Son yıllarda bilgisayar sayısının hızla artması, internet kullanımının aşırı bir şekilde yaygınlaşması ve bizlerinde bu çark içinde online olarak işlerimizi yapma ihtiyacından dolayı bilgisayarlarımızın güncel olması ve güncel bir virus kalkanı ile korunması gerekmektedir. Güvenlik işletmeler için ne kadar önemli ise artık ev kullanıcıları içinde önem arz etmektedir. Bir çok ev kullanıcısı önemli bilgilerini, çalışmalarını, kendisi için önem taşıyan kişisel bilgilerini artık bilgisayarlarında barındırmaktadır. Günümüzde bilgisayarlarda oluşan güvenlik açıklarının büyük bir kısmını güncel olmayan işletim sistemlerinden ve antivirus yazılımı bulunmayan bilgisayarlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bu makalemizde Nod32 antivirus ailesinin en son sürümü olan 4 versiyonunu ele alacağız. Eset firması bireysel ve kurumsal ürünler geliştiren pazarda pay sahibi bir güvenlik yazılımı firmasıdır. Nod32 antivirus 4 ismi nod32nin 4 nesil ürünü olmasından gelmektedir.Nod32 antivirus 4 ürününü en temel özelliklerinden birisi sisteme hiç yüklenmeden görevini sürdürmesidir.Bu ürün virus taramasının yanı sıra eş zamanlı olarak trojan,malware,spyları taraması artı bir özelliğidir.Nod32 4 versiyonu çok geniş bir yelpazeye yayıldığı için anlatımı sayfalar dolusu bir makale ile gerçekleştirilebilir.Nod32 kurumsal yapılarda Exchange server 2.7 sonra 4 versiyonunu çıkartmıştır.Martta Mac Os destekli ürünü çıkacaktır.Linux file server tarama modülüne ek olarak martta Linux desktop versiyonu çıkacaktır.Martta çıkacak olan yeni ERA (eset remote Administrator) modülünde active directory ile tam senkranizasyon gerçekleştirecektir.Kullanıcı bazlı policy uygulamasını destekleyecektir.Bu kısımdan da anlaşılabileceği gibi nod32 kurumsal alanda bir çok çözüm sunmaktadır.Biz bu geniş ürün ailesi içinde aşağıdaki başlıkları ele alacağız.
Nod32 4 Business versiyonunun temel kurulum ve network kurulumu için sistem gereksinimi
Nod32 4 Business versiyonunun yenilikleri
Nod32 4 Business versiyonunun temel kurulumu
Nod32 4 Business Versiyonunun network ortamında mirror yapısı
Nod32 4 Business versiyonunun Sysrescue (sistem kurtarma) konsolu
Nod32 4 Business versiyonunun ERA (Eset Remote Administrator)modülü
Nod32 sisteminin gelecek aylarda yayınlanacak yenilikleri
I-Nod32 4 Business versiyonunun temel kurulum ve network kurulumu için sistem gereksinimi
Nod32 4 versiyonu | |
Windows 2000, XP 400 MHz 32‑bit / 64‑bit (x86 / x64)128 MB RAM of system memory130 MB available space Super VGA (800 × 600) | Windows 7, Vista 1 GHz 32‑bit / 64‑bit (x86 / x64)512 MB RAM of system memory130 MB available space
Super VGA (800 × 600) |
Nod32 4 Business Edition versiyonu | |
Windows 2000, 2000 Server, XP, 2003 Server400 MHz 32‑bit / 64‑bit (x86 / x64)128 MB RAM of system memory
130 MB available space Super VGA (800 × 600) |
Windows 7, Vista, Windows Server 20081 GHz 32‑bit / 64‑bit (x86 / x64)512 MB RAM of system memory
130 MB available space Super VGA (800 × 600) |
II-Nod32 4 Business versiyonunun yenilikleri
Aşağıda maddeler halinde temel yeniliklere değineceğiz;
A- 2.7 ve 3 versiyonuna göre yeni bir görsel arayüz
B- 2.7 ve 3 versiyonuna göre geliştirilmiş tarama motoru
C- 2.7 ve 3 versiyonuna göre daha sağlam bir imza yapısı
D- 2.7 ve 3 versiyonuna göre daha hızlı tarama yapma özelliği
E- 2.7 ve 3 versiyonunda olmayan sysrescue (sistem kurtarma) modülünün eklenmesi
F- 2.7 ve 3 versiyonunda olmayan sysinspector (sistem analisti )modülünün eklenmesi
G- 2.7 ve 3 versiyonunda olmayan kullanıcı bazlı internet erişim yasaklaması
H- 2.7 ve 3 versiyonunda olmayan ayarların import export edilebilmesi özelliği
İ- 2.7 ve 3 versiyonunda olmayan sistem koruma parolası ile programa erişimin ve kaldırılmasının parola korumalı olması
J- 2.7 ve 3 versiyonuna göre sistemden kaldırılmasının daha basit olması
K- Miror güncellemesinde http üzerinden güncelleme yeniliğinin sağlanması
III-Nod32 4 Business versiyonunun temel kurulumu
Kurulum dosyamızı dilersek satın aldığımız yükleme medyasından çalıştırabilir dilersek bu ürünü test edip daha sonra karar vermek için http://www.nod32.com.tr/30_gunluk_deneme_surumu.asp internet sitesinden indirdiğimiz yükleme dosyasından çalıştırabiliriz.
1-Elimizde hazır bulunan Nod32 Antivirus 4 kurulum dosyamıza çift tıklatıp kurulumu başlatıyoruz.
2-Karşımıza gelen ekranı ileri diyerek geçiyoruz.
3-Bu ekranda sözleşme bilgileri yer almaktadır. Sözleşmeyi kabul edip ileri butonuna tıklayalım.
4-Bu ekranda bizlere kurulum ayarlaması sorulmaktadır. Normal kurulumda Nod32 Antivirusun sistemi koruması için gerekli standart ayarını seçebiliriz. Bu ayar kullanıcı için yeterlidir. Özel ayarı seçersek tüm ayarları manuel olarak yapmak durumundayız. Normal ayarlar bizim için Nod32 tarafından ayarlanmış standart sistemi korumak için yeterli ayarlardır. Kurulumdan sonrada istediğimiz ayarda değişiklik yapmamız mümkündür. Biz normal olanı seçip ileri butonuna tıklatarak ilerleyelim.
5-Bu ekranda bize gerekli güncellemeleri sisteme almak için kullanıcı adı ve parola sorulmaktadır. Şunu da belirtmekte yarar var Nod32 Antivirus kurulum sırasında kurulum şifresi aktivasyon talep etmemektedir. Zaten lisans aldığınız zamanda size kullanıcı adı şifre verilir bu bilgiler ile Antivirus yazılımınızı güncellersiniz. Zaten güncel olmayan bir Antivirus hiçbir şey ifade etmez.Ben bu ekrana bilgilerimi girip ileri butonuna basıyorum.Ürününüz 30 günlük demo ise bu ekran size sorulmayacak 30 gün sürekli güncellemeler yapılacaktır.
6-Bu ekranımızda bize Threat Sense ayarları sorulmaktadır. Biz bu seçeneği aktif ediyoruz.Bu seçeneği aktif etmemizin sebebi sistemde virus olmayıp tehlikeli gibi olan ve tehlike oluşturması gözü ile bakılan dosyalar bizim onayımız ile Eset firmasına yollanır incelenir.Bu inceleme sonunda bu dosya zararlı ise bu dosyanın virus olarak gerekli işlemi görmesi için tarama motorlarında gerekli güncellemeler yapılır.Bizimde oluşan tehditlere karşı tarama motorlarına yolladığımız bu bildirimler bilişim adına fayda sağlar.
7-Bu ekranda sistemde istenmeyen uygulamalara sebep olabilecek yazılımların algılanıp algılanmaması sorulmaktadır.Biz bu seçeneği “istenmeyen uygulamaların algılamasını etkinleştir” olarak belirliyoruz ileride spesifik bir uygulamamız var ise ve bu Nod32 antivirus tarafından engellenir ise bunun engellenmesini devre dışı bırakabiliriz.Yukarıda da belirttiğimiz gibi “istenmeyen uygulamaların algılamasını etkinleştir” seçeneğini seçip ileri butonunu tıklıyoruz.
8-Bu ekrana kadar olan ayalarmaları kısa ve basit olarak gerçekleştirdik.Şimdi Yükle butonuna basıp kurulumu gerçekleşritiyoruz.
9-Kurulum işlemimiz bitti şimdi bizden restart istemiyor ama sistemi yeniden başlatmamızda yarar var işletim sistemimizi yeniden başlatıp gerekli kontrolleri yapıp gerekli birkaç özelliğe değineceğiz.Son butonuna tıklayalım.
10-Resimdeki gibi görev çubuğundan Nod32 ikonuna tıklayarak “pencerede aç” seçeneğini tıklatıp yapmamız gereken ayarları yapıp birkaç özelliğine bakalım.
11-Açılan ekranda sade bir tasarım göze çarpmaktadır. İlk ekranımız Koruma durumunu göstermektedir.Bu aşamada güncellememiz yapılmış olup işletim sistemimiz güncel sorunsuz bir yapı işlemektedir.
12-Bilgisayar taraması ekranında smart ve özel tarama bulunmaktadır. Dilersek bu ekrandan sistemi manuel olarak taratabiliriz.
13-Güncelleme ekranında Antivirus güncelliği hakkında bilgi verilmektedir. Güncelleme için gerekli kullanıcı adı şifre daha önce girilmediyse ve değiştiyse buradan değiştirilebilir ve yeniden girilebilir.
14-Aşağıdaki ekranımızda ise programın ayarlar kısmı bulunmaktadır bu kısım program üzerinde birçok değişikliğin yapılabildiği bir ekrandır. Şu an ekranda kısıtlı bir görünüme sahiptir. Bu ekranda F5 tuşuna basılarak gerekli ayarların yapıldığı konfigürasyon ekranına gireceğiz. Biz bu ekranda temel birkaç özellik değiştireceğimiz için ekran görüntüsünü aşağıdaki kısımda göreceksiniz. Sözü uzatmadan değiştireceğimiz ayarlara başlayalım.
15-Genel ayarlarımızın yapılacağı ekran aşağıdaki gibidir.Nod32 temel konfigürasyonu bir sistemi koruyacak şekilde tasarlanmış olduğu için biz birkaç özellik değiştireceğiz sadece. Öncelikle açılışta çıkan grafik ekranın açılmasını devre dışı bırakalım her açılışta bizi rahatsız etmesin. Resimde görüldüğü gibi soldan “Kullanıcı arabirimi” sekmesinden sağ ekrandaki “açılış ekranını başlangıçta göster” Checkbox işareti kaldırıyoruz seçilmemiş duruma getiriyoruz.
16-Bu ekranda işletim sistemi güncel olmadığı zaman Nod32 Antivirus bize bildirim yapacaktır. Ben bu uyarıyı almak istemediğim için “Sistem Güncellemeleri” sekmesinden “Güncelleme yok”u seçiyorum.
17-Aşağıdaki ekranda görüleceği üzere buradan istediğimiz web sitesini engelleyebilir,dilediğimiz web sitesine giriş izni verebilir tümünü engelleyebiliriz gibi opsiyonlar sunulmaktadır.Elinizde hazır bir blocklist olduğunu düşünürsek çocuklar için gereksiz site koruması sağlayabilir,bilgisayarı kullanan kişilerin istenmedik sayfalarına girişini engelleyebiliriz.Bu ekrana “Web erişimi” altında “http,Https” altında “Adres yönetimi” nden erişebiliriz.
18-Bu ekrandan içerikle ilgili yaptığımız ayarların değiştirilmesini, programın devre dışı bırakılmasını, Program ekle / kaldırdan kaldırılmasını engellemek istiyorsak parola belirleyip engelleyebiliriz. Bu işlem için “Kullanıcı arabirimin” altında “erişim ayarlarına “ girip sağ ekrandan parola belirle demek gereklidir.
19-Aşağıdaki ekranda ise programın yapılan tüm ayarlarını xml uzantılı olarak dışarı verip diğer kullanıcılarda bu ayarlamaları yapmadan Al Ver işlemi ile gerekli xml dosyasının yolunu gösterip gerekli ayarları zaman kaybetmeden import etmiş oluruz.
Genel amaçlı kurulum ve ayarlar bu şekildedir.Nod32 4 versiyonu ile kurulum işlemini yapan kişilere temel bir iki ayar dışında fazla iş bırakmamıştır. Antivirus yazılımımız buraya kadar yapılan ayarlarda tekil kurulduğu sistemi virus tehditlerine karşı koruyacak şekilde ayarlanmış oldu.
IV-Nod32 4 Business Versiyonunun network ortamında mirror yapısı (Ağ üzerinden güncelleme)
Merkezi yapılarda ana sistem görevindeki bilgisayar kendini günceller ve diğer nod32 yüklü sistemler kendini oluşturulan havuz içerisinden günceller. Bu işlem bizim network ve internet trafiğimizin verimli olarak kullanılmasını sağlar. Bu işlemler için önce ana bilgisayarımızı yapılandıralım. Yukarıdaki kurulum adımlarından sonra;
1-Öncelikle sistemimiz üzerinde Mirror Ayna Kopyalama metodu (kullanıcı güncellemeleri için havuz) kullanabilmek için gerekli Server lisansını almamız gereklidir.30 Günlük demo virus programında bu işlev gerçekleştirilemez.Nod32 Antivirus ekranında (F5) tuşuna basıp gelişmiş ayarları açalım. Daha sonra “Diğer” sekmesi altında “Lisanslar” kısmını tıklayalım. Sağda açılan ekranda “Ekle” butonuna basıp gerekli “lic” uzantılı lisans dosyamızın yolunu göstererek eklenmesini sağlayalım.
2-Lisansı yükledikten sonra Miror(Güncelleme Havuzu) oluşturmak için Gelişmiş ayarlar ekranından “Güncelle” sekmesine tıklatalım. Açılan ekranda sağ kısımda “Ayarlar” butonuna basalım.”Lic”lisans dosyasını sisteme göstermeden mirror yapısı oluşturamayız bunu dikkate almamız gerekir.
3-Açılan ekranda “Yansıma” sekmesine gelelim.”Klasör” butonuna tıklayarak konum seçelim.Tamam butonuna tıklatarak bu ekrandan çıkalım.Server tarafında mirror için gerekli ayarı yaptık.
4-Kullanıcımızın gerekli ayarları alması için Kullanıcımızın Nod 32 tarafında Gelişmiş ayarlar ekranından “Güncelle bölümüne gelinir ve sunucular kısmına Ana Programın kurulduğu server ip adresi http://1.1.1.1:2221 şeklinde 2221 portundan bağlanacak şekilde ayarlanır.Clientler bu şekilde sistemden güncellemeleri otomatik olarak alır.
Kullanıcı tarafında yapılan bu ayarlamaların tümü tek bir clientte tam olarak yapılıp makalemizin üst kısmında da belirttiğimiz gibi Al / Ver yöntemi ile zaman kaybedilmeden diğer kullanıcı bilgisayarlarında bu işlemin çok kısa bir zamanda yapılması sağlanabilir.(Bu işlem kullanıcı sayısı 10-20 arasında olan işletmelerde tercih edilmelidir. Daha büyük yapılarda aşağıda anlatacağımız Era modülünü kullanmakta yarar vardır. Yoksa getireceği iş yükü tartışılmaz bir boyut kazanır.
V-Nod32 4 Business versiyonunun Sysrescue (sistem kurtarma) konsolu
Nod32 sysrescue işlemi bilgisayarımızın virusten zarar görüp açılamayacak bir noktaya gelmesi durumunda sistemimizin temizlenmesi için bir bootable cd oluşturup sistemimizi taramamızı sağlar.
1-Aşağıdaki ekrandaki gibi Eset Sysrescue açılır.
2-Açılan ekranda Cd oluşumu için Windows Aik kitinin arandığı belirtilir. İleri butonuna basarak bir sonraki ekrana geçiyoruz.
3-Karşımıza çıkan ekranda Aik kitinin yolunu göstermemiz istenir. Eğer elimizde yok ise “Buraya tıklatın” yazan alandan indirme işlemi gerçekleştirilir. Elimde olmadığı için bende indiriyorum.
4-İndirdiğim Aik kitini setup dosyasından kuruyorum. Kurulum işlemi bittikten sonra resimdeki gibi yolunu gösteriyorum bir sonraki adım için ileri butonuna basıyorum.
5-Bu ekranda bize imajı nereye yazmak istediğimiz sorulmaktadır. Ben test yapacağım için cd / dvd seçeneğini seçip ilerliyorum.
6-Bu ekranda cd yazdırma bilgileri bulunuyor dilersek değişiklik yapabiliriz. Biz ayarlara dokunmadan Cd-Rw sürücümüze boş bir cd takıp oluştur butonunu tıklıyoruz.
7-Bu ekranızmıda Cd derleme işlemi başladı Nod32 Bootable cd oluşturuluyor.
8-Cd oluşturma işlemi bitti Son butonuna basalım işlemi sonlandıralım.
9-Şimdi sistemimizi test edelim bilgisayarımızı felaket senaryosunda gibi düşünüp cd’den boot edelim. Bir Tuşa basıp ekranımızın gelmesini bekleyelim.
10-Bilgisayarımızı virus taraması ile kurtarmak için oluşturduğumuz cd Windows Aik destekli olduğu için BartPe
Sistemindeki gibi açılmaktadır ekranımız.
11-Ekranımız açıldı ekranda da görüldüğü gibi antivirus yazılımımız kurtarma modun da çalışıyor.Programımız cd oluşturulurken ki güncel virus imzası ile bilgisayarımızı taramaya hazır.
12-Açılan ekranda “Özel Taramayı” seçelim.
13-Açılan ekrandan taramak istediğimiz sürücüleri seçelim ve tara diyerek işlem bitene kadar bekleyelim.
14-Resimde görüldüğü gibi tarama işlemi sürüyor.
15-Tarama işlemi sonunda aşağıdaki gibi bir ekran olacaktır. Test sistemi olduğu için sistemimizde virus yok.Nod32 virus bulunca temizleme yapacak,temizleyemediklerini karantinaya alıp bize silip silmeyeceğimizi soracaktır.
VI-Nod32 4 Business versiyonunun ERA (Eset Remote Administrator)modülü
Makalemizin buraya kadar olan kısmında Nod32 kurulumu,Network ortamında mirror yapısı,Sysinspector yapılarını inceledik.Çok büyük kurumsal yapılarda bir IT çalışanının bu kadar bilgisayarı gezip ayarları kontrol etmesi mümkün olmayacağı için Nod32 Diğer versiyonlarında da olduğu gibi ERA Eset Remote Administrator Modülünü geliştirmiştir.Bu modül sayesinde bilgisayarlara uzaktan program yüklenmesi,sistemin izlenmesi ve güncellikleri gibi bir çok konuda bilgi alınabilmekte tekelden merkezden sistem gözetim altında tutulabilmektedir.Bu kurulum işlemi için bize Eset Era ve Eset console kurulum dosyaları gerekmektedir. Öncelikle era sonra console yazılımını kurmamız gerekmektedir.
1-Dosyalarımızı indirdik. Şimdi Era server nt32 dosyasını çift tıklatıp kuruluma başlayalım.
2-Klasik setup ekranı next butonuna basıp geçelim.
3-Sözleşmeyi kabul edip next butonuna basalım.
4-Tipik ayarlarda kuruluma devam edip next butonuna basalım.
5-Lisans lic dosyamızın yolunu göstererek Next butonuna basalım.
6-Aşağıdaki parametreleri olduğu gibi bırakarak next butonuna basalım.
7-Güncelleme ayarlarımızı mirror üzerinden dağıttığımız için burada aşağıdaki ayarları yapalım nexte basalım.
8-İnstall butonuna basarak kurulum işlemini başlatalım.
9-Kurulum işlemini Finishe tıklayarak bitirelim.
Şimdi uzaktan sistemi izlemek kurulum yapmak,raporlar almak gibi fonksiyonlar için ERA vasıtasıyla çalışan Eset Remote Administrator Console kurulumunu yapalım.Bu işlemler için yine indirdiğimiz dosylardan era console_nt32_enu.msi dosyasını çalıştıralım.
Kurulum işleminden sonra aşağıdaki gibi era console çalıştıralım.
1-Next butonuna tıklayarak ilerleyelim.
2-Sözleşmeyi kabul edip next butonuna basalım.
3-Tipik kurulumu seçip next butonuna tıklayalım.
4-Kurulum dizinini seçip next butonuna tıklayalım.
5-Bu ekranda install butonuna tıklayarak kurulumu yapalım.
6-Finish butonuna basarak kurulumu tamamlayalım.
Açılan ekranda işaretlenmiş butona basarak sisteme login oluyoruz kurulumda paramaetreleri boş geçtiğimiz için şifre girmeden ok butonuna basarak login olalım.
Bu konsoldan kullanıcılara kurulum yapmak için aşağıdaki adımları izleyelim
1-Konsol üzerinde Remote install tabını seçelim açılan ekranda install butonuna basalım.
2-Açılan ekranda Packege butonuna basalım Sonraki ekranda Add butonuna basalım kurulum yapılacak olan Nod32 setup dosyamızın yolunu gösterelim.
3-Dosyamızın yolunu gösterdikten sonra create butonuna basalım.
4-Daha sonra edit butonuna basarak kullanıcı tarafında ayarlı olmasını istediğimiz ayarları tanımlayalım.
5-Ben standart ayarları kullanacağım sadece makalemizin üst kısmında yer alan mirror tanımlamadaki ayarlarımızdan güncelleme alması için kullanıcılara kurulacak olan programda güncelleme ayarını yapıyorun bunun için konsola Profile->sertup->update server sekmesine gelerek sağ ekranda value kısmına Mirror güncelleme serverimi ekliyorum
6-Bir üst ekranda console butonuna basarak aşağıdaki ekrana geliyorum.Burada save as butonuna basıyorum.
7-Save as butonuna basarak gelen ekranda kayıt etmek istediğim ismi yazıyorum save butonuna basıyorum.
8-Kullanıcılara kurulum işlemini başlatmak için install butonuna basıyorum.
9-Açılan ekranda ağdaki bilgisayarımı bulup sürükle bırakla sağdaki ekrana aktarıyorum.
10-Sağ ekrana atılan bilgisayar üzerine tıklayarak aşağıdan install butonuna basıyorum.
11-Bu ekranda kurulum yapılacak bilgisayarın bilgilerini girip login butonuna basıyorum.
12-Kurulum işlemimiz başarı ile başladı.
13-Windows7 kullanıcımızın görev yöneticisinde işlemin başladığını görebilirsiniz.
14-Kullanıcımıza uzaktan kurulum işlemini başarı ile tamamladık.
15-Paket hazırlarken güncelleme mirror server ayarı yapmıştık programda F5 tuşuna basıp gelişmiş görünüm ekranını açıp güncelle tabına geldiğimizde mirror serverimizin bilgilerini aldığını görüyoruz.
16-Kullanıcımızda Güncelle sekmesine geldiğimizde serverden güncellemelerin çekildiği görülmektedir.
17-Konsola bakıldığında kullanıcımıza başarılı bir kurulum yapıldığını ve kullanıcımızın güncelliği sistem hakkında bilgileri almış olacağız.
VII-Nod32 sisteminin gelecek aylarda yapacağı yenilikler
Nod32 Kurusal Virus taraması |
ESET NOD32 Antivirus 32-bit Win XP/2000/Vista/Windows7 R2 2008/2003 |
Nod32 Kurumsal İnternet Security |
ESET Smart Security 32-bit Win XP/2000/Vista/Windows7 R2 2008/2003 |
Nod32 Mail Sunucu Komuması |
Microsoft® Exchange Server için ESET NOD32 Antivirus |
ESET E-Posta Koruması |
IBM® Lotus Domino için ESET NOD32 Antivirus |
Kerio® MailServer için ESET NOD32 Antivirus |
Nod32 File Server Koruması |
MS® Windows için ESET NOD32 Antivirus |
ESET Dosya Koruması |
Novell® Netware için ESET NOD32 Antivirus |
Nod32 Gateway Koruması |
Linux Gateway® Aygıtları için ESET NOD32® Antivirus |
Yukarıdaki tabloda Nod32 firmasının kurumsal alandaki ürün ailesi gözükmektedir.Eset’in Türkiye distribütörü ile görüşmem sonrasında Mart ayında daha önce bulunmayan Mac Os için antivirus programının piyasaya sunulması,Linuxta file server koruma modülü dışında desktop antivirus korumasının piyasaya sunulması ,MS server tarafında server 2008 active director ile tam senkronize olan yeni Virus programının piyasaya sunulması ve ERA (eset remote administrator)konsolunda köklü değişikliklerle piyasaya sunulması konularında bilgiler edindim.Makale başında da belirttiğimiz gibi geniş kapsamlı bir ürünü ele alarak anahatlarına değindik. Sistemimize nasıl programı entegre edeceğimiz konusunda yapılması gereken adımları ve programın can alıcı özelliklerinin anında yeniliklerini öğrendik. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle. Sağlıklı çalışan sistemlerde virussüz günler.