığı gibi Ribbon ara yüzünü kullanacak. Bu sayede en sık kullanılan komutlar, bir arada bulunacak ve kolaylıkla erişilebilecek.
Bu kadar bilgiden sonra Kurulum adımlarına geçebiliriz.Iso dosyamızdan boot işlemini başlatalım.
Klasik windows kurulum ekranı geliyor gerekli ayarları yapıp ilerleyelim.
Install Now ile kuruluma başlayalım.
Gerekli sözleşmeyi kabul edelim.
Customize ile ayarlarımızı özelleştirelim.
Gerekli disk işlemlerimizi yapalım.
Kurulum işlemi başladı.
Kurulum sonrası yapılandırma devam ediyor.
Bir bilgisayar ismi belirtip ilerleyelim.
Gerekli ayarları yaparak ilerleyelim.
Bir user ve password tanımlaması yapalım. Burada live id ile oturum açma sağlanabilir.Bulut sistemlere ufaktan giriş sinyalleri 🙂
Ayarlar bitiyor…
Evet ana ekranımız geldi.Bu ekran bahsettiğimiz Metro Stil.Klasik Windows ekranına göre çok farklı bu arayüzden işletim sistemimizi açmadan internete girmek , tweetlerimize bakmak haberleri okumak gibi bir çok işlemi yapabiliriz. Güzel geliyor ama son kullanıcının bunlara alışması zaman alacak gibi.
Şu anda metro arayüzden internet explorer 10 üzerinden açılmış bir sayfa görüyorsunuz.Full scrren ve masaüstü açılmamış durumda.
Masaüstüne girmek için Metro arayüzden Masaüstü ikonunu tıklamamız yeterli.Klasik windows masaüstü gibi…
Task manager çok aşırı ayrıntılı hale getirilmiş durumda.
Tüm ekranlar ofis 2007 ve 2010dan alışkın olduğumuz ribon hale getirilmiş durumda.
Denetim masası eski halinde gibi…
Bunlara ek olarak windows 8 son kullanıcı tarafında hyper-v kullanılmasına olanak sağlıyor.Şu anda test ettiğimiz sistem henüz beta bile değil.Bana göre dergilerde,medyada ve internette sürekli sızan ahaberler noktasında sistem uzmanları ve meraklıların merakını gidermek için piyasaya sürülmüş bir betanın betası:))
Ürün ilerleyen zamanlarda çok can alıcı özellikle kendisini gösterecektir.Bizlerde ürünü incelemeye devam ediyor olacağız….
Anlattıklarınıza göre, halihazırda Windows 7 yüklü makinalarımz varsa, Windows 9’a kadar beklememizde sakınca yok.
Windows 8 ancak yeni tablet veya netbooklar alırsak gerekecek gibi gözüküyor.
Ayrıca yazınızda geçen “metro”ya bir referans ya da açıklama konu ile yeterli bilgiye sahip olmayanlar için faydalı olurdu diye düşünüyorum.
Merhaba,
Şu an işlemler betanın betası aşamasında.Windows 8 i merak edenler için piyasaya verilmiş bir sürüm.Windows 8 tüm mobil cihaz ve bilgisayarlarda kullanılmasıya öne çıkacak.En can alıcı özellikler bakımından hyper-v sanallaştırması 3.0 versiyonu ile sisteme dahil olacak.Usb 3.0 tüm donanımları tanıma ,hızlı açılma kapanma hızlı işlem yapma gibi özellikler ile öne çıkacak.